Zadnji komentari

Naknadna pamet Olega Butkovića oko Jadrolinije: ‘Trebao sam otići na Lošinj… Bio sam šokiran’

Pin It

Plenković i Butković zajedno na misi: Pogledajte kako se slavi Velika Gospa  u Trsatu - Dnevno.hr

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je da je razmišljao o ostavci nakon tragične nesreće trajekta Jadrolinije u Malom Lošinju kada su pri padu rampe poginula trojica mornara, a jedan je teško ozlijeđen, no da je ostao jer želi istinu o nesreći.

Upitan vezano uz odgovornost predsjednika uprave Jadrolinije Davida Sopte, Butković je uoči sjednice saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, na čijem je dnevnom redu Stanje u Jadroliniji i sigurnost trajektnog prometa u Hrvatskoj, rekao kako se trenutačno ne može govoriti ni o čijoj odgovornosti, jer istrage o padu rampe trajekta Mljet koju provode Državno odvjetništvo i policija još uvijek traju, kao i sigurnosna koju provodi Agencija za istraživanje (pomorskih) nesreća.

”Kada istrage budu gotove onda ćemo moći govoriti o odgovornosti bilo koga”, rekao je. Dodao je da smjena na nižoj razini u Jadroliniji nije u domeni ministra niti Ministarstva, referirajući se na smjenu tehničkih i operativnih poslova Jadrolinije.

Na upit je li zadovoljan odlukom uprave Jadrolinije, Butković je odgovorio da je zadovoljan svakom odlukom koja će pridonijeti da svaka tvrtka u njegovom resoru bude još uspješnija i bolja. Nije odgovorio na pitanje podržava li smjenu prije kraja istrage.

”Tu sam napravio pogrešku ljudsku, a onda političku”

Ministar je priznao da je napravio propust što nije odmah otišao na mjesto nesreće.

”Da mogu promijeniti stvari… Tu sam napravio pogrešku ljudsku, a onda političku. Trebao sam otići odmah dolje, a nisam otišao. Prvo, bio sam šokiran. Ja sam završio Pomorski fakultet i to mi je sve skupa bilo stresno, priznajem. Prolazim vrlo stresno razdoblje. Da mogu nešto promijeniti, to bi promijenio. Otišao bih dolje. Prvo nisam imao informacije, to me je sve skupa zateklo. Smatrao sam da odgovore na to treba dati Uprava”, kazao je ministar Butković.

Sjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu o stanju u Jadroliniji i trajektnom prometu

I predstavnici vladajuće koalicije i oporbeni svoja su stajališta jasno izrazili još u kolovozu nakon tragičnog događaja i pogibije trojice pomoraca u Malom Lošinju, javlja HRT.

Čuli smo proteklih dana nekoliko puta i premijera Andreja Plekovića koji je rekao da u cijelom ovom događaju ne vidi nikakvu političku odgovornost kao i da njegovu podršku i dalje imaju kako ministar Oleg Butković, tako i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Što se tiče hijerarhije u Jadroliniji zna se da je dosad smijenjen jedino tehnički direktor Egon Matešić.

narod.hr