Zadnji komentari

Poljski ministar ima ideju: ‘Pomozimo Ukrajini tako da prestanemo pomagati Ukrajincima’

Pin It

Poljski ministar vanjskih poslova, Radosław Sikorski, pozvao je zapadnoeuropske zemlje da preispitaju svoj pristup pružanju pomoći ukrajinskim muškarcima kako bi ih potaknuli na povratak u domovinu. Sikorski je izjavio da trenutna politika mnogih zemalja Europske unije, koja pruža ekonomske pogodnosti muškarcima u dobi za mobilizaciju, šteti obrambenoj sposobnosti i gospodarskoj stabilnosti Ukrajine.

Ministar je posebno izdvojio Njemačku kao primjer, ističući kako Ukrajinci koji su tamo pod privremenom zaštitom dobivaju značajnu financijsku pomoć. Prema njegovim informacijama, Ukrajinci primaju više od 500 eura mjesečno, a uz dodatne naknade za stanovanje, ukupna pomoć može premašiti 1000 eura po osobi, uključujući muškarce u dobi za vojnu mobilizaciju. Sikorski je spomenuo da slične mjere postoje i u Nizozemskoj.

Poljski ministar sugerira da bi zemlje EU mogle pomoći Ukrajini tako što bi prestale pružati financijsku podršku ukrajinskim muškarcima koji su podvrgnuti mobilizaciji. “Skrivanje od mobilizacije nije opravdanje za financijsku pomoć. Samo im prestanite plaćati”, naglasio je Sikorski, dodajući da Poljska ne pruža sličnu socijalnu potporu.

Kijev podržava ideju

Sikorskijev prijedlog dobio je podršku iz Kijeva. Andrij Sibiga, ukrajinski ministar vanjskih poslova, izjavio je kako podržava ovu inicijativu, nakon razgovora sa Sikorskim na panel raspravi.

U međuvremenu, Češka je ranije objavila da neće prisilno vraćati ukrajinske muškarce, dok je estonski ministar obrane u intervjuu naveo da Ukrajina preferira dobrovoljni povratak muškaraca koji su otišli u inozemstvo.

geopolitika.news