Zadnji komentari

Musk, kojem Trump nudi poziciju u vladi, se pita: ‘Zašto nitko ne ubije Bidena ili Harris?’

Pin It

Elon Musk Deletes His Post Asking Why No One Has Tried to Assassinate Biden  or Harris - The New York Times

Elon Musk našao se u središtu nove kontroverze nakon što je na svojoj društvenoj platformi X objavio komentar koji je izazvao žestoke reakcije. Naime, Južnoafrikanac je postavio pitanje zašto nitko nije pokušao atentat na predsjednika Joea Bidena ili potpredsjednicu Kamalu Harris, što je mnoge korisnike navelo na kritiku, smatrajući da je takav komentar neprimjeren, pa čak i opasan.

Muskova izbrisana objava brzo je naišla na osude. Stručnjak za umjetnu inteligenciju Gary Marcus reagirao je oštro na X-u, ističući potencijalne posljedice Muskove retorike: “Ako netko puca na Bidena, Harris ili Walza nakon što su dva registrirana republikanca pucala na Trumpa, a Musk objavi ovaj suludi tweet, moramo razmotriti Muskovu ulogu u takvom nasilju. Elon nije dobro.”

Brojni korisnici X-a složili su se, opisujući Muskove riječi kao “užasavajuće”, “neodgovorne” i “opasne”. Ovaj incident nije prvi put da Musk izaziva negativne reakcije zbog svojih komentara na društvenim mrežama. Nedavno je povukao objavu kojom je promovirao intervju Tuckera Carlsona s kontroverznom osobom povezivanom s nacističkom apologetikom, što je dodatno uznemirilo javnost.

Bliske veze s Trumpom

Musk, iako isprva nevoljan, kasnije je obrisao i preformulirao svoju objavu, priznavši da je otišao predaleko. U odgovoru korisniku koji mu je sugerirao da ukloni komentar, Musk je napisao: “Pošteno. Ne želim učiniti ono što su oni učinili, čak ni u šali.” Dodao je kako ga je ova situacija podsjetila da “šale puno manje funkcioniraju bez konteksta, osobito u pisanom obliku”.

Ova epizoda ponovno je dovela u pitanje Muskovo upravljanje X-om, platformom koja je od preuzimanja pod njegovim vodstvom često postala poprište polarizirajućih i provokativnih komentara. Kritičari tvrde da Muskovi stavovi, uz njegovu političku podršku Donaldu Trumpu, dodatno doprinose zategnutim političkim i društvenim podjelama u SAD-u.

Musk se već ranije javno izrazio protiv Bidenove administracije i pokazao simpatije prema Trumpu, koji mu je čak i ponudio sudjelovanje u njegovoj administraciji, na poziciji čelnika vladinog povjerenstva za učinkovitost.

geopolitika.news