Zadnji komentari

Čini se kako Zelenski zapovijeda Europi

Pin It

OTVARANJE UZ DUGE OVACIJE ZELENSKOM: Canneski festival otvoren uz video  poruku ukrajinskog predsjednika koji je zazvao Chaplinov duh - Fenix Magazin

Zelenski nasnuo na poljsku delegaciju: ‘Dajte mi više oružja i obarajte ruske projektile’

Sastanak između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i poljskog ministra vanjskih poslova Radosława Sikorskog, koji je trebao biti prilika za jačanje odnosa između dviju susjednih zemalja, pretvorio se u napet susret prepun neslaganja.

Atmosfera je bila toliko zategnuta da se može govoriti o otvorenoj svađi između dvaju visokih dužnosnika, što je dodatno zakompliciralo ionako složene diplomatske odnose između Varšave i Kijeva.

Sve je započelo kada je Zelenski uputio niz optužbi prema Varšavi, izražavajući frustraciju zbog, kako je naveo, nedovoljne poljske podrške u pregovorima o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji. Ukrajina se nada da će taj proces biti zaključen do sljedeće godine, što Sikorski nije smatrao realnim, podsjećajući da je Poljskoj trebalo cijelo desetljeće za isti proces. Ovaj komentar naišao je na oštru reakciju Zelenskog, koji je nastavio s kritikama.

Zelenski je potom optužio Poljsku da odbija poslati više vojne opreme Ukrajini, sugerirajući da Varšava treba preuzeti aktivniju ulogu u obrani Ukrajine od ruskih napada, uključujući rušenje ruskih projektila i bespilotnih letjelica dok su još u ukrajinskom zračnom prostoru. Ovaj zahtjev naišao je na otpor i dodatno produbio nesuglasice između dvaju čelnika.

Urednik ukrajinskog predsjednika

Ozbiljna kriza

Pitanje Volinije, povijesne traume iz Drugog svjetskog rata koja uključuje masovna stradanja Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista, također je izazvalo neslaganje. Zelenski je umanjio važnost tog pitanja, sugerirajući da je Poljska fokusirana na Voliniju isključivo zbog unutarnje politike. Sikorski je, s druge strane, istaknuo da bi ekshumacije i dostojanstveni ukopi žrtava trebali biti viđeni kao kršćanska gesta, no Zelenski nije bio uvjeren u tu argumentaciju.

Prema izvorima bliskim poljskom izaslanstvu, atmosfera je bila toliko napeta da se može govoriti o eskalaciji u svađu. Poljsko izaslanstvo ostalo je zatečeno stilom komunikacije ukrajinskog predsjednika, dok je litvansko izaslanstvo, koje je također sudjelovalo na sastanku, odlučilo ne zauzimati stranu u ovoj napetoj situaciji.

Ovaj incident ukazuje na to da su odnosi između Varšave i Kijeva zapali u ozbiljnu krizu, unatoč njihovom zajedničkom interesu za suzbijanje ruske agresije. Poljska i Ukrajina, iako saveznici u ratu protiv Rusije, sada se suočavaju s novim izazovima u međusobnim odnosima, a ovo posljednje pogoršanje moglo bi imati dugoročne posljedice na suradnju dviju zemalja u političkom i sigurnosnom kontekstu.

geopolitika.news