Zadnji komentari

Velika Britanija: Nova ograničenja slobode govore, mišljenja i vjere

Pin It

GOVOR MRŽNJE ,KAKO DEFINIRATI,KAKO KAŽNJAVATI?...TANKA JE CRTA IZMEĐU  SLOBODE GOVORA I GOVORA MRŽNJE... - Braniteljski portal

Svi oblici tihe molitve izvan klinika za pobačaje u Velikoj Britaniji ponovno će biti zabranjeni novim zakonom, javljaju britanski mediji. Vladin prijedlog osudio je engleski i velški episkopat, koji je upozorio na napad na „slobodu govora, mišljenja i vjere“.

Kako javlja Daily Telegraph, britanska će vlada od 31. listopada uvesti nove propise kojima će zabraniti Pobačajprosvjede - uključujući tihu molitvu - u takozvanoj tampon zoni koja se proteže 150 metara od objekata u kojima se izvode pobačaji.

Iako je zagovornicima života u Velikoj Britaniji već bilo zabranjeno prosvjedovati ispred klinika za pobačaje, prethodna je vlada dopustila tzv. tihu molitvu. Odluka konzervativaca donesena je nakon kontroverze vezane uz neviđena uhićenja kršćana zbog... mentalne molitve. Međutim, nova laburistička vlada odbacila je prijedlog konzervativaca da se zaštiti tiha molitva. Promjene znače načelnu zabranu molitve ispred klinika za pobačaje, ali će konačnu odluku donijeti policijski službenici.

Predložene izmjene zakona osudila je Biskupska konferencija Engleske i Walesa. Biskup John Sherrington, pro-life biskup episkopata, rekao je da će odredbe sadržane u Odjeljku 9 Zakona o javnom redu iz 2023. imati negativan utjecaj na vjernike ograničavanjem slobode govora i delegalizacijom niza aktivnosti.

„Kao što je Konferencija katoličkih biskupa opetovano rekla... zakon o zoni sigurnog pristupa je nepotreban i nerazmjeran“, rekao je. „Ovi su zakoni diskriminirajući i nerazmjerno utječu na vjernike. Vjerska je sloboda temeljna sloboda svakog slobodnog i demokratskog društva, nuna za procvat i ostvarenje dostojanstva svake ljudske osobe. Vjerska sloboda uključuje pravo na javno iskazivanje vlastitih osobnih uvjerenja kroz svjedočenje, molitvu i dobrotvorne aktivnosti, uključujući i izvan ustanova za pobačaj“, dodao je biskup Sherrington.

Prema njegovu mišljenju, donošenje propisa zapravo bi značilo „novi oblik diskriminacije i autoritarnosti“. A uspostavom i provedbom takozvanih zona sigurnog pristupa, britanska vlada poduzela je „nepotreban i nerazmjeran korak unatrag u zaštiti vjerskih i građanskih sloboda u Engleskoj i Walesu“.

(hkv)