Zadnji komentari

Zelenski silom hoće Treći svjetski rat

Pin It

Tko je Volodimir Zelenski? – Vijesti – Logično

Zelenski kreće u SAD dok traži zeleno svijetlo za ATACMS: ‘Ući ćete u povijest’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kreće na ključno putovanje u Sjedinjene Američke Države, gdje planira predstaviti svoj “plan pobjede” s ciljem okončanja rata s Rusijom.

Jedan od glavnih elemenata tog plana odnosi se na mogućnost korištenja američkih projektila za izvođenje dugometnih napada unutar ruskog teritorija, što bi, prema Kijevu, značajno ubrzalo završetak sukoba i oslabilo rusku vojnu infrastrukturu – pišu ukrajinski mediji.

Zelenski već mjesecima lobira kod svojih zapadnih saveznika, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, da odobre upotrebu naprednih projektila poput američkog sustava ATACMS te britanskih krstarećih projektila Storm Shadow. Prema izvorima za The Guardian, London je već dao zeleno svijetlo za korištenje njihovih projektila u Rusiji, ali za konačnu implementaciju još predstoji uvjeriti Washington.

 Ključan posjet Washingtonu

Iako je London signalizirao mogućnost odobravanja korištenja britanskog oružja za napade unutar Rusije, Bijela kuća još uvijek nije dala zeleno svjetlo. Sumnje u Washingtonu povezane su s bojazni od eskalacije sukoba i moguće direktne konfrontacije s Moskvom.

Tijekom posjeta Washingtonu, Zelenski će se sastati s predsjednikom Joeom Bidenom, potpredsjednicom Kamalom Harris, a možda i s Donaldom Trumpom, kako bi razgovarali o ovoj ključnoj temi.

Ukrajinski predsjednik namjerava uvjeriti Bidena da promijeni stav i dopusti Kijevu korištenje američkih projektila unutar ruskih granica, vjerujući da bi takva odluka imala “povijesno” značenje za Bidena, predsjednika u odlasku koji nastoji za sobom ostaviti značajnu ostavštinu.

Zelenski ističe da Biden već ima iskustvo s mijenjanjem stavova nakon “teških rasprava” i smatra da bi ovakva odluka bila ključna za jačanje Ukrajine dok Biden još uvijek obnaša predsjedničku dužnost. Sustav ATACMS, na koji Zelenski polaže velike nade, ima domet od 300 kilometara i sposoban je nositi kazetnu municiju, što ga čini izuzetno učinkovitim za uništavanje ruskih vojnih baza i pista.

Povećanje napetosti

Ukrajina već koristi vlastite dronove dugog dometa za napade unutar Rusije, a ovi napadi su u nekoliko navrata bili uspješni, poput napada na skladišta streljiva u regiji Krasnodar i Tver. Međutim, Zelenski smatra da ti napadi nisu dovoljni bez dodatne pomoći zapadnog oružja.

Osim oružane pomoći, plan za pobjedu uključuje i daljnju ekonomsku potporu Ukrajini te sigurnosna jamstva za dugoročnu stabilnost zemlje. Ukrajina također planira organizirati globalni mirovni summit u studenom, gdje će se razgovarati o budućim koracima za postizanje trajnog mira.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin već je upozorio da bi bilo kakvi napadi na ruski teritorij američkim oružjem mogli biti shvaćeni kao ulazak NATO-a u rat, prijeteći “ozbiljnim posljedicama”. Kremlj je već premjestio dio svojih vojnih zrakoplova na udaljenije aerodrome u iščekivanju mogućih napada ATACMS-ima.

geopolitika.news