Zadnji komentari

Nadaju li se američki glavnostrujaški mediji i trećemu atentatu na Trumpa?

Pin It

Pucnjava na Trumpovom predizbornom skupu, krvav odveden s pozornice |  Radiotelevizija Herceg-Bosne

Izvješće: 95 % negativnih vijesti o Trumpu na ABC-u, CBS-u i NBC-u nakon drugoga pokušaja ubojstva

Prema izvješću Centra za istraživanje medija (MRC), medijska pokrivenost bivšega predsjednika SAD-a i sadašnjega kandidata za predsjednika Donalda Trumpa izrazito je negativna od drugoga pokušaja njegova ubojstva u nedjelju 15. rujna

javlja Fox News.Donald Trump

Analitičari MRC-a pregledali su 69 minuta izvješća o Trumpovoj kampanji u večernjim vijestima ABC-a, CBS-a i NBC-a između 15. i 17. rujna.

MRC je izvijestio da iako je spriječeni atentat zauzimao 70 % svih vijesti o kampanji na mrežama, znatan dio tih izvješća bio je negativan prema Trumpu.

„Tijekom triju noći otkrili smo 21 komentar o kandidatu Republikanske stranke, od kojih je 20 bilo negativno, što čini 95 %“, izvijestio je MRC.

Voditelj noćnih vijesti NBC-a Lester Holt povukao je vezu između Trumpove retorike i pokušaja nasilja nad njim samo nekoliko sati nakon što je uočen osumnjičeni napadač.

„Današnji očiti pokušaj ubojstva dolazi usred sve žešće retorike u samoj kampanji. G. Trump [i] njegov zamjenik J. D. Vance nastavili su iznositi neutemeljene tvrdnje o haićanskim imigrantima u Ohiju“, rekao je Hold u nedjelju.

Grad Springfield (Ohio) dospio je u središte pozornosti nakon što je Trump tijekom prošlotjedne predsjedničke debate pojačao širenje tvrdnje o kućnim ljubimcima koje kradu i jedu haićanski migranti, što su dužnosnici oštro poricali.

U međuvremenu, Trump i njegovi saveznici oštro su se obrušili na demokrate, tvrdeći da njihova ekstremna retorika potiče nasilje protiv bivšega vrhovnoga zapovjednika.

MRC je primijetio da je u CBS-ovim vijestima u ponedjeljak navečer voditeljica Norah O'Donnell odbacila Trumpov argument i prebacila teret na njega.

„Donald Trump okrivljuje demokrate za raspirivanje političke retorike, ali čini se da riječi bivšega predsjednika povećavaju prijetnju političkoga nasilja u Springfieldu (Ohio). Tu je lažna i ružna optužba protiv Haićana, od kojih su tisuće legalni stalni stanovnici“, rekla je.

Prema MRC-u, izvjestitelj NBC-ja Garrett Haake slično je rekao: „Trump je također rabio zapaljiv rječnik protiv demokrata, a vlasti još nisu otkrile motiv ni jednoga incidenta.“

„Te mreže dale su relativno malo vremena optužbama da su ti pokušaji pucnjave možda bili pod utjecajem demokratske retorike koja je Trumpa prikazivala kao egzistencijalnu prijetnju“, rekao je MRC.

„Od 48 minuta izvješćivanja o pokušaju pucnjave, tri su mreže potrošile manje od dvije minute (1 minuta, 53 sekunde) na mogućnost da bi demokrati mogli snositi dio krivnje.“

Incident se dogodio otprilike dva mjeseca nakon pokušaja Trumpova ubojstva tijekom skupa u Butleru u Pennsylvaniji.

(hkv/Fox News)