Zadnji komentari

Ružičaste naočale premijera Plenkovića

Pin It

Neki dan je premijer Plenković suvereno izjavio kako se u Hrvatskoj nikad nije bolje živjelo nego sada. Nabrajao je sve uspjehe svoje vlade, odnosno sebe. Iz njegove perspektive i okruženja u kojem se kreće i u kojem živi to vjerojatno tako izgleda. Ne bi nas premijer obmanjivao.

On ne zna ili ne želi znati da je prema nekim procjenama jedna petina stanovnika Lijepe naše na rubu siromaštva ili u siromaštvu .Istina, rasle su plaće i mirovine. Inflacija je rasla brže. Hrana je jako poskupjela, čak i one najvažnije osnovne namirnice, bez kojih je nemoguće živjeti. Dovoljno je pogledati samo cijene kruha i peciva. Čokolada, keksi, naresci, kava,…su  luksuz za mnoge, ne samo za umirovljenike. S prosječnom plaćom, ako si podstanar životariš, a ne živiš. Mladi sve dulje ostaju u roditeljskom domu. Vlastiti stan im je daleki san. Nemaju mnogi bake i djede koji su im ostavili stan ili će im ga ostaviti. Ti bake i djedovi sad trebaju njihovu pomoć, ukoliko starci nemaju povlaštene mirovine. Mogu li unuci danas pomagati bakama i djedovima ? Nekada su to mogli. U onoj državi, kakva god bila ljudi nisu bili gladni. Svatko si je mogao priuštiti vlastiti stan. Gradile su se vikendice. Ljetovalo se i zimovalo. Možda danas tome plaćamo danak ? To je došlo na naplatu, onima koji su za to najmanje krivi. Cijeli radni vijek su stvarali. Sada nemaju za kruh. Dnevno čekaju u trgovačkim centrima i po nekoliko sati, kad će trgovci sniziti kruh i ostale artikle staviti na akciju. Žalosna je to slika. Neki su na štakama ili guraju kolica pred sobom. To premijer Plenković ne vidi. Isto tako ne vidi kada se iza podneva na tržnicama skuplja voće i povrće, bačeno ispod pulta.

Mnogi su roditelji pred početak školske godine, morali dići kredit da bi opremili svog školarca. Istina, knjige su besplatne. Puno toga, osim knjiga treba djetetu za poći u školu.

Godinama sam pisala i borila se da djeca u školi imaju topli obrok. Neka su djeca bila gladna u školi. Ova vlada  je omogućila topli obrok za sve učenike osnovnih škola. Hvala premijeru na tome.

Ova vlada bi trebala omogućiti svakom građaninu dostojanstven život, posebno umirovljenicima. Kada će to biti ? Kako će to napraviti ? S kim će to napraviti ?

Traže se djela, a ne riječi. Kandidatima za predsjednika države, puna su usta brige za umirovljenike. Što oni mogu napraviti dolaskom ili ostankom na Pantovčaku ? Jako malo. Zapravo ništa. To je sve u rukama vlade i premijera. Međutim, premijer priča o dobrom i lijepom životu. Bilo bi dobro i poželjno da se  premijer sa svojih visina spusti na par sati među narod.Bilo bi dobro da imamo vjerodostojnu vladu. Koalicijski partneri HDZ-a su sve samo ne vjerodostojni. Ivan Penava i društvo su prevarili svoje birače i simpatizere. To je preko 200.000 ljudi. Svima drugima su do kraja ogadili politiku. Sjetimo se samo  onih pogrdnih riječi kojima su „častili“ premijera i HDZ-u. Sada s njima dijele vlast. Degutantno. 

Ti i takvi nikada neće osigurati dobar život u Lijepoj našoj ikome, osim sebi samima. Najveće svetinje Vukovar, branitelje, žive i mrtve heroje Domovinskog rata iskorištavaju za osobne probitke. Sramotno.

Je li premijer toga svjestan ? Sigurno je. Nije on sretan i zadovoljan sa svojim koalicijskim partnerima. Kako god to izgledalo, u najmanju ruku to nije normalno. U takvoj vladi nema vjerodostojnosti. Poltroni i ulizice nigdje nisu dobrodošli, a kamoli u vlast i vladu. To su beskičmenjaci, koji će se sutra prodati drugom gospodaru, ako da ili plati više.

Oni koji zatiru demokraciju u vlastitoj stranci, ne mogu živjeti u demokraciji, ne mogu stvarati i obećavati ikome boljitak i napredak. Oni su taoci samih sebe. To su skorojevići, željni vlasti i moći. To su pod kapacitirane necjelovite osobe. osobe. Oni vuku zemlju unazad. Oni uništavaju državu. Zbog njih se ne vidi bolja budućnost.

Preporučam premijeru da se takvih riješi za dobrobit svih nas. Preporučam premijeru da skine svoje ružičaste naočale, da siđe među narod i da razgovara s narodom.

Znamo da ovaj premijer nije lopov i kradljivac. To jednostavno nije dio njega. Međutim, stječe se dojam kako premijer štiti lopove i kradljivce, posebice one iz HDZ-e. Kad bi se tima i takvima već jednom stalo na kraj u Hrvatskoj bi se bolje živjelo. Imperativ svake politike i svakog premijera je bolji, sretniji i zadovoljniji  život svih građana.

Ankica Benček