Zadnji komentari

Ukrajina broji 55.000 nestalih: Pretpostavka zašto se vojnici ne vode mrtvima je jeziva

Pin It

Spekulira se da vlada predsjednika Volodimira Zelenskog možda klasificira poginule vojnike kao nestale kako bi se izbjegla isplata značajnih odšteta njihovim obiteljima, iako ove tvrdnje nisu potvrđene.

Prema najnovijim podacima iz Jedinstvene evidencije nestalih osoba pod posebnim okolnostima, u Ukrajini se trenutno traga za oko 55.000 osoba, većinom pripadnika vojske. Zamjenik ministra unutarnjih poslova, Leonid Temnij, izjavio je u intervjuu za Ukrinform da su podaci o nestalim osobama dinamični, te da se neke osobe, nakon što su nestale, pronalaze u zatočeništvu, dok se za druge potvrđuje da su poginule.

Oko 35.000 pripadnika ukrajinske vojske smatra se nestalim u akciji, a postoje nagađanja da su mnogi od njih zapravo poginuli. Prema izvješćima ukrajinskih i ruskih vlasti, trenutno je oko 6.500 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu, a njihovi identiteti prijavljeni su preko Međunarodnog Crvenog križa. Spekulira se da vlada predsjednika Volodimira Zelenskog možda klasificira poginule vojnike kao nestale kako bi se izbjegla isplata značajnih odšteta njihovim obiteljima, iako ove tvrdnje nisu potvrđene.

Dmitro Lubinets, ukrajinski povjerenik za ljudska prava, ranije je naveo da se oko 40 posto osoba koje su se vratile iz zarobljeništva vodilo kao nestali, što dodatno komplicira točnu evidenciju o nestalima. U srpnju 2023. godine, broj nestalih osoba u evidenciji iznosio je 42.000, što ukazuje na stalni porast broja ljudi za kojima se traga.

geopolitika.news