Zadnji komentari

Europski sud: Policija smije pristupiti podacima s mobitela i za lakša kaznena djela

Pin It

EU: Final vote on spyware inquiry must lead to stronger regulation -  Amnesty International

Europska policija može pristupiti podacima na telefonima ljudi čak i kada nisu osumnjičeni za teška kaznena djela, presudio je u petak Europski sud, najviši sud EU-a.

“Smatrati da samo borba protiv ozbiljnog kriminala može opravdati pristup podacima sadržanim u mobilnom telefonu, neopravdano bi ograničila istražne ovlasti nadležnih tijela”, rekao je sud jutros u priopćenju za javnost, prenosi Politico.

Takvo ograničenje policijskih ovlasti značilo bi “povećan rizik od nekažnjavanja za kaznena djela”, rekao je sud. Suci su presudili da pristup podacima na mobilnom telefonu mora biti podložan prethodnom pregledu suda neovisnog tijela, osim u najhitnijim slučajevima. Slučaj je stigao iz Austrije, gdje je neimenovana osoba tužila policiju jer mu je oduzela telefon nakon što je primio paket s 85 grama kanabisa. Organizacija za digitalna prava EDRi rekla je u analizi slučaja objavljenoj prošle godine da su podaci na mobilnom telefonu “posebno problematični jer ne postoji tehnički način da se policiji ograniči pristup određenoj informaciji na uređaju”.

geopolitika.news