Zadnji komentari

Rusi žestoko prodrmali ukrajinsku prijestolnicu: ‘Dolazili su iz svakog smjera’

Pin It

Ukrajina je protekle noći ponovno bila izložena intenzivnim ruskim zračnim napadima, pri čemu su zračne uzbune u istočnom dijelu zemlje trajale više od pet sati, izvijestila je ukrajinska vojska. Moskva je pokrenula nekoliko valova napada bespilotnim letjelicama na glavni grad Kijev i druge ukrajinske gradove.

“Neprijatelj je preko noći ponovno upotrijebio svoje dronove protiv Kijeva!” rekao je šef vojne uprave Kijeva Serhij Popko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Ruske bespilotne letjelice ušle su u glavni grad Ukrajine u nekoliko valova i iz različitih smjerova. Svo zračno oružje uništeno je, a prema preliminarnim informacijama, nema dojava o šteti ili ozlijeđenima. Pojedinosti o veličini napada bit će objavljene kasnije”, rekao je.

Zračne uzbune su tokom noći u Kijevu i okolici bile proglašene tri puta, a ukupno su trajale više od pet sati. Ukrajinska vojska navodi da su protuzračne jedinice oborile dvije ruske rakete i čak 56 dronova tipa Shahed. Osim toga, 25 dronova nestalo je s radara u četiri ukrajinske regije, dok se borbene operacije nastavljaju, izvijestili su iz vojske.

‘Ne ciljamo civile’

Ruski napadi nisu bili ograničeni samo na Kijev. Jedinice ukrajinske protuzračne obrane djelovale su iznad brojnih regija, uključujući Mikolajiv, Odesu, Čerkasi, Dnjepropetrovsk, Harkiv i druge. Ukrajinska vojska također navodi da su ruske snage ispalile ukupno 90 projektila, među kojima su bile balističke rakete, krstareće rakete i bespilotne letjelice.

Gradonačelnik Odese Hennadii Trukhanov potvrdio je da je grad bio meta ruskih napada tokom noći, uz nekoliko prijavljenih eksplozija. Informacije o šteti i eventualnim žrtvama još uvijek nisu dostupne.

U regiji Herson, guverner Oleksandr Prokudin izvijestio je da je u posljednja 24 sata jedan civil poginuo, dok je 15 osoba ozlijeđeno u ruskim napadima.

Iako Reuters nije uspio neovisno potvrditi ove informacije, izvješća ukazuju na nastavak intenzivnih borbenih aktivnosti između Rusije i Ukrajine. Obje strane poriču da ciljaju civile, no prema dosadašnjim podacima, tisuće civila su poginule, većinom ukrajinski građani, otkako je Rusija u veljači 2022. započela invaziju na Ukrajinu.

dnevno.hr