Zadnji komentari

Neprimjereno ponašanje ministra demografije

Pin It

Šipić i Penava potpisali sporazum o suradnji - FERATA

Nikad birače nitko nije prevario kako vukovarski gradonačelnik i čelnik DP-a, Ivan Penava. Nakon neizrecivo mnogo pogrda, prijetnji, objeda i osuda taj čovjek sa svojim pulenima, obnaša vlast u Lijepoj našoj. Istina, uvukao je rogove. Sluga je ponizan spram premijera. To je licemjerno i ljigavo.  Nema veze! Vlast je slast.

Ministar bi trebao biti gospodin. Zadnjih nekoliko dana ministar demografije pokazuje kako on to nije. Svojim ponašanjem sablažnjava javnost. Nije dovoljno samo obući odijelo, da bi bio gospodin. Ima ljudi bez odijela na sebi, koji su gospoda, po svemu. Treba se znati ponašati i komunicirati. Spomenuti ministar to ne zna.

Negdje je načuo kako se po novinarima treba udarati, pa i on to čini. Obrušava se na sve koji ne misle  i ne govore kao on. Iz njega progovara mržnja. To nije u skladu s njegovim zvanjem On je vjeroučitelj po struci.

Očigledno je da je taj čovjek zalutao u ministarske vode. On mora i treba osnovati svoje ministarstvo, koje do sada nije postojalo. Mora ga ustrojiti, osmisliti, organizirati i predstaviti javnosti. Glavno da si je osigurao četiri savjetnika, koje će plaćati. Što će oni raditi ? Postoji li plan i program rada tog ministarstva ? Postoji li sadržaj rada? Što sve obuhvaća to ministarstvo ? Koja mu je nadležnost? Ništa od toga se ne zna. U mutnom je najbolje loviti i glumiti kako se tu puno radi. Naime, vidi se i zna da ministar nije kompetentan biti ministar, bilo čega, a kamoli onoga što je bitno, u nebo vapijuće. Izumiremo kao narod. Raseljavamo se. Za desetak godina će Hrvatsku preplaviti stranci, jeftina radna snaga.

Više se dobije državnog poticaja za jednog magarca, nego kad se rodi dijete, konstatirao je novokomponirani ministar. Više to ne može tako. Dignuti će  on „poticaj“ za rođenje  svakog djeteta. Zbog toga se sigurno neće rađati više djece. Treba poboljšati puno toga. Neki gradovi i općine su to napravili. Ministar otkriva toplu vodu.

Što se može očekivati od provincijskog vjeroučitelja ? Prvenstveno kulturno i uljudno ponašanje. Toga nema. Što uopće ima? Na mjesto ministra je došao političkim kadroviranjem, dogovorom HDZ-a  i DP-a, odnosno njihovih čelnika.

On je iz kvote DP-a. Govorilo se u javnosti kako ministar demografije bude gospodin Radić. On je odustao od toga, kao što je odustao o svih političkih funkcija i zaduženja. Dogodilo se što se dogodilo. Domovinski pokret se podijelio. Radič je osnovao novu stranku DOMiNO. Pripada li demografija toj novoj stranci? Po nekoj logici stvari to bi bilo tako. Međutim, u nas logike, posebice u politici, baš i nema. Sve je to kupoprodaja. Ciganija. Namještanje i velika prevara. Nikad birače nitko nije prevario kako vukovarski gradonačelnik i čelnik DP-a, Ivan Penava. Nakon neizrecivo mnogo pogrda, prijetnji, objeda i osuda taj čovjek sa svojim pulenima, je obnaša vlast u Lijepoj našoj. 

Istina, uvukao je rogove. Sluga je ponizan spram premijera. To je licemjerno i ljigavo.  Nema veze! Vlast je slast. Trebalo bi je pošto po to, što duže zadržati. Kakva vjerodostojnost ? Kakvo poštenje ? Kakva pravednost i pravda?

Nemjerljivi su benefiti, moć i čast koji iz vlasti proizlaze. Kad se netko toga dokopa ne pušta to iz ruku. Nema šanse da prizna kako je nedorastao svojim zadacima i obvezama. Sve će on to nekako zamumuljiti i zakukuljuti, pa i kupiti, samo da ostane na vlasti. Toga se drži i novopečeni ministar demografije.

To isto je radila i naša euro zastupnica, predsjednica Komisije za demografiju i demokraciju. Živo me zanima što je ta gospoda tu napravila, osim što je puno putovala i trošila novce i imala desetke tisuća eura plaće. Malo je intrigantno i upitno pitanje što će gđa Šuica raditi u svom novom resoru, zvučnog i moćnog naziva Mediteran. Koje uopće kompetencije spomenuta gospođa ima za tu funkciju? Može li ona svojim znanjem i iskustvom pomoći našem ministru demografije u njegovu poslu? Njemu  bi mnogi multidisciplinarni stručnjaci trebali pomagati, ne samo stručno, nego i u ponašanju i u komunikaciji, kako se ne b blamirao ii sramotio u javnosti.

O svemu tome premijer mudro  šuti. Šuti on i o mnogo čemu važnijem i bitnijem.

On obično ništa ne vidi i ništa ne čuje. Čuje samo ono što želi čuti, čime se neprekidno hvali.

Ministri mu nisu baš za pohvalu. Neki od njih, ne bi znali, ni mogli ovce čuvati. S ovcama treba lijepo postupati. To treba znati. Za to je potrebno obrazovanje i odgoj. Nije dovoljno biti član neke „domoljubne“ stranke i popuniti „rupu“ koja je nastala raspadom stranke. Stranka se sve više osipa. Nema potporu birača. Ne zaslužuje nikakvu participaciju u vlasti i vladi. Mjesto toj stranci je na margini i u povijesti.

Ankica Benček