Zadnji komentari

Ruski dronovi zadnjih tjedana demoliraju skupe Leopard 2 tenkove

Pin It

U listopadu 2024. rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su njihove snage uništile šest tenkova njemačke proizvodnje iz obitelji Leopard 2 uz pomoć FPV (upravljane “pogledom iz prvog lica”) bespilotnih letjelica u posljednja četiri mjeseca, objavila je RIA.

Ove operacije, koje provodi ruska Južna vojna oblast, usmjerene su na regiju Kurahove, gdje dronovi također gađaju oklopna vozila Bradley i ukrajinske komunikacijske centre. Njemački tenkovi su bili meta i u ruskoj regiji Kursk.

Ruski vojnik pod nadimkom Bugaj je govorio o korištenju 200 do 400 bespilotnih letjelica mjesečno od strane njegove jedinice koja razara Leoparde. Ovaj navod naglašava kvantitativnu prednost ruske “flote” bespilotnih letjelica. Osim toga, vojnik je pokazao preuzeto NATO streljivo kalibra 40 mm koje se sada koristi protiv ukrajinskih snaga. “Vraćamo ono što koriste protiv nas”, rekao je za ruski TASS.

Jeftini dronovi i skupi tenkovi

Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, uništeni tenkovi Leopard predstavljaju značajan gubitak resursa za ukrajinske snage. Vrijednost jednog tenka Leopard 2, uključujući opremu i nadogradnje, kreće se od 4 do 7 milijuna eura. Rusko ministarstvo nudi 3000 dolara vojniku za uništenje ovog tenka. Donatori ovakve vrijedne opreme sa Zapada, sigurno nisu oduševljeni ovim gubitcima, a dovodi se u pitanje i imidž njihovog oružja. Naime, upravo je Leopard 2 tenk opisan kao tenk sa snažnom zaštitom.

Tenkovi Leopard raspoređeni u Ukrajini predstavljaju neka od najnaprednijih oklopnih vozila u arsenalu NATO-a, služeći kao moćno oruđe u ukrajinskoj obrani i protuofenzivnim naporima. Ovi tenkovi, prvenstveno modeli Leopard 2A4 i 2A6, opremljeni su moćnim topovima s glatkom cijevi od 120 mm i naprednim kompozitnim oklopom, dizajniranim da izdrže značajne prijetnje na bojnom polju. Iako je Leopard 2A4 stariji model od 2A6, njegov odnos vatrene moći i mobilnosti pokazao se vrijednom karakteristikom u raznim borbenim scenarijima.

Problemi s rezervnim dijelovima

Leopard 2A6, sa svojim proširenim L/55 topom, nudi veći domet i mogućnosti proboja, povećavajući njegovu učinkovitost protiv utvrđenih položaja i neprijateljskog oklopa. Međutim, unatoč svom robusnom dizajnu, tenkovi Leopard suočavaju se s problemom održavanja u Ukrajini, gdje kontinuirani rad u borbenim uvjetima zahtijeva stalnu opskrbu rezervnim dijelovima i tehničku podršku. Na ovaj problem su ukazivali i njemački političari.

Korištenje FPV bespilotnih letjelica pruža povećanu preciznost, omogućujući operaterima da napadaju određene mete u stvarnom vremenu, a istovremeno smanjuju rizike za trupe. Ovi dronovi postali su ključni element u sukobu, nudeći taktičku alternativu tradicionalnim metodama borbe. Gađajući tenkove Leopard, ruske snage imaju za cilj neutralizirati jedno od najmoćnijih sredstava u arsenalu Ukrajine.

FPV dronovi lete izravno prema najosjetljivijim područjima tenka, kao što su optika, ispuh motora ili stražnji oklop, koji su općenito manje ojačani od prednjeg. Jedna posebna ranjivost Leoparda 2A6 je nedostatak kaveza za zaštitu od dronova, zaštitne mjere koju mnogi moderni tenkovi sada usvajaju kako bi se zaštitili od prijetnji iz zraka. Bez ovih kaveza, Leopard 2A6 postaje osjetljiviji na napade dronova na svoje manje zaštićene gornje dijelove. Ciljajući ove točke, operateri imaju za cilj ili onemogućiti operativne sposobnosti tenka ili prisiliti njegovu posadu da napusti vozilo, piše The Army Recognition.

FPV dronovi, opremljeni malim, ali snažnim eksplozivom, često se približavaju tenkovima na malim visinama kako bi izbjegli radarsko otkrivanje i obranu od dronova. Ruski operateri često koordiniraju napade FPV bespilotnim letjelicama s topničkim napadima kako bi stvorili diverziju i zbunili neprijateljsku posadu. U bliskim urbanim ili šumovitim okruženjima, FPV dronovi mogu iskoristiti ograničene prostore kako bi neotkriveni prišli tenku, ponekad leteći u manje otvore. Naime, kontrolori dronova su praksom postali izuzetno vješti pri upravljanju. U nekim slučajevima,  bespilotne letjelice koriste se i za nadzor kako bi pratili lokaciju i kretanje tenka, omogućujući FPV dronovima izvođenje preciznih napada. Ova kombinacija nadzornih i FPV bespilotnih letjelica naglašava sustavan pristup upotrebi dronova.

Pola ih je izvan pogona

Leopard 2, NATO-ov primarni borbeni tenk, smatra se jednim od najboljih na svijetu. Dizajniran je da se suprotstavi i uništi ruske tenkove, što ga čini strateškim i psihološkim prioritetom za ruske snage. Međutim, mnogi tenkovi Leopard u Ukrajini više nisu operativni zbog uništenja i nedostatka rezervnih dijelova, kao i neadekvatnih popravaka. Prema podacima koje je prikupio Oryx, od 61 isporučenog Leoparda, gotovo polovica je izvan upotrebe.

Zbog stalne prijetnje zbog dronova, Leopard 2 nije tako često raspoređen kao prije. Iako su odigrali ulogu u neuspjeloj ukrajinskoj protuofenzivi u ljeto 2023., tijekom koje je nekoliko jedinica ipak probilo ruske linije, ti su tenkovi također pretrpjeli značajne gubitke. Danas dronovi kamikaze tjeraju ukrajinske snage da se više oslanjaju na topništvo koje im nedostaje.

Karakteristike tenka

Leopard 2A6 glavni je borbeni tenk dizajniran u Njemačkoj i koristi ga više zemalja diljem svijeta, uključujući Austriju, Kanadu, Dansku, Njemačku, Grčku, Poljsku i nedavno Ukrajinu. Tenk je opremljen snažnim topom L55 s glatkom cijevi od 120 mm, nadopunjenim koaksijalnim mitraljezom od 7,62 mm i protuavionskim mitraljezom od 7,62 mm. Za zaštitu posade i unutarnjih sustava, Leopard 2A6 ima standardni višeslojni razmaknuti oklop, s poboljšanom zaštitom na prednjem dijelu kupole. Dodatno, unutrašnjost kupole opremljena je zaštitnom oblogom, čime se smanjuju rizici za posadu u slučaju proboja oklopa. S težinom od oko 62 tone u borbenim uvjetima, ovaj se, s obzirom na težinu, tenk može pohvaliti impresivnom mobilnošću, s najvećom brzinom od 72 km/h na cestama. Njegov domet do 500 km s jednim rezervoarom omogućuje mu dugotrajne operacije. Tenkom upravlja četveročlana posada. Što se tiče dimenzija, Leopard 2A6 ima 7,70 metara duljine, 3,70 metara širine i 3,00 metra visine. Konačno, Leopard 2A6 uključuje napredne tehnologije, kao što su infracrveni noćni vid i NBC (nuklearni, biološki, kemijski) sustav zaštite.

Prije nekoliko tjedana, tenk Leopard 2A6 njemačke proizvodnje, zarobljen u Ukrajini u solidnom stanju od strane ruskih snaga, stigao je na analizu u rusku tvornicu Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu. Inženjeri u tvornici planiraju temeljito proučiti ovo snimljeno vozilo. Prema službenom priopćenju ruskih medijskih agencija tenk od 60 tona postavljen je na posebne dizalice, a tim je započeo rastavljanje njegovih komponenti i sustava. Ruski inženjeri posebno su zainteresirani za sustav upravljanja paljbom, stabilizator topa (sustav E-WNA), opremu za termoviziju i poboljšani sustav kočenja. Također je poznato da je Leopard 2A6 dobio nadograđeni mehanizam rotacije kupole 2001. godine. U usporedbi s ranijim modelima, stražnji dio kupole značajno je redizajniran kako bi se osigurao dodatni skladišni prostor.

geopolitika.news