Zadnji komentari

Propast školstva – Hrvatska nije smjela pristati na globalizacijske zakone i propise

Pin It

Fuchs ostaje, a ministarstvo mijenja naziv i dobiva dio posla državnog  ureda koji se bavio mladima

Najprije je larpurlartistički ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, izjavio glupost godine da kod nerješavanja problema s jednim 10-godišnjim nasilnim učenikom u zagrebačkim osnovnim školama sustav nije zakazao i dodatno optužio roditelje, žrtve sustava i ovoga neodgojenog djeteta, da su oni krivi, a ne on

njegovo ministarstvo i cjelokupna pravna država i nakon toga je dodao nešto što nitko normalan ne bi očekivao od bilo kojeg Hrvata, a kamoli ministra znanosti obrazovanja: »To što rade roditelji je balvan revolucija!« Takvu opasnu glupost nisam očekivao od nikoga u Hrvatskoj, a kamoli od jednoga ministra bez obzira zašto je i kako postavljen na to važno i značajno mjesto. Izjednačiti jadne roditelje koji tjednima prosvjeduju zbog toga što taj dječačić tuče, vrijeđa i maltretira njihovu malu djecu sa četnicima koji su 17. kolovoza 1990. postavili balvane kako bi paralizirali hrvatsku državu u jeku turističke sezone i priprijetili ratom što se uskoro i dogodilo, može samo netko tko nema nikakve veze sa stvarnošću. Tu ću samo dodati kakvi se samo neznalice i ne samo politički nepismenjakovići postavljaju za ministre u hrvatskoj državi, podsjećajući na nešto blaži slučaj ministra policije Davora Božinovića kada je nakon potresa 2020. govorio o „zemljotresu“. O Božinovićevoj smjeni tada se nije ni zucnulo, ali nakon ove izjave Fuchsu više nije mjesto ne samo na dužnosti ministra.

Vrijeđanje od strane državne tajnice

„Iskazala“ se još jedna članica Plenkovićeve vlasti. Ona dolazi iz Splita i zove se Zrinka Mužinić Bikić. Državna je tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, potpredsjednica splitskog HDZ-a, ravnateljica jedne splitske osnovne škole i članica je udruge Naš Hajduk. Ona je, komentirajući isti slučaj s nasilnim i neodgojenim dječačićem, izjavila: „Ne može ulica donositi odluke o stvarima koje se događaju u školi“. Ona koja je članica udruge koja je došla s ulice i već godinama vlada Hajdukom! Za ne povjerovati! Zato su se na portalu 24 sata potrudili i podastrli javnosti zašto ova državna tajnica također nema puno veze s realnošću i napisali da joj baš i nije loše (https://www.24sata.hr/news/drzavna-tajnica-koja-roditelje-naziva-ulicom-ima-3962-eur-placu-vozi-a6-uclanjena-u-nas-hajduk-1008880/komentari). Kao državna tajnica prema objavljenoj imovinskoj kartici za posao mjesečno ima bruto plaću od 5830 eura odnosno 3962 eura neto. Portal 24 sata je još napisao da nema nekretnine na sebi, nego su uknjižene na njezinog muža, a to su okućnica od 735 četvornih metara u Srinjinama, tri građevinska zemljišta od 25, 42 i 67 m2, te da vozi Audi A6 iz 2016. čiju je vrijednost sama procijenila na 19.500 eura.

Sustav protiv zdravoga razuma

Urota šutnje i ne otkrivanja identiteta dječaka koji već više godina tuče, ponižava i maltretira drugu vršnjačku djecu jasna mi je samo utoliko jer znam da smo to uvezli s truloga masonskoga i dvoličnog Zapada koji nesmiljeno uništava obitelji, države, nacije i sve što je normalno. Kako smo od ulaska u Europsku uniju prihvatili sve moguće propise i zakone prema kojima se više zlostavljaču ne smije reći da je zlostavljač, a da nas nitko za to nije pitao jer nije proveden referendum, sada beremo plodove koje smo sami prešutno zasijali. Budući je portal Index izvan vremena i događanja i na njega ne djeluju nikakvi hrvatski propisi ili zakoni, očekivao sam da će on prvi obznaniti javnosti školu u koju dječak pohađa, identitet djeteta i identitete njegovih roditelja ili zaštitnika, ali i Index je zašutio. Razumijem tu šutnju, ali ipak sam od Indexa očekivao „malo više“. I bez obzira što je slizan sa svakom vlašću, pa tako i s ovom najgorom Plenkovićevom od obnove hrvatske državnosti, dugo je Index bio vjeran globalizacijskim fašistima i njihovim masonskim zabranama, ali ipak nije izdržao. Prvi je 8. listopada 2024. objavio u kojoj se zagrebačkoj osnovnoj školi već godinama doživljava i provodi dječački horor i napisao da je to OŠ Miroslava Krleže na Kaptolu br. 16 (https://www.index.hr/vijesti/clanak/roditelji-mjesecima-upozoravali-na-problematicnog-djaka-ignorirali-ih-evo-mailova/2604761.aspx). U tom članku objavljena je brojna prepiska mobitelima s ravnateljicom te škole, a i pisma koja su roditelji slali mjerodavnim školskim agencijama i slično. Index je napisao i kako se zove ravnateljica, ali nije išao dalje.

Urota šutnje i Index

Kako je već odavno poznato da kod Indexovih komentara postoje tzv. trolovi koji kroje javno mišljenje u Hrvata, iz tih komentara ispod tog članka nešto je ipak „procurilo“. Nitko ne zna je li to točno, ali je „procurilo“. Komentator Živko Golubić je napisao: »…u M.K. je prebačen nakon što je u prvoj školi gurnuo curicu po stepenicama od čega je slomila ruku«, At Strašnomlat se zapitao: »…Tko je otac? O kojoj se to obitelji radi?«, Kovid Profiter dodao: »Index je razgovarao s roditeljima učenika iz Osnovne škole Miroslava Krleže, ali nažalost nitko se nije sjetio upitati za prezime. Ili jest, ali radi se o nekome tko ih sufinancira pa nije baš prikladno..«. Tada se pojavljuje komentator Lope de Aguirre: »Tko se hoće igrati detektiva, može fotošopirati ovo odvjetničko pismo u članku. Dječakovo je ime i prezime zamućeno, ali ipak se nazire da je ime Petar. Prezime je teže odrediti, ali čini se da ima pet slova. Možda počinje na “N” ili “H”« i nakon toga već spomenuti komentator Živko Golubić postavlja logično pitanje: »U tri godine u tri škole, najmanje 60 parova roditelja djece iz razreda i još ponešto zaposlenih u školama, znaju točno ime i prezime dječaka i njegovih roditelja. Teško mi je za vjerovati da nigdje nisu iscurila imena, uz sve NDA-ove i GDPR-ove i zakonske prijetnje … ni u kakvoj WhatsApp grupi, nigdje! Malo jezivo«. Živka Golubića u sljedećem komentaru podržava Kroki Kroket, koji je napisao: »Baš jezivo, prava riječ. U zemlji u kojoj se sve sazna u roku 2 sata, svi šute. Ali SVI, i zavidni, i zločesti, i uključeni, i osvetoljubivi… svi«. Komentatorka Andrea Markovic spominje odvjetnicu: »Odvjetnica obitelji xy dječaka je jedna poznata zagrebačka odvjetnica koja je zastupala i pale čestite poduzetnike koji su bili duboko povezani s politikom, što znači da se veza a i lovice ima«. Davor Trumbic opet se vraća na roditelje: »Sad me STVARNO interesira prezime roditelja! Blebnut će netko kad tad, zabadava to skrivate«. Valentina Rahle mu odgovara: »Saznat će se jednom kako se tatica zove. Za sad se sakriva. Da je dijete nekog radnika u pitanju, začas bismo znali tatino ime i prezime, datum i mjesto rođenja, OIB i krvnu grupu«. Georgina G glasno razmišlja: »Ne makla se odavde ako sad u Ministarstvu ne ispijaju kavu i s prijezirom komentiraju roditelje uličare Srbe s balvanima koji im ugrožavaju uhljebstvo«. Ovo što je napisano na Indexu, iako s velikim vremenskim odmakom, je nešto i treba ih pohvaliti na hrabrosti. A i neki komentatori su pokazali puno više od vlasti koja je u cijelosti zakazala i podlegla masonsko-globalizacijskim gospodarima u Bruxellesu.

Sve je zakazalo…

Više od 4000 djece nije upisano u prvi razred osnovne škole. Djecu nisu upisali u školu uz obrazloženje da su nezrela ili da to traže roditelji. Nijedno obrazloženje nije dobro. Posebice u vrijeme kada je iz godinu u godinu sve manje novorođene djece, pa ih je tako sve manje i u prvim razredima hrvatskih osnovnih škola. Ove se godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije upisalo čak 479 djece, a u Zagrebu oko 900. Prema nekim podacima i procjenama – jer sve županije nisu dostavile podatke tražiteljima – ove godine odgodu upisa u osnovnu školu obuhvatilo je 4044 djece, što je dvoje djece više nego prošle školske godine. Kada znamo da su već nekoliko desetljeća uvedene predškole kao „školigrice“, netko bi ipak trebao odgovarati. Prije svega ministar znanosti i obrazovanja.

Jugokomunističko logorovanje u crvenom Supetru

U Supetru na Braču hrvatski Srbi, orjunaši, jugonostalgičari i tzv. antifašisti (Antifašistička liga RH, Srpsko narodno vijeće i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću) održali su trodnevnu „Ljetnu školu demokracije“ na kojoj su „zaključili“ da su, po njima, za loše stanje u hrvatskoj državi, koju ne nimalo ne vole, glavni krivci „politički ekstremizam“, pa je stoga taj njima samo vidljivi „politički ekstremizam“ glavni problem. A kako se riješiti toga problema, u Supetru na jesenjem ladanju i plandovanju zaključili su kroz „prepoznavanje i ublažavanje njegova utjecaja“. Kada vidimo tko su bili govornici na ovom jugonostalgičarskom skupu bit će nam puno jasnije, a bili su crvena supetarska gradonačelnica Ivana Marković, te Pero Jurišin, Zoran Pusić, Ante Tomić, Vesna Teršelič, Dejan Jović, Nerzuk Ćurak, Gracijano Kalebić, Tamara Opačić, Branko Sekulić, Ivana Kekin, Sanja Major, Boris Pavelić, Hrvoje Šimičević, Aneta Vladimirov, Emina Bužinkić, Nidžara Ahmetašević, Ivica Ivanišević, Silvana Uzinić, Marijana Stojčić, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Katarina Peović… Nije ovdje toliki problem što na ovom protuhrvatskom skupu nije bilo Hrvata, problem je što ovakvo okupljanje traje već tri desetljeća, plaća se iz hrvatskog proračuna i posvećeno je Srbijancu Bogdanu Deniću (1929.-2016.), koji je za života isto mislio i na isti način i u Sjedinjenim Državama širio komunizam i tugovao za propalom jugo tvorevinom.

Riječi hvale ministru demografije

Ivan Šišić, ministar demografije, napokon je učinio jako dobru stvar. Za svoja četiri savjetnika izabrao je ljude od formata: demografe Stjepana Šterca i Dražena Živića, demografa, politologa i povjesničara Tadu Jurića i poduzetnika iz Njemačke Zdenka Štrigu. Prilikom predstavljanja smjernica novoustrojenog ministarstva od najveće važnosti za Hrvatsku dao je nekoliko izjava koje su odjeknule u javnosti, a ovaj vjeroučitelj rodom iz Sinja između ostaloga izjavio je: “Ako možemo za govedo boškarina dati poticaj od 795 eura, za konja posavca dati isto toliko, ako možemo za magarca dati 311 eura, onda moramo razmisliti o činjenici da je nagrada majci i pomoć za opremanje djeteta od 309 eura premala”; “Podržavam poljoprivrednike jer i oni žele imati djecu i živjeti u svojim krajevima. No, ako ne ćemo shvatiti kolika je važnost ozbiljnog pristupa demografiji, tko će onda za nekoliko godina čuvati kravu, tko će čuvati magarca i tko će jesti dobar steak od ovih životinja koje je potrebno podržati?” i poručio kritičarima: “Slažem se s naslovima da novac na rađa djecu. Nama treba sveobuhvatna, strateška politika utemeljena na znanstvenom pristupu, hrabrosti i političkoj volji”. Sve mu stoji, sve je istina. Da je još imao hrabrosti pa rekao koliko tek novaca iz proračuna ide raznim protuhrvatskim civilnim udrugama, manjinskim zajednicama i globalizacijskim podrivateljima hrvatske samostalnosti, još bih ga više pohvalio, ali znam da ne može, ne smije zbog koalicijskoga sporazuma. Tko to ne razumije nikada mu ne možemo objasniti. Politika je presložena za neznalice.

I Ameri vole svoju himnu

U videu pod nazivom „Ljudi su pokušali ukinuti državnu himnu – ono što Trump sljedeće radi je neočekivano!“ („People Tried Cancelling The National Anthem – What Trump Does Next Is Unexpected!“) (https://www.youtube.com/watch?v=W5f_HYFgt_g) odvija se crtana dirljiva priča o američkom domoljublju i neočekivanim obratima. Pjevačica iz malog grada Shari Wilkins suočava se s velikim razočaranjem kada se njezin san o izvođenju američke nacionalne himne na velikom političkom skupu iznenada prekine. Kao kada je bilo zabranjeno pjevanje Marku Perkoviću Thompsonu na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića po povratku hrvatskih nogometaša sa Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji. Ili kada početkom rujna 2024. godine i početkom nove školske 2024.-2025. godine ministar znanosti, obrazovanja (ne i športa) Radovan Fuchs (hrv. Lisac) kaže da neka po hrvatskim školama tko hoće izvodi himnu na početku tekuće školske godine, a tko ne će ne mora. Upravo kad se čini da je svaka nada izgubljena, Donald Trump se iznenada pojavljuje, izazivajući odluku da se preskoči himna. U dramatičnom preokretu događaja, Trump poziva Shari da pjeva američku himnu, transformirajući njezin osobni neuspjeh u snažan trenutak nacionalnog jedinstva. Priča kulminira u novom pokretu za zaštitu mjesta himne u javnim događanjima, pokazujući kako jedan čin zauzimanja za vlastita uvjerenja može potaknuti široku promjenu. Lijepa priča iz Amerike. I mi trebamo imati svoga Trumpa koji ne će mrziti hrvatsku himnu. Poput onih koji sada vladaju Hrvatskom.

Ivo Josipović ne zna ili se samo pravi da ne zna

U prepisci i razmjeni mišljenja na društvenim mrežama Viktor Arbanas (Thursday, August 22, 2024 11:16 AM Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) predstavio je javnosti popis najvećih zločinaca u XX. stoljeću, među kojima je i Josip Broz Tito. To je izazvalo bivšega hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića (Am Do., 22. Aug. 2024 um 00:21 Uhr schrieb <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>:) da napiše: »Ovaj je popis, kao i cijelo recentno revizionističko smeće, izmišljotina iz kuhinje ustaša. Malo istine, malo laži, da bi se plasirala ključna teza o Titu. Gdje je objavljena ta lista? Ima li ijedna značajna enciklopedija koja govori o Titu kao o “velezločincu!? NEMA. Ovu listu šire internetom i ustašoljubnim portalima likovi poput vas. Tito je bio autoritarni vlastodržac izvan zapadnih demokratskih standarda, ali je i važna i zaslužna povijesna ličnost, prvenstveno zbog toga što je dao velik dopirnos borbi protiv nacista i fašista, uključivši i ustaša kao njihova prirepka. I u međunarodnoj je politici bio važan, zbog nesvrstanosti i otpora Staljinu.« Ali nije I. Josipović u pravu, jer je V. Arbanas uz popis najvećih zločinaca prošloga stoljeća podastro i popis više izvora, poveznica: 1) javna glasila te nesavezničke i nekomunističke ili neantifašističke ili nepartizantifske procjene, 2) http://www.neuro-spirituality.com/…/politiker-massenmoerder…Rudolph Joseph Rummel: Staljin ~54’655’000, Tito ~2’130’000. 3) http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670//Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html#ixzz409DlTCvX, 4) https://hr.wikipedia.org/wiki/Democid i 5) http://istinomprotivlazi.com/ uz opasku: »Obradio: Viktor Arbanas, Osijek, 8. 2024.« Otiđete li na poveznicu izvora na engleski Daily Mail dobijete cjelokupan popis prema kojem je zločinac Josip Broz Tito na 13. mjestu s ubijenih 570.000 političkih protivnika, dok na poveznici https://hr.wikipedia.org/wiki/Democid – uz prebacivanje na poveznicu www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM piše da su Josip Broz Tito i njegovi partizani od 1944. do 1987. pobili 1.072.000 ljudi. I to u mirnodopsko vrijeme, nakon Drugoga svjetskog rata. Dakle, ako itko laže, laže I. Josipović.

Novi digitalni totalitarizam

Austin Ruse, američki politički aktivist, novinar i pisac, te predsjednik neprofitne nevladine organizacije Centar za obitelj i ljudska prava piše: »Joe Biden ima novu globalnu digitalnu politiku koja će učiniti Sjedinjene Države vrlo sličnim Kini u svom sustavu socijalnog kreditiranja. Sustav društvenog kreditiranja je mjesto gdje vas vrlo pažljivo promatraju, a ako prekoračite liniju, otežavaju vam da dobijete stvari poput kruha i jaja. Otežavaju vam putovanje. Joe Biden, zajedno s vrlo opakom Samanthom Power iz Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, objavili su novu globalnu digitalnu politiku koja će izričito ići protiv onoga što oni smatraju nedostatkom informacija, pa čak i govorom mržnje. Pobačaj je uvijek zao. To bi Joe i Kamala smatrali dezinformacijom i govorom mržnje. Transrodnost je zločin protiv prirode, čovječanstva i društva. To bi se smatralo dezinformacijama i govorom mržnje prema ovoj novoj politici. Ideja da se muškarci mogu udati za drugog muškarca je odvratna. To bi me dovelo u velike probleme s Joeom i Kamalom pod njihovom novom politikom. Ali njihova će se nova politika proširiti po cijelom svijetu, gdje god američki novac ide. Nema kraja opakoj oholosti ovih ljudi i njihovoj politici.« Jezivo!

Zagovornici homoseksualizma progone Sharon Slater

Sharon Slater je mormonka koja je 1999. godine u Gilbertu u Arizoni osnovala neprofitnu međunarodnu obrazovnu organizaciju Globalna pomoć za napredak (Global Helping to Advance Women – Global HAWC) i Međunarodni pogled na obitelj (Family Watch International – FWI) za zaštitu obitelji. Budući je uspješna u svomu radu, optužili su je George Soros i globalizacijski medij Wall Street Journal da je ukrala 300.000 dolara u Ugandi. Za ovu optužbu Soros i WSJ nemaju dokaza Family Watch ali su je svejedno optužili jer ima smeta zato što Slater uspješno promiče tradicionalne obiteljske vrijednosti i upozorava na programe koje provode strane vlade i agencije UN-a koje nastoje zamijeniti kulturne i vjerske vrijednosti u državama u razvoju progresivnim programom o obitelji i ljudskoj seksualnosti. Tako rade oni koji zagovaraju homoseksualizam i neuspješno pokušavaju da Afriku pretvore u LGBT raj.

Novci su da se troše…

Investicijski ogranak Mormonske crkve pod istragom SEC-a (Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država). Portfelj Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana vrijedan 100 milijardi dolara dugo je bio tajna u svijetu ulaganja, a sada SEC istražuje prošle napore Mormonske crkve da svoj divovski investicijski portfelj zadrži u tajnosti, što je bila praksa koja je završila nakon što je bivši zaposlenik 2019. otkrio da je crkva prikupila 100 milijardi dolara udjela. Istraga SEC-a usredotočila se na to je li Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, također poznata kao LDS, ispunila zahtjeve za objavljivanje za velike upravitelje novcem. U poodmakloj je fazi i vjerojatno će dovesti do nagodbe u nadolazećim mjesecima, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem.

Napredovanje zagovaratelja kontracepcije i homoseksualizma

Papa Franjo imenovao je 28 novih savjetnika u Dikasteriju za nauk vjere (DDF), vatikanskog odjela odgovornog za obranu učenja Katoličke Crkve. Među njima imenovao je i Maurizija Chiodija (Torre Annunziata, 19. VII. 1955.), koji je rođen ispod vulkana Vezuva. Chiodi, kojega je papa Franjo prethodno imenovao članom Papinske akademije za život, zagovara kontracepciju u braku i homoseksualizam. Ne znam što reći? Da je Papa napredan, a mi vjernici zaostali i nazadni ili je nešto drugo posrijedi.

Kineski komunisti još uvijek u 1949. godini

Prema najnovijem izvješću Američke komisije za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF) o kršenju vjerskih prava u komunističkoj Kini zapisano je da je pod vladavinom Xi Jinpinga kao vrhovnog vođe Komunističke partije Kine (KPK), kineska vlada provela prisilnu politiku “sinizacije religije”, koja je iz temelja transformirala kinesko vjersko okruženje. Sinizacija, ili potpuna podređenost vjerskih skupina političkoj agendi KPK i marksističkoj viziji religije, postala je temeljni pokretački princip vladinog upravljanja vjerskim pitanjima. Kroz propise i vjerske organizacije pod kontrolom države, vlasti uključuju ideologiju KPK u svaki aspekt vjerskog života budista, katoličkih i protestantskih kršćana, muslimana i taoista. Oni također nasilno iskorjenjuju vjerske elemente koji se smatraju kontradiktornima političkoj i političkoj agendi KPK s ultranacionalističkim prizvukom. Vladini dužnosnici postavili su lojaliste KPK kao vodeće vjerske ličnosti, promijenili vjerske objekte s arhitekturom koju je odobrio KPK, integrirali propagandu KPK u vjerske doktrine i na druge načine kriminalizirali vjerske aktivnosti koje ne podržava KPK, a sve sa ciljem osiguranja stabilnosti vladavine KPK. Ove vladine mjere, iako rutinski krše međunarodno zaštićeno pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, nimalo ne brinu komunističkoga vođu Xija.

Vjerski progon pod Xijem najrepresivniji za kineske katolike od Maove ere

A kako to Kinezi rade u 2024. godini? Nakon što su nadbiskupa Lija Shana iz Pekinga proglasili predsjednikom Kineske katoličke domoljubne udruge, državne katoličke organizacije u kontinentalnoj Kini, koja je pod nadzorom „Odjela za rad Ujedinjene fronte KPK“, provode druge nama Europljanima nezamislive pritiske i zabrane. Naredili su uklanjanje križeva iz crkava i zamijenili slike Krista i Djevice Marije slikama aktualnoga kineskoga komunističkog boga predsjednika Xi Jinpinga. Cenzurirali su vjerske tekstove, prisiljavali članove svećenstva da propovijedaju ideologiju KPK i naložili isticanje sloganâ KPK u crkvama. Prisiljavaju vjerske skupine da se upišu u razne “domoljubne vjerske udruge” i njihove lokalne podružnice. Katoličke Crkve da se upišu u vlastima podređenu „Biskupsku konferenciju Katoličke crkve“ u Kini, koja je službeno pod kontrolom kineske državne uprave za vjerska pitanja i Odjela za rad ujedinjene fronte KPK. Svatko tko prakticira religiju izvan udruga koje je odobrila država smatra se članom “kulta” i podvrgnut je odredbama protiv kulta u kineskom zakonu, politici koja je rezultirala masovnim uhićenjima i zatvaranjem. Kineski dužnosnici provodili su odredbe protiv kulta protiv ilegalnih katolika koji ne priznaju autoritet svećenstva koje podržava vlada zbog „iskrivljavanja vjere“. KPK smatra „podzemne katolike“ (one koji u tajnosti provode katoličku vjeru kao nekada u katakombama) prijetnjom jer ne priznaju navodni autoritet vlade koja “diktira vjersku doktrinu i regulira vjerska pitanja”. Time kineska vlada nasilnim sredstvima i terorom usađuje nepokolebljivu poslušnost i odanost KPK, njezinoj političkoj agendi i njezinoj viziji religije, što nema nikakve veze s međunarodnom zaštitom prava katolika na vjersku slobodu. Iako je Sveta Stolica 2018. sklopila neobjavljeni sporazum s KPK kojim je uspostavljena suradnja između crkvenih vlasti i kineskih dužnosnika kod imenovanja biskupa kineske vlasti i dalje jednostrano postavljaju biskupe povezane s KPK bez konzultacija i odobrenja Vatikana. Već desetljećima ili godinama nitko ne zna gdje su ili jesu li živi kineski katoličke vođe, biskupi Peter Shao Zhumin, Augustin Cui Tai i James Su Zhimin. Očito je da kineske vlasti žele odvojiti Katoličku Crkvu u Kini od Svete Stolice, isto kao što su to poslije 1945. radili tzv. antifašisti, komunističke vođe u Jugoslaviji, Mađarskoj, SSSR-u, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Albaniji… Zato nema nikakva čuđenja što je vjerski progon pod Xijem “najrepresivniji za kineske katolike od Maove ere”, kako se navodi u izvješću USCIRF-a.

Stečaji i predstečaji

Trgovački sud u Varaždinu otvorio je stečajni postupak nad Coningom d.d., bivšom tvrtkom Radimira Čačića, sredinom 2018. U propisanom roku bilo je zaprimljeno oko 150 prijava tražbina vjerovnika, ukupan iznos prijavljenih tražbina iznosio je nešto više od 330 milijuna kuna, a priznato je oko 120 milijuna. Prema pisanju medija, ukupne obveze tvrtke prilikom otvaranja stečaja iznosile su oko 367 milijuna kuna. Drugi naš bogatun, iako je kao i Čačić imao predstečaj i slične igrice, nema problema s novcem. Naime, tvrtka Ivana Ergovića, Nexe grupa, 2013. završila u predstečaju zbog duga od 2,8 milijardi kuna a sada on, kao većinski vlasnik, treba dobiti 4,3 milijuna eura dividende. Ostalim dioničarima među kojima su članovi obitelji našičkog tajkuna Ivana Ergovića isplatit će se dividenda u iznosu oko 733.000 eura. Ovo je primjer kako stečaj ili predstečaj ne moraju zadavati glavobolju njihovim vlasnicima ili većinskim vlasnicima. Bitno je da euri cure.

Tito i Koča tražili bombardiranje sirotinje na jugu Srbije

“Komandant Glavnog štaba”, “general-lajtnant” Koča Popović tražio je od Josipa Broza Tite da traži saveznike da bombardiraju Leskovac, Vranje i Prištinu 24. kolovoza 1944. Šestoga rujna iste godine Leskovac je sravnjen sa zemljom. Koča Popović je bio Titin “komandant Vrhovnog štaba”. Poslije rata K. Popović postaje ministar vanjskih poslova. Nakon smjene Aleksandra Rankovića 1. VII. 1966. Koča Popović postaje potpredsjednik komunističke Jugoslavije. Sve se to dokumentirano može vidjeti na videu https://www.youtube.com/watch?v=oe7sxa4NEGs u serijalu pod naslovom “Jugoslavija u ratu 1941.-1945.” Radi se o dokumentarnom serijalu o ratnim i političkim zbivanjima u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata. U njemu je sudjelovao veliki broj povjesničara, kao i neposrednih sudionika događaja, kako s pobjedničke tako i s poražene strane. Serija je snimana u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Srbiji. Tu se može vidjeti kako su velike sile kombinirale tijekom rata tko će ući u koju federaciju. Englezi su uznastojali na federaciji sastavljenoj od Kraljevine Jugoslavije i Grčke. S druge strane, opunomoćeni predstavnik Reicha u Beogradu, Hermann Heubacher, uporno je radio na federaciji Srbije i Crne Gore. Josip Broz i oni oko njega zalagali su se za stvaranje Balkanske federacije, koja će nakon rata uključivati ​​Jugoslaviju, Grčku, Bugarsku i Albaniju.

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr