Zadnji komentari

SAD pritišće Zelenskog da snizi mobilizacijsku dob na 18 godina: ‘Tako smo mi u Vijetnamu’

Pin It

Američki političari, iz redova i demokrata i republikanaca, vrše pritisak na Volodimira Zelenskog da uvede mobilizaciju za mladiće u dobi od 18 do 25 godina, ali ukrajinski predsjednik se zasad odupire tim zahtjevima.

Informaciju je potvrdio Serhij Leščenko, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, navodeći da je američki argument povezan s povijesnim primjerom američke vojne regrutacije tijekom rata u Vijetnamu.

Američki političari ukazuju na to da u vrijeme kada je SAD bio uključen u Vijetnamski rat, mladići od 19 godina su bili pozivani u vojsku. Stoga sada sugeriraju da, osim zapadnog oružja, Ukrajina treba i širu mobilizaciju kako bi se ojačala obrana u ratu protiv Rusije. Ipak, prema Lesščenku, predsjednik Zelenski se zasad uspješno opire tim pritiscima i nastavlja uvjeravati američke političare da je moguće nastaviti s ratovanjem bez snižavanja dobi za obveznu regrutaciju.

Unutar Ukrajine se sada vode žestoke rasprave o toj temi. Roman Kostenko, zastupnik iz frakcije “Glas” u ukrajinskom parlamentu, Verkhovnoj Radi, također je potvrdio da se razmatra mogućnost snižavanja dobi za mobilizaciju na 18-20 godina. Svakako, Ukrajina se trenutno suočava s velikim izazovima zbog sve većih potreba za vojnim snagama u ratu s Rusijom, a rasprave o mobilizaciji mlađih regruta mogle bi dobiti dodatnu važnost u kontekstu daljnjeg razvoja sukoba.

geopolitika.news