Zadnji komentari

Uđe li Ukrajina u NATO, svi smo u ratu sa Rusijom

Pin It

Ukraine war: Zelensky to present 'victory plan' to Biden, Harris and Trump

Presudna poruka Moskvi: Ukrajina traži poziv u NATO dok traje Bidenov mandat

Članstvo u NATO-u za Ukrajinu značilo bi uključenje u pakt kolektivne obrane, što bi svaki napad na Ukrajinu tretiralo kao napad na cijeli savez. 

Kijev se nada da će primiti pozivnicu za članstvo u NATO-u prije nego što predsjednik Joe Biden napusti dužnost, tvrdeći da bi to bio ključni dio Bidenova političkog nasljeđa. Nataliia Galibarenko, veleposlanica Ukrajine pri NATO-u, izjavila je kako bi pozivnica Ukrajini imala snažan politički značaj u ovom trenutku.

„Naša ideja je da bi pozivnica Ukrajini sada poslala jasan politički signal“, rekla je Galibarenko u intervjuu za Reuters, održanom u misiji Ukrajine pri NATO-u u Bruxellesu. Također je naglasila kako Kijev vjeruje da bi ovaj potez mogao biti trajna ostavština sadašnje američke administracije.

Predsjednički izbori u SAD-u, zakazani za idući mjesec, stvaraju dodatnu neizvjesnost za Ukrajinu. S obzirom na to da je Washington glavni vojni partner Ukrajini, ishod izbora mogao bi utjecati na daljnju podršku. Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a, signalizirala je nastavak pomoći Kijevu, ali nije precizirala razmjere te podrške. S druge strane, Donald Trump, bivši predsjednik i potencijalni republikanski kandidat, do sada nije jasno definirao svoju politiku prema ratu u Ukrajini, iako je u više navrata napominjao da će zaustaviti rat.

NATO-ov poziv kao presudna poruka Moskvi

Članstvo u NATO-u za Ukrajinu značilo bi uključenje u pakt kolektivne obrane, što bi svaki napad na Ukrajinu tretiralo kao napad na cijeli savez. Iako bi proces pristupanja mogao trajati godinama, službeni poziv sada imao bi simboličku i stratešku težinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno je naznačio da poziv NATO-a vidi kao ključan element svog “plana pobjede”.

Galibarenko je dodatno objasnila motive Kijeva za ubrzanje ovog procesa, navodeći da bi pozivnica eliminirala jednu od glavnih točaka sukoba između Ukrajine i Rusije. „Pozivnica bi za Rusku Federaciju bila kao pravomoćna presuda – više ne bi mogli koristiti to pitanje za podizanje uloga“, izjavila je. Unatoč otvorenoj podršci Ukrajini, NATO je jasno dao do znanja da se Kijev ne može pridružiti dok je u aktivnom ratu. Iako su vrata saveza za Ukrajinu širom otvorena, većina članica, uključujući SAD, nije spremna uputiti službeni poziv u ovom trenutku.

Američki dužnosnik, koji je ostao anoniman, potvrdio je prošlog tjedna da stav Washingtona po ovom pitanju ostaje nepromijenjen. Galibarenko je pojasnila da Kijev ne traži trenutno započinjanje pregovora o članstvu, već da bi formalna pozivnica sada poslala jasnu i snažnu poruku Rusiji i svijetu. „Što prije, to bolje“, zaključila je veleposlanica, kada je upitana o vremenskom okviru za poziv.

geopolitika.news