Zadnji komentari

Velika debata trese EU: Zatvara li Bruxelles vrata migrantima

Pin It

700+ Stop Illegal Migration Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock

Čelnici država članica Europske unije okupili su se u Bruxellesu kako bi raspravljali o jednoj od najosjetljivijih tema  – migracijama.

Iako ilegalne migracije trenutno ne dosežu razmjere krize iz 2015. godine, pitanje povratka odbijenih tražitelja azila i jačanja granica i dalje izaziva žestoke rasprave među članicama bloka – prenosi Reuters.

Na dnevnom redu nisu samo migranti, već i napeti odnosi s Rusijom i Bjelorusijom, koje Poljska i baltičke zemlje optužuju za korištenje migranata kao sredstvo pritiska na Uniju.

EU traži način da uspori migracije

Imigracija ostaje goruće pitanje u mnogim državama članicama, osobito u svjetlu najnovijih statistika koje pokazuju smanjenje broja nezakonitih migranata u odnosu na prijašnje godine. Ipak, izazovi su daleko od riješenih.

Premijer Nizozemske, Dick Schoof, je naglasio važnost zajedničkog djelovanja u ograničavanju priljeva migranata i ubrzavanju procesa vraćanja onih koji nemaju pravo na ostanak u EU. “Ovo će biti proces u kojem će biti pokušaja i pogrešaka, no ključno je da se fokusiramo na to što možemo postići,” izjavio je Schoof.

Među razmatranim prijedlozima je i kontroverzna ideja Nizozemske o slanju odbijenih afričkih tražitelja azila u Ugandu, što bi predstavljalo presedan u migracijskoj politici EU.

Zajednički sustav azila

Njemačka, koja se suočava s rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog neregularnih migracija, uvela je granične kontrole sa svim susjedima, što privremeno suspendira slobodno kretanje unutar schengenske zone. Ovaj primjer slijede i druge članice poput Francuske, Austrije i Danske.

U svjetlu sve većih podjela među članicama, Europska komisija iznijela je prijedlog koji bi omogućio slanje migranata u “centre za povratak” izvan EU, s ciljem ubrzavanja njihovog povratka. Ovaj prijedlog, iako još u ranoj fazi, već izaziva reakcije među državama članicama, osobito Njemačke, čiji je kancelar Olaf Scholz izrazio sumnju da bi takvi centri mogli obraditi samo dio zahtjeva za azilom.

“Jasno je da će neslaganja oko ovog pitanja među članicama potrajati, no ako ubrzamo primjenu zajedničkog europskog sustava azila, to bi moglo pomoći,” izjavio je Scholz, naglašavajući pritom da Europa i dalje treba migrante kako bi osigurala radnu snagu, osobito u kontekstu starenja stanovništva.

Migracijska kriza i dalje će biti jedna od glavnih tema rasprava unutar EU, dok države članice pokušavaju balansirati između zaštite svojih granica i poštivanja ljudskih prava.

geopolitika.news