Zadnji komentari

Umjetna inteligencija može preuzeti nadzor nad vašim računalom: Mnogi su zabrinuti

Pin It

Može li nam AI pomoći da otkrijemo kad umjetna inteligencija laže? -  Istraživanja @ Bug.hr

Stigao je novi val umjetne inteligencije. “Agentski modeli” sposobni su autonomno preuzeti cijele zadatke, pa čak i pokrenuti vaše računalo. Naime, UI tvrtka Anthropic izdala je svoj najnoviji model Claude 3.5.

Model nudi pogled u budućnost svojom revolucionarnom sposobnošću korištenja računala poput čovjeka, označavajući značajnu prekretnicu u UI tehnologiji. Za razliku od trenutnih jezičnih modela kao što je ChatGPT, koji se koriste za razgovore, UI agenti su dizajnirani da idu dalje od chatanja.

Ti novi modeli mogu obavljati zadatke autonomno, od pregledavanja interneta i klikanja gumba do upravljanja rasporedima, pa čak i pokretanja poslužitelja. UI može pristupiti računalima putem snimki zaslona, ​​odrediti kako se kretati sustavom i izvršiti zadatke poput postavljanja kalendarskih sastanaka ili kodiranja.

Velik iskorak

Anthropicov Claude 3.5 još je u ranoj fazi. Trenutno je dostupan samo programerima putem API-ja. Iako još ima niske ocjene na referentnim testovima, već je gotovo dvostruko bolji od sljedećeg najboljeg modela.

Tvrtka priznaje da davanje umjetnoj inteligenciji te razine pristupa računalu predstavlja sigurnosne rizike, ali vjeruje da će početak s malim koracima i učenje iz rane javne uporabe pomoći u upravljanju tim rizicima.

Kako UI nastavlja napredovati, taj agentski model označava velik iskorak. Stručnjaci predviđaju da bi za nekoliko godina agenti umjetne inteligencije mogli postati uobičajeni, rješavajući velik dio digitalnog “posla” koji sada obavljamo sami.

Teško je sve ovo pratiti

Ta transformativna tehnologija mogla bi dovesti do značajnog povećanja produktivnosti, iako također izaziva zabrinutost zbog premještanja radnih mjesta. Budući da se očekuje da će tvrtke poput OpenAI uskoro pokrenuti vlastite modele agenata, utrka za razvoj potpuno autonomne umjetne inteligencije se ubrzava.

Stručnjaci smatraju da Anthropic ima rijetku priliku da pobijedi OpenAI na tržištu sa značajnim novim mogućnostima modela. Dok mnogi pokušavaju pratiti sve što se događa na polju umjetne inteligencije, koji se smiješno brzo mijenja, ovo se doista čini kao značajan trenutak.

U roku od godinu dana, razumno je očekivati ​​da ćemo svi imati pristup visoko kompetentnim modelima agenata koji mogu preuzeti računala i obavljati sve vrste zadataka. Tempo evolucije umjetne inteligencije ne pokazuje znakove usporavanja. Tko zna što nas još čeka…

Autor:Zlatko Govedić/dnevno.hr