Javor Novak: Oluja svih oluja

Pin It

Konačno, kad mladež danas pjeva što pjeva i kliče što kliče (po kafićima!), to vam je zato što ste vi to drugovi i proizveli i tražili. Svojim budalastim zabranama, svojim orkestriranjem dolazaka u Knin na proslavu, svojim oktroiranjem i podlim režiranjem proslave Dana pobjede i hrvatskih branitelja, a bez hrvatskih branitelja (!) baš kao da je to dan Plenkovića i Milanovića. Vi ste dobili što ste tražili: „Za dom spremni“! I još ćete dobivati, ma koliko vi to uzaludno i gubitnički i nepošteno zabranjivali.

Čestitam svim hrvatskim braniteljima i hrvatskim rodoljubima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja! Nikada nije dovoljno i nikada nije kasno. Mi slavimo oslobođenje od tzv. JNA srbo-četničke okupacije, mi slavimo veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske, najblistaviji dan u novijoj hrvatskoj povijesti. Mi slavimo prekid četničkog etničkog čišćenja hrvatskih krajeva, slavimo prekid velike patnje svih naših prognanika. Nas ne zanima srbska traktorijada, bežanija zečeva niti napuhana brojka od 200.000 progannih Srba. Mi znamo za Miloševićevu izreku: „Mi Srbi ne umemo da radimo ali umemo da ratujemo“. Mi znamo da ta poslovica realno glasi ovako: „Mi Srbi ne umemo da radimo, ne umemo ni da ratujemo ali umemo da lažemo“.  

Zato što u Srbiji nema ni pravde niti katarze, što čak ni nakon 33 godine od  početka rata njihovo četničko rukovodstvo ne mijenja smjer bojeći se da će oni jednoga dana ipak ući među rešetke, da će doći do opravdanog zahtjeva za ratnom odštetom, mi trebamo slaviti Oluju. Učiti mlade koliko je ona bila junačka, koliko sjajna i veličanstvena. Ne, nas ne zanima Srbija niti njezine crne rupe četništva koje oni toliko vole, ali mi moramo uvijek biti spremni jer Srbija nikada ne će započeti „da radi“, uvijek će se nabacivati svojim prljavim lažima i vrebati trenutak da opet ratuje: čitaj ubija i pljačka Hrvate. Oni bi treću šugoslaviju u kojoj će ponovno vreće turističkih deviza iz Hrvatske, dva puta tjedno otimati i prevozili u Beograd. Oni bi opet parazitirali. Jer su njihovi vladajući inferiorni i ne znaju raditi.

Zato je bilo tako sudbinski pogrješno, kad smo nakon veličanstvene VRO Oluje, koju su svi na Zapadu proglašavali unaprijed izgubljenom, što smo pod njihovim pritiskom poslije Mirne reintegracije Podunavlja započeli gospodarsku i svu drugu suradnju s dojučerašnjim okupatorima. Umjesto da smo se ponašali ponosno pobjednički, da smo im uvjetovali pristup pregovorima za ulazak u EU, umjesto da smo svim srbskim državljanima zabranili prolazak kroz RH, umjesto da smo bojkotirali svu njihovu robu, mi smo tancali kako Zapad svira: otpočeli smo veliku gospodarsku i kulturnu suradnju sa Srbijom. Baš kao da se ništa dogodilo nije. Ko nas bre zavadi?! Samo veliki Mišo i veliki Oliver odbili su ikada više kročiti u Srbiju. Ni za kakav novac.

A da smo s potpunim bojkotom krenuli još 90-ih, srbska bi oporba već odavno bila mnogo utjecajnija. Zahtijevala bi da srbska vlast prizna poraz ali i sve posljedice tog velikog vojno-političkog poraza. Pogotovo nakon NATO-ova bombardiranja Beograda što je bilo dno dna Miloševićeve politike. Tražila bi promjene u vrhu srbske vlasti, a četnici i miloševićevi krvnici gubili bi tlo pod nogama. Ovako su pobijedile čete komandanta Draže (i poslije Miloševića – Milošević) i na tom valu posilni, navodno teško bolesnog vojvode Šešelja, mali Vučić koji ordinira još i dan danas. Slavi komandata Dražu, četnike, skriva nedićevce, glagolja o Jasenovcu, a skriva Juden frei Srbiju, taji kamion - genocidnu dušegupku za Židove po Beogradu i prešućuje isto tako ogavne koncentracijske logore u samome glavnom gradu (Banjica i sajmište), a u Nišu zloglasni koncentracijski logor Crveni Krst.

istina boli

Mi slavimo ne ravnajući se po njima. Oni su izgubljeni, vječna su crna rupa Balkana. Iako su dvostruko brojniji od RH, Srbija ima bitno manji BDP, a da o Sloveniji i njezinom BDP-u, a koja je od njih čak četiri puta manja da i ne govorimo… Mi slavimo slobodu i pobjedu jer je moćni okupator tzv. JNA, potučena do nogu! Još za VRO Oluje srbski, i četnički, i njihov fašistički vožd, krvnik Milošević ocijenio je pogubnu situaciju po srbstvo upravo ovako, citiram: „Utekli su ko' zečevi, a sada traže da ih Jugoslavija brani. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginuli držeći linije. Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin kojem se može prići samo iz tri pravca. Nisu ga mogli braniti ni dvanaest sati. Da smo istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne? Pitanje je ko je zaista doneo odluku da Krajiško rukovodstvo napusti Krajinu.“

I to je pravi odgovor (od njih samih!) svim polutanima i u Hrvatskoj, dakle ne Hrvatska vojska nego Srbi, četnici sami. Ma što non-stop trubio lažni haaški svjedok Puhovski (tako dražesno rado viđen gost na HRT-u i po novinama).

Knin ne pripada političarima

„Od 100.000 prije 10 godina, jučer je u Kninu bilo svega oko 6.000 ljudi. Oni koji nisu imali pozivnice nisu smjeli na glavni trg, pa nisu ni došli na stadion. Političari, u cilju da se zaštite od zvižduka, doveli su se do toga, da su na proslavi Dana pobjede, bili ljudi po zadatku, političari na samopromociji, a građani na distanci“ (facebook, ulomak iz teksta auktorice Dragice Trumbetaš).

društveni higijeničari na djelu: prvi kadar stoti put

Ponovno se jugo-dušebrižnici, posrbice i polutani u Hrvatskoj zgražaju nad pozdravom „Za dom spremni“. Još uvijek ih on žulja. Novinarka Ivanka Toma čak zbog pjesme „Evo zore evo dana“ piše gluposti: „veličaju zločince, koljače, najgori šljam koji se izrodio na ovim prostorima?“

Prvo drugarice, ne postoje nikakvi vaši „ovi prostori“, nego oduvijek postoji Hrvatska, Srbija, BiH… Drugo, „najgori šljam koji se izrodio“ su bili oni iz Beograda i Podgorice koji su 90-ih krenuli razarati Hrvatsku i sve to uz kanibalsku pjesmu „Slobo šalji nam salate, klat ćemo Hrvate“ ili uz guslarenje o „srpskom Dubrovniku“. Okupirali su nas samo zato što se nismo dali dalje pljačkati, a što je trajalo desetljećima za zločinca Tita ali još i prije. Tako su nam i prijetili: bit ćete spaljena zemlja. Poznato je kako su vojni manevri tzv. JNA „Sloboda 71“ održavani od 2. do 9. listopada 1971. i započeli su balvanima ispred Knina. Kad sam 1980. služio vojni rok, poslije svakog drugog ručka dobivali smo uzbunu koja se zvala „Spaljena zemlja“. Drugovi su se zarana spremali, duboka je država vrlo dobro znala što ju čeka i pomno je uvježbavala osvetu.

Nikako da od tih vaših „uljudbenih“ dušebrižnika koje brinu (uvijek samo) hrvatski zločini, da čujem punu istinu: Je li bilo legitimno i logično što su naši dečki, heroji, u rovovima Hrvatskog obrambenog rata klicali „Za dom spremni“? I time utjerivali strah u kosti srbočetnicima, fašistima i paravojnim koljačima, tzv. JNA? A taj pozdrav očito solidno djeluje na polutane još i dan danas.  

Što su drugo trebali naši junaci, koji su zimi u blatnjavim rovovima stajali u tenisicama, a u rukama držali lovačko oružje s tri do četiri metka? Jedino su povikom mogli lediti neprijatelja. Što su drugo naši dečki trebali, biti nespremni? Pjevati vama „Od Vardara pa do Triglava“? Ili po vama nisu trebali braniti domovinu, pa onda niti klicati „Za dom spremni“!? Što su trebali? Reći nije se dogodilo kad im je brat po oružju iskrvario na rukama? Ako se dakle danas neki od tih jugo-dušebrižnika možda ipak može složiti s tom očitom istinom, kojim pravom vi njima danas u miru i slobodi, a koju su upravo oni svojim herojstvom, životima i krvlju izborili, imate pravo pozdrav za „Dom spremni“ zabranjivati? Tko ste to vi i kojim pravom? Oni su u ratu ponosno nosili grb HOS-a na kojem je pisalo „Za dom spremni“, a vi? Koji je grb vas nosio? 

koncert koji im ne pripada i reakcije koje im pripadaju  

Pušete drugarice Toma („Sveti Toma, pusti nas za Božić doma“) u velikosrbske diple jednog vojvode Šešelja i Vučića. Fali vam samo još Jasenovac s milijun i po pobijenih Srba. No zato će nam to reći Pupovac. Samo što nam ne kažete: braniti se nismo niti trebali.

Marinko Jurasić također se pokušava izgraditi pravednikom pa prenosi Milanovića koji zapjenjeno osuđuje: „ustaški pozdravi nedvojbeno slave režim tzv. NDH… oni ne smiju imati mjesta u demokratskoj RH!“ I naravno pozvao je državne institucije na reakciju i sankcioniranje. No to je gola laž, nije na koncertu bilo ničeg! Ma da nećete otvoriti Goli otok ili barem Sveti Grgur?

Ako smo demokrati onda smo otvoreni za sve rasprave pa tako prije svega i za Titove mega-zločine. Tek kad ih raspravimo (i na sudskim raspravama) možemo govoriti o ustaškim zločinima, a ne prije. A ne isključivo o njima nego i o kokardi i o petokraki. Ali stručnjak za Bliski istok stručnjak je i za vrijeđanja - Hassan Haidar Diab u Imotskome vidi „proustaške eskapade“, a što vidi u Kumrovcu?

Nadalje, ova instalirana pučka pravobraniteljica također harangira. Nismo je čuli kad se slavila petokraka i Jugoslavija u Rijeci ili u Kumrovcu (u tom selu svake godine!), niti kad se vijore jugoslavenske zastave s petokrakom u Kumrovcu i na tzv. pride maršu. Nismo je čuli kad su se pojedinci o Bleiburgu ili Vukovaru izražavali s izlučevinama svojeg anusa ili svojim moždanim izlučevinama. Drugarice T. Šimonović Einwalter, tzv. pučke pravobraniteljice nema kod tih bučno kršenih ljudskih i pučkih prava. Nema je ni kad se svake godine slavi četnički pokolj Hrvata u Srbu. Tada u vas drugarice nema govora mržnje, kad se petokraka koja je klala po Škabrnji i Vukovaru i Srebrenici i… obnavlja i slavi. Nema vašeg ogorčenog poziva policiji da se izjasni što je poduzela, nema vašeg vapaja vladajućim političarima da se ograde, nee tada je sve u redu. Zločinci su bili samo i jedino četiri godine u NDH-a, a čak četrdeset zločinačkih Titovih godina su valjda bile cvjetnjak slobode i ljudskih prava. Nema ni zločina velikosrbskog kralja Aleksandra u prvoj Jugoslaviji, nema ubojstva Radića i prijatelja. Nee, sve je počelo s ustašama. Nee sve je zapravo započelo tek s Olujom 1995. Nee sve je započelo tek s Thompsonom, nee s Imotskim! Tu je problem, a ne s protuhrvatskim desetljećima i vječnim zločinima velikosrba.

Značajan je odgovor Saborskog kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igora Peternela koji naglašava da je to manipulacija: „posebno ističemo činjenicu da u krugu stadiona gdje se održavala proslava Oluje i veličanstveni koncert, prema službenim podacima policije, nije bilo incidenta, a kamoli ometanja javnog reda i mira ili nekog drugog prekršaja, a na što aludira predsjednik Milanović.“ Ali ovi koji sada napadaju M. P. Thompsona i cijeli Imotski, očito su među onim polutanima koji jako vole srbsko sedlo. Točno mi kaže jedan prijatelj: „Hrvatska je puna dužnosnika koji još uvijek rade za bivšu državu“!

Oreškovićeva lupeta kao i obično, ali joj je ovog puta (pobjegla?) podsvijest kad je napisala: „Istinski heroji Domovinskog rata trebali bi braniti Hrvatsku i u miru, ali ne od jugonostalgičara i sličnih konfabuliranih, nepostojećih prijetnji, jer nitko od nas koji osuđujemo ustaške i fašističke simbole to nije". Ista je i nemalo duhovita kad kaže: “…pod zastavom i Ustavom države koju smo stvorili". Dobro poručuje saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj: "dozlogrdili su nam profesionalni lovci na fašiste".

Saborski zastupnik Marin Miletić kaže: "Naravno da njegove (M.P.T.-ove) pjesme iritiraju sve one koji su bili pripadnici Münchenske bojne, koji su pobjegli u neke druge gradove dok su naši krvarili u grčevitoj borbi za slobodu, kao što iritira i sve one koji su se skrivali po toplim bruxelleskim hodnicima dok je naša golobrada mladost ginula za Hrvatsku. Smeta Marko i jednom malom postotku, ali glasnom dijelu našeg naroda, koji nikada nije prežalio raspad Juge i koji su u svom srcu duboko zaljubljeni u tiransku Jugu i zlikovački komunizam kao takav".

Godinama (malo je reći) najnepopularniji političar u RH Pupovac, koji nota bene predstavlja mali dio srpske manjine, stalno optužuje Hrvate pa kaže: komemoracija „u Vukovaru prošle godine koja se odvijala pod stjegovima HOS-a (na kojima je poklič 'Za dom spremni') i uz uzvikivanje ustaškog pozdrava…“ Izgleda da on koji tvrdi kako četnički pokret u RH nije zabranjen i pri tome se smije, još ne zna da je HOS odavno sastavnica Hrvatske vojske, a to znači i grb i zastava i pozdrav.

I onda: JL donosi velik intervju s njime dobro znajući koliko je isti omražen. Donosi intervju kao priliku u kojoj Pupovac ravna krivu Drinu, a hrvatski su zakoni oni koji su po njemu iskrivljeni. Hajka na Thompsona nije niti radi političke čistoće niti radi nekakve brige za demokraciju, još manje za Domovinski rat. Svaka ovakva hajka isključivo služi žuđenoj afirmaciji Tene Šimonović Einwalter, Pupovca i brojnih novinara. Hajka po njihovome u kojoj sve aktere policija mora prijaviti (iako do sada nije imala ništa), a sud nedvojbeno mora procesuirati. I tako imamo društvo socijalističke Hrvatske u kojem „govori“ samo jedna strana. Iritabilno društvo. Društvo koje će upravo zato, zbog ignoriranja i proizvodnje „istina“ dovoditi do stvarnih i velikih političkih eskalacija. Je li to onaj pravi cilj leftarda?

Kad stalno optužuje Hrvate Pupovac je već dosadan, najradije govori o NDH iako je rođen punih deset godina po svršetku 2. sv. rata, a započeo se formirati u daljnjih još dvadeset godina. Ako se uopće stigao. On sada klepeće o NDH kao jednom „od najnedemokratskijih i najzločinačkijih pokreta i države nastale u vrijeme nacističke i fašističke okupacije Jugoslavije i Evrope.“ Naravno Srbima uvijek jako treba NDH, kako bi inače skrili Nedićeve fašističke logore po Srbiji i Juden frei Srbiju kojom su se hvalili. Dok se Pavelić nikada nije hvalio zločinima.

Pupovac nam je sada prvi put priznao da je za njega u NDH pobijeno 400.000 ljudi! To još nismo čuli. Ma ide on u dobrom smjeru - sad će 500 pa milijun i 500 žrtava. A zatim: sve su to bili nevini Srbi. Usuđuje se još i dalje: „Domovinski rat ima svoje ozbiljne tamne strane.“ Tako je jedan odiozni i ogađeni Pupovac na čak pet kartica teksta dobio takav velik prostor da trabunja svoje mudrosti koje prežvakava već, kako sam kaže, 35 godina. To je 35 godina optuživanja Hrvata i Hrvatske. Jedan glavni i odgovorni kuhar „Novosti“ nama Hrvatima pokušava držati lekciju o mržnji i sramoti nakon što ga prozivaju i sami Srbi da svojim pamflet Novostima ne pomaže Srbima, da ne obrađuje važne teme za manjine, nego iz broja u broj uporno širi mržnju između dva naroda.

Izvršna direktorica udruge „U ime obitelji“ Željka Markić odgovorila je na priopćenje Zorana Milanovića koji se u svojoj objavi obrušio na pozdrav "Za dom spremni" koji se mogao čuti na ulicama Imotskog. Dakle ne na koncertu Marka Perkovića Thompsona. Dr. Markić mu je poručila kako je jadno da se “likovi koji su se skrivali dok su se drugi borili, usude u usta uzeti HOS-ovce”.

Kao odgovor Thompsonovog menađmenta, koju je objavio i narod.hr, a na napade predsjednika Milanovića te Pučke pravobraniteljice, prenijet ću Thompsonovu poruku njima: „Pročitani ste!“ ali i ovo: https://www.youtube.com/watch?v=N6GNJcGVzQ8.

Iz svega svima je jasno da se svaki Thompsonov koncert mora sotonizirati (po zadatku) i kad se nešto događa izvan njega pripisuje se u teret Thompsonu. Hvala drugovi na „đabe“ reklami! Na kraju ove hajke na Thompsona: Hrvatski radio 1. promijenio je narativ - osuđivani događaj više se nije zbio na koncertu M. P. Thompsona nego prije njega. Eppur si muove!

O još i dan današnjem istom stanju pisao je hrvatski književnik Davor Velnić u eseju „Disidentska književnost“ (Republika 11-12, Zagreb, 2021.). Pisao je o književnosti ali slijedeće rečenice su opće: „Sve ono što ne veliča komunistički antifašizam, danas je u Hrvatskoj 'sumnjiva roba' i ustaško disidentstvo. Sve svetinje komunističkog sustava stopile su se u pojam antifašizam te postale jednako nedodirljive i kažnjive kao i sve vrijeme komunističke tiranije.“

zaželjeli ste poslušajte!

Konačno, kad mladež danas pjeva što pjeva i kliče što kliče (po kafićima!), to vam je zato što ste vi to drugovi i proizveli i tražili. Svojim budalastim zabranama, svojim orkestriranjem dolazaka u Knin na proslavu, svojim oktroiranjem i podlim režiranjem proslave Dana pobjede i hrvatskih branitelja, a bez hrvatskih branitelja (!) baš kao da je to dan Plenkovića i Milanovića. Vi ste dobili što ste tražili: „Za dom spremni“! I još ćete dobivati, ma koliko vi to uzaludno i gubitnički i nepošteno zabranjivali. Što jače branite to jače pušite! Izvolite, nastavite. Imat ćete još i većih problema, čak i s kukastim križom i nacizmom jer se uporno siluje istina: komunističkih zločina „nije bilo“. Okupatorska srpska zastava vijori se u središtu Zagreba, a četništvo, kokarda i petokraka nisu zabranjeni! Mi stariji već smo na te nepravde koliko-toliko oguglali ali mladima će prekipjeti. Kad-tad.

Javor Novak