Javor Novak: Penavina destrukcija

Pin It

Nakon izdaje sveg što je Domovinski pokret predizborno zastupao i njegova udara na Izbornoj skupštini, imamo logičan raskol stranke. Iz nje ne izlaze samo brojni članovi već i cijele stranačke organizacije: zagrebačka Gradska skupština, osječko-baranjska Županijska skupština… Sve to glasno negiraju Penava i Ćipe, pa ćemo do priznanja istine morati još pričekati.  

„Zanimljivo“ je kako mediji u Hrvatskoj donose vijest o Penavinoj „pobjedi“: on „ostaje predsjednik DP-a uz jednoglasnu podršku 64 delegata“. Jednoglasna bi podrška iznosila 103 delegata, a Penava je dobio malo iznad polovice njih. Jednoglasna? Radić ističe i ključnu stvar: tajno glasovanje je u Pravilniku o provedbi izbora, očito Penava je i to prekršio. Logično je zato složiti se s Radićem: ovo su najnedemokratskiji izbori još od vremena Saveza komunista.  

Nakon što je izvrijeđao potpredsjednika stranke Radića, Penava mrtav hladan izjavljuje: pozivam sve članove, bez obzira na kojoj su strani bili u ovom izbornom procesu da se pridruže i da nastavimo dalje. Znači: imate bitno drugačije mišljenje, ali dajte podršku mojemu da ja nastavim s njime dalje. Poduprite me iako ćete biti eutanazirani u stranci. Dajte mi potporu iako ja vama nisam dopustio čak ni glasovanje o vašem prijedlogu o tajnom glasovanju uz promatrače. I još: Ćipe je Radića i Peternela i sve one koje ne će glasovati za Penavu optužio i za „udbaške metode“. Nakon sveg tog gnoja Penava ih sad postizborno poziva… svi su mu sad dobrodošli! O morala, o demokracije.

Posljedice napuštanja stranke (u tisućama članova) ne će biti same. Prošli sam tjedan pisao o tome kako je povjerenje birača intenzivno narušeno. Sad će svakoj novoj desnoj hrvatskoj stranci biti stostruko teže pridobiti povjerenje birača koje je Penava ovakvom nedemokratskom skupštinom nepromišljeno prosuo u vjetar. Brinem jako: samo da i za njeg Izbavitelj ne izda oštar nalog tajnici - pripremite dokumente za brisanje Domovinskog pokreta iz koalicije s Vladom.

„Milanovićevi“ helikopteri

348 letova u mandatu od 2020.

MORH: bilo je i više letova (!), ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri

Milanović je kategorički zanijekao da je letio s najnovijim UH-60 M BlackHawk helikopterima, uh baš je uh

letio je s UH-60 M BlackHawk najmodernijim helikopterima, a sat tog leta stoji oko 9.000 eura

letio je i sa starim ruskim MI-8 MTV helikopterima i modernijim ruskim MI-171 Sh, a sat tih letova stoji oko 7.000 eura

ukupni trošak svih letova stajao je vojni proračun RH više od milijun eura

u prosjeku, Milanović je letio svaki peti dan svog mandata, a to je češće nego svaki tjedan!

u zraku je proveo 241 i po sat (!) vjerojatno mnogo više nego u svom uredu, srećom

Milanović je na zahtjev medija odbio dati ove podatke… ali zataškavanje mu nije upalilo

još je i brodove HRM-a koristio 8 puta, one manje i češće pa je HRM-u time napravio trošak veći od 130.000 eura

ministar obrane Anušić odgovara za trošenje novca MORH-a ali ni na koji način nije uključen u donošenje odobrenja kako i kada će predsjednik koristiti resurse Oružanih snaga!

naime Milanović je svojevremeno pokrenuo izmjenu zakona (!) u vrijeme stalnog sukobljavanja s bivšim ministrom obrane Banožićem kako ne bi morao tražiti njegov potpis za svaki let. I onda je otpočeo ovaj belaj o kojem danas grme svi mediji

sad se pokazuje da Milanović uopće nije u stanju surađivati ni s već drugim po redu ministrom

Anušiću je puna pipa Milanovićevih krivotvorina te navodi da njihov odnos „dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Oružanih snaga“!

Predsjednik male države možda i može toliko letjeti, ali onda iza toga moraju stajati rezultati: toliko diplomatskih sastanaka, toliko onih s predsjednicima drugih država, toliko letova na konferencije. A gdje su Milanovićevi susreti? Nema ih. Ili su na ljetovanju na Hvaru, uz obvezne bakanalije? Čitaj: balkanalije. Pogledajte koliko je primjerice Vučićev raspored susreta bogat stranim državnicima u SAD-u! Čini se netko tu u RH opako liječi svoje komplekse: strani me državnici ne će pa ću se ja onda bahatiti za po doma?  

Da se neka gospodska guzica odlučila koristiti službeni automobil s vozačem samo na relaciji ZG-ZD 40 puta godišnje, to bi već morao biti vruć alarm za hrvatsku javnost da joj taj političar pljačka državu. A ovdje je slučaj da se letjelo helikopterom! 348 puta! Očito je da predsjedniku s ograničenim ovlastima treba znatno ograničiti i godišnju uporabu letjelica i brodova. Jer njegove ograničene ovlasti još uvijek mogu izazvati (i evo izazivaju!) neograničenu štetu za proračun. A za koju javnost nije ni znala! Ako sve ovo nije razlog za opoziv predsjednika RH (impeachment) onda ne znam što jest.  

I to nije sve. Milanović je nakon otkrivanja afere još bio toliko drzak da je tražio da se ustanovi odakle je procurio taj podatak! Jer kao time se narušava sigurnost Predsjednika RH i nacionalnu sigurnost, ništa manje! Nakon svega, to treba moći zahtijevati. Kako se uopće može narušiti bilo čija sigurnost pa i striktno štićene osobe, ako se podatci objavljuju post festum?? Pa onda umjesto da predsjednik padne, učestalo padaju rampe u Jadroliniji. Čak tri puta, plus svi ostali trajekti u Hrvatskoj koji su nedavno imali istih problema. Jadroliniju valjda pripremaju za privatizaciju pa joj obaraju cijenu neodržavanjem i množenjem opasnih kvarova. Ljudski životi? Ma sporedno. Koliko meni?

I sad pazite, nakon službenog izvješća MORH-a sa svim podatcima koje je ministar Anušić iznio u javnost, eto nama potpuno proturječnog, a isto tako „službenog“ izvješća Milanovića koji se oslanja na podatke načelnika Glavnog stožera OS RH Tihomira Kundida. Vidi vraga, Milanović njime sve demantira: letio je samo nekoliko desetaka puta, a Black Hawk nije ni vidio. Uh, tko tu koga?

A onda novi obrat: Milanović je priopćenjem obmanuo javnost i iznio neistinite tvrdnje o letovima, neistinito je interpretirao njihovu količinu uz neistinitu interpretaciju izvješća gen. Tihomira Kundida, navodi MORH. Po Milanovićevu zahtjevu helikopteri su imali 348 letova i 241 sat leta. Od toga Black Hawk 90 letova (UH), helikopter Mi-8 MTV 120 letova, a Mi-171 Sh 138 letova. To je hrvatske građane koštalo najmanje milijun eura. I to je nije ukupan trošak. Uh. 

Dakle predsjednik je Republike ništa manje nego u dva navrata pokušao obmanuti javnost i izvući se iz afere helikopteri: prvo istragom o curenju podataka, a zatim i neistinitom interpretacijom MORH-ih podataka. Očekujem da će helikopter Milanović biti glavna točka predstojeće predsjedničke kampanje. Jer čovjek je to sa svim „svojim“ elisama više nego zaslužio. Baš kao i impeachment!

Svojevremeno je njemačka ministrica iskoristila službeni auto i otputovala na odmor u Španjolsku. Novinari su brzo razotkrili tu svinjariju. Zbilo se ono što je u Hrvatskoj nezamislivo: odmah je dala ostavku! Možda Milanović ne zna njemački?

petokrako „Dugme“

Kao da je nekadašnje, „Bijelo dugme“ održalo je koncert u Splitu. Ali kakvo je to slabašno „Bijelo dugme“ bez frontmena Željka Bebeka? Nizale su se pjesme, a onda je na red došla i „Jugoslavijo“: „pljuni i zapjevaj, pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo! Matero i maćeho, tugo moja i utjeho. Moje srce, moja kućo stara, moja dunjo iz ormara, moja nevjesto, moja ljepotico, moja sirota kraljice, Jugo, Jugice…“ I sve to nakon što je ta matera, utjeha, srce, kuća stara, dunja iz ormara granatama razorila dio Slovenije, trećinu RH i više od pola BiH. Za vrijeme te provokacije, iza sastava, vijorila se zastava bivše šugoslavije preko cijelog zaslona. Ma jasno, kakav rat. Ništa se dogodilo nije.

Hoće li sada predsjednik, premijer i cijela bulumenta nevladinih drugova, pravobraniteljica i proljevičara tražiti kažnjavanje ove provokacije, ovog očitog bala vampira i veličanja bivše nakupine država pod kojom smo bili okupirani od 1918. do 1990. te razarani i okupirani od 1990. do 1995.? Gdje ste sad? Guknite polutani. Hoće li sad ministrica kulture glagoljati o govoru mržnje? Pa ne će valjda.

Gđa Zorica Gregurić ispred Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara podnijela je prijavu DORH-u protiv odgovornih koji su splitskim koncertom veličali osuđenu komunističku ideologiju, te simbole i propalu nakupinu čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srbsko-crnogorske i agresije tzv. JNA na RH. A političari sada mučki šute. Problem im je ZDS u Sinju te logična zabrana SDSS-a od strane gradonačelnika Mire Bulja.

Splitski DP traži izgon iz Hrvatske za pjevače i članove „Bijeloga dugmeta“ pa očekujemo postupanje splitske policije. A ako bude zataškavanja, splitski branitelji najavljuju kako će slijedeći put pomesti i binu i izvođača i organizatora. Dosta je više bilo šugoslavenskih provokacija. Jesu li najbolji za to ginuli?

No, vidi vraga SDP-ovac u duši i mozgu, poznati splitski svastičar Ranko Ostojić poručuje: „ništa na tom koncertu nije bilo protuzakonito. Za razliku od ustaških derneka u njihovoj režiji. Dosta je bilo tih vaših s*ranja!“ Znači šugoslavenska zastava i veličanje zločinačkog komunizma za Ostojića nisu zabranjeni. Ali legalna postrojba Hrvatske vojske HOS jest. To je ta „demoNkracija“ na komunjarski način: mi možemo što hoćemo, a vas treba proganjati i zabraniti!

harač na nekretnine 

U 12 godina ovo je već treći pokušaj po redu uvođenja nameta na nekretnine. On dakako izaziva opća osporavanja i žustre kritike. Vjerojatno je najbolji članak o porezu na nekretnine objavio narod.hr: Izbavitelj se razbacuje brojkom od 600.000 praznih stanova i kuća, pa zbog skupog najma i cijena nekretnina tobože želi „stvoriti uvjete da mladi i mlade obitelji lakše dođu do priuštivog stanovanja“. Halo? Vlada se miješa u tržište? To ne će ići. Izbavitelj zamišlja: zbog poreza će mnogi htjeti prodati nekretninu, a što je više nekretnina na tržištu to će cijena biti niža. To mu je druga glupost. Non-stop se grade brojne nove zgrade, ponuda stanova je velika ali nema tu baš nikakvog pada cijena.

Narod.hr dalje piše kako se i ministar Bačić razbacuje brojkama po gradovima, a one zbrojene iznose tek 75.000 praznih nekretnina, dakle ni približno 600.000. Očito je riječ o ruševnim potleušicama, a njih nitko ne želi. „Financijsko bogatstvo Hrvata masovno je koncentrirano u nekretninama, a ako dođe do željenog ishoda pada cijena nekretnina, to će značiti i masovno financijsko siromašenje Hrvata“ - naglašava Ivica Brkljača, neovisni ekonomski analitičar.     

Pravnica Jasminka Biliškov, dopredsjednica Udruženja poslovnih nekretnina pri Hvatskoj gospodarskoj komori i vlasnica agencije za posredovanje u prodaji nekretnina iz Splita, kaže kako je puno kuća i stanova tržišno neatraktivno i za prodaju i za najam pa ako će ti vlasnici morati plaćati porez to bi trebalo biti simbolično. „Zato je bitna procjena svih nekretnina.“ K tome Biliškov ne vjeruje da bi broj nekretnina, koje bi se pojavile na tržištu nakon uvođenja poreza na nekretnine, izazvao značajniji pad cijena.

Pljačkanje ljudi koji su desetljećima otkidali od usta, štedjeli i s mukom otplaćivali kredite ne bi li sagradili neku kućicu na moru ili u Zagorju, počinje podizati prašinu. Gojko Drljača iz JL kaže: „Zgranut sam besramnom najavom poreza na nekretnine. (…) Hrvatska je u najvećoj opasnosti od stjecanja neovisnosti. Kupovat će stranci, imućni i bogati, još više nego do sada“. Još k tome: stranci će te nekretnine koristiti sezonski i još rjeđe od domaćih vlasnika, upravo zbog veće prostorne udaljenosti od mjesta stanovanja. Tako će još jedan vrlo velik hrvatski resurs „prijeći“ u strane ruke. I ostati prazniji nego što je danas. Stranci će tako otpočeti svoja šparna ljetovanja u divno rasprodanoj Hrvatskoj.

Čuje se i ovakvo mišljenje: Zbog poreza, mnogo će nekretnina biti prodano strancima, oni u Hrvatskoj ne će plaćati porez, jer sa većinom eu zemalja imamo ugovor o dokidanju dvostrukog oporezivanja. Tako će oni porez plaćati u zemlji svojeg prebivanja, a Hrvatska će izgubiti i nekretnine i porez! Za koga to onda rade RH političari? Vrijednost nekretnina će pasti, znači 70% hrvatskih građana time će izgubiti! Što je slijedeće? Hoće li nam uvesti porez na automobile ako dovoljno učestalo ne kupujemo benzin? Sramota, a toliki bi se htjeli voziti, ne?

U novom članku g. G. Drljača za JL piše: Država pliva u novcu, a predlaže nove poreze! Vraćamo se u etatističke doktrine nametane u SFRJ, kao da se traže ‘klasni neprijatelji‘. „Vlast A. Plenkovića povlači misteriozne poteze… (…) pripremili smo analizu podataka o fiskaliziranim računima (…) kako bi vidjeli ima li financijskih razloga za podizanje porezne presije na imovinu građana. Nema. U prvih osam mjeseci 2023. godine naplaćeno je 26,79 milijardi eura, a u osam mjeseci ove godine 29,88 milijardi, što je rast od 11,56 %. Fiskalni prihodi države bujaju, a predlažu nam nove namete.“ Čudno je to, nakon što nas je četnička Srbija pljačkala još od 1918., a po nekima nas pljačka još i dan danas, koliko se toga u RH još uvijek može opljačkati. Kraja nema...

dvaput je dvaput, a triput?

Prošlog tjedna uginuo je Buda Lončar, a zatim je uginuo i Vanja Špiljak, sin Mike Špiljka (vidi aferu u INI i ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj). Vanja je Špiljak zbog bolesti izabrao eutanaziju. Bronhi, lakše se diše. Kao i kod Matića i iz Lončara post mortem žele napraviti uglednog političara. Izvlače mu neke situacije u kojima je kao pomogao Hrvatskoj. Nitko živ u životu nije činio niti samo dobra niti samo loša djela. Ali loši često nađu načina kako učiniti i neko dobro, koje bi imalo promijeniti sve one dugogodišnje zločine. Ali ne ide to tako lako, nema aboliranja počinitelja. Još čekamo divot hagiografiju o Vanji Špiljku jer o ocu je već objavljena.

Polutani i orjunaši u publicistici i novinarstvu u Hrvatskoj, izgubili su svoje glavne mentore i sponzore, zato liju krokodilske suze. A ode im i četnik Bora Čorba. Lip li je.

Javor Novak