Zadnji komentari

Ilegalne migracije: Na zapadnobalkanskoj ruti 205 posto veća aktivnost nego 2021.

Pin It

Pokušaji ilegalnih prelazaka na teritorij Europske unije u prosjeku su porasli za 86 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su preliminarni podaci Frontexa.

Agencija za vanjske granice EU objavila je da je od siječnja do kraja lipnja zabilježeno ukupno 155.090 ilegalnih pokušaja ulaska, što je 86 posto više u odnosu na 2021., prenosi Remix.

Zemlje članice EU u srpnju su zabilježile 34.570 neregularnih prelazaka, što je 63 posto više nego u istom mjesecu 2021.

Zapadnobalkanska ruta ostala je najaktivnija ruta s ukupno 70.770 ilegalnih pokušaja prelaska granice u sedam mjeseci, što je povećanje od 205 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ova se ruta obično odnosi na migrante koji idu na sjever kroz Srbiju prije nego što pokušaju prijeći južnu mađarsku granicu u Europsku uniju.

Migracijski pritisak i dalje je visok u središnjem Sredozemlju, budući da migranti obično odlaze iz Libije i Tunisa u pokušaju da uđu u talijanske teritorijalne vode ili žele pristati na strateškim talijanskim teritorijima kao što je Lampedusa.

Također je zabilježen značajan porast migranata koji napuštaju Europsku uniju u pokušaju da stignu do Ujedinjenog Kraljevstva, a procjenjuje se da ih je 27.990 prešlo La Manche, unatoč pokušajima britanske vlade da spriječi prelaske.

Brojke ne uključuju ukrajinske izbjeglice koje bježe iz svoje zemlje u sigurne europske zemlje nakon ruske invazije 24. veljače, iako je granična agencija procijenila da je 7,7 milijuna ukrajinskih državljana do sada ušlo u Europsku unijuod početka sukoba, od kojih se jedan dio i vratio kući.

Frontex je tvrdi da kao odgovor na veliki migracijski pritisak granična agencija ima “više od 2200 stalnih časnika i osoblja na različitim dijelovima vanjske granice EU; u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji.”

Izvor: narod.hr/rmx.news