Zadnji komentari

Švedska učiteljica: “Kažu da sam prljava jer sam bijela i kršćanka, u školu roditelji dolaze s neprobojnim prslucima“

Pin It

Učiteljica, koja je u svojim 60-ima, godinama je radila u školi u štokholmskom predgrađu Järva i izjavila je da je redovito izložena uznemiravanju i uvredama od učenika te da se neki roditelji čak pojavljuju na sastancima za razvoj u pancirnim prslucima zbog rasprostranjenosti oružanog nasilja u tom području.

“Razmišljala sam da nosim zaštitni prsluk. Svi drugi ga imaju. Čak i roditelji, oni dolaze na razgovore u prsluku”, rekla je učiteljica za list Expressen.

Učiteljica, koja je tvrdila da se svi njezini kolege bave istim problemima, rekla je da je učenici često nazivaju “prljavom” govoreći: “U školi učenici kažu da sam prljava. Pod ‘prljava’ misle da sam bijela i kršćanka”.

Prema riječima učiteljice, učenici su je čak pratili do njezine kuće nakon što je disciplinirala učenika u svojoj školi. “Počeo me uhoditi nekoliko puta nakon što sam radila navečer.“

“Čula sam kako pokušavaju proći kroz vrata. Onda su stigle 53 SMS poruke s implikacijom da se trebam čuvati, bilo je i mojih slika. Slali su tekstove iz rap pjesama”, dodala je.

Dok se suočava s prijetnjama, učiteljica je rekla da je dobro plaćena i da si može priuštiti unajmljivanje garažnog mjesta za svoj automobil u kojem muškarac čuva njezino vozilo od napada, rekavši da je za nju preopasno voziti se javnim prijevozom u tom području.

Godine 2019. švedska je vlada ponudila dodatnu plaću učiteljima koji rade u problematičnim područjima kao što je Järva kako bi ih privukla da ostanu raditi u tim područjima ili da zauzmu dostupne poslove. Učiteljica je u razgovoru za Expressen napomenula da su neki njeni kolege tijekom godina dali otkaze zbog situacije u školi.

tribun.hr