Zadnji komentari

Postajemo li migrantski “hotspot”?

Pin It

Hrvatska nema žicu kao većina europskih zemalja, gotove sve zemlje Europske unije koje su na migrantskoj ruti imaju ili žicu ili zbog situacije u Ukrajini i Rusiji, u posljednje vrijeme rovove i tenkove. Mi smo prilično otvoreni i ranjivi u tom pogledu, ali to je politika ove Vlade

Gordan Malić, politički analitičar, komentirao je činjenicu u kojoj je Hrvatska sada dio Schengena i više neće biti samo tranzit za migrante te se osvrnuo na mogućnost da Hrvatska postane migrantsko žarište, piše HRT.hr.

– Hrvatska nema žicu kao većina europskih zemalja, gotove sve zemlje Europske unije koje su na migrantskoj ruti imaju ili žicu ili zbog situacije u Ukrajini i Rusiji, u posljednje vrijeme rovove i tenkove. Mi smo prilično otvoreni i ranjivi u tom pogledu, ali to je politika ove Vlade i zbog činjenice da je granica toliko prostrana te ju je teško regulirati postoji opasnost od neke vrste pretvaranja pojedinih zona u hotspot, objasnio je Malić.

Hrvatska će se kao i ostale članice EU-a sučeliti s ključnim problemom da EU nema jedinstvenu migrantsku politiku. Italija je unatoč desnoj vladi u svom narativu antimigrantski raspoložena, ali ipak je legalizirala boravak za 1,5 milijun imigranata. Marinko Ogorec, vojni analitičar i stručnjak za sigurnosne politike, kazao je da problem ilegalnih migranata nije samo problem Republike Hrvatske nego prije svega europski problem.

– U doglednoj budućnosti većina europskih zemalja morat će naći zajednički jezik, zajednički nazivnik kako riješiti taj problem. To nije samo nacionalna kategorija Hrvatska tu ne može biti usamljena. Nadajmo se da će se uskoro sjesti i riješiti taj problem, dodao je.

Je li Hrvatska pogodna za migrantske rute?

Činjenica je da su zemlje u okruženju i dalje opasane žicom za migrante dok Hrvatska nije, Ogorec smatra kako žica ne može puno toga riješiti.

– Da bi imali dobru žicu koja je prepreka trebate ju kontrolirati, trebate imati dovoljan broj policajaca koji će to pratiti, bojim se da ih nemamo dovoljno. Bojim se da se taj problem na ovaj način neće moći riješiti. Treba pojačati kontrole ako govorimo o nadzoru granica i to se opet mora riješiti na razini Europske unije, kazao je Ogorec.

U Karlovačkoj županiji priljev migranata zadnjih mjeseci porastao je gotovo osam puta. Država je upravo na tom prostoru predvidjela izgradnju prihvatnog centra no lokalno stanovništvo ne želi čuti za to. Malić smatra da je najgora opcija pretvarati se kako nema ilegalnih migracija i da to dovodi do odnosa prema migrantima koji nije društveno i humanitarno prihvatljiv.

– Očito se događa debalans, priljev migranata prolazi u jednom dobrom djelu bez kontrole, BiH nema nikakvu kontrolu, Srbija ima u posljednje vrijeme politiku davanja viza građanima onih država koje su obećale ili su već povukle priznanje Kosova, rekao je.

“Europi treba radna snaga, ali ne ona koja ulazi protuzakonito nego ona koja će doći na poziv i na to da se zaposli u dobroj vjeri. ”

Marinko Ogorec

Negativna percepcija

Dodao je da su sve rute uglavnom nekontrolirane i da je pitanje kontroliraju li lokalne vlasti izlaz ako ne kontroliraju ulaz migranata.

– Jedan od problema je privremeno naseljavanje praznog prostora u Hrvatskoj i naravno da smo u takvoj situaciji i da je lokalno stanovništvo preplašeno u najmanju ruku radi se o nepoznatim činjenicama, ne vidim da se mediji bave migrantima osim kada su u pitanju incidenti, a to je jedan od razloga negativne percepcije, rekao je Malić.

Država, Vlada morat će se suočiti s činjenicama da je našem gospodarstvu potrebna strana radna snaga. Imamo 80 tisuća radnih dozvola za strance, ali tim ljudima treba osigurati boravak, stanove, onima koji traže azil treba otvoriti prihvatne centre, a tome se protive lokalne sredine. Ogorec je istaknuo da kada se govori o ilegalnim migracijama govori se o ozbiljnom sigurnosnom problemu.

– Radna snaga je potrebna, Europi treba radna snaga, ali ne ona koja ulazi na silu, ne ona koja ulazi protuzakonito nego ona koja će doći na poziv i na to da se zaposli u dobroj vjeri, rekao je.

Tranzitna zemlja

Ogorec je kazao da je Hrvatska za sada samo tranzitna zemlja što se tiče migranata.

– Mi još uvijek nemamo onih problema s kojima se susreću Švedska, Njemačka i druge razvijene europske zemlje. Ako se ovakva struktura migracije nastavi imat ćemo i mi takve probleme.

Ogorec je rekao da se trebaju redefinirati prava i zakoni za azil te poraditi na metodama i načinima kako demotivirati ilegalne migracije.

– Jedno od tehničkih rješenja je pojačan nadzor granice i zbrinjavanje migranata na načine kako je to do sada rađeno, objasnio je.

priznajem.hr