Zadnji komentari

Izvanredno stanje na Lampedusi, nevjerojatan broj migranata stigao na otok: ‘To je objava rata u Europi’

Pin It

Otprilike 6800 ilegalnih migranata stiglo je na talijanski otok Lampedusa u posljednjih 36 sati, javljaju lokalni mediji i Euronews. Smješten na mediteranskoj ruti koja vodi od Afrike do Europe, ovaj je otok u utorak primio 5112 migranata, a dolazak novih grupa se nastavio i tijekom noći te u srijedu, prenosi ANSA.

Ukupno je od srijede navečer stiglo oko 120 brodova, kazao je talijanski ministar Matteo Salvini. Jedan od čamaca se prevrnuo, a majka iz Gvineje i njezina petomjesečna bena su pale u more. Žena je spašena, no nažalost, dijete se utopilo.

Izvanredno stanje na otoku

Skupina građana prosvjedovala je protiv dolaska migranata pa je Gradsko vijeće održalo hitan sastanak i proglasilo izvanredno stanje na otoku. Odluku je objavio gradonačelnik Lampeduze Filippo Mannino.

“U proteklih 48 sati oko 7000 ljudi stiglo je na Lampedusu, koja ih je uvijek dočekivala raširenih ruku”, rekao je Mannino za talijanski radio RTL 102.5.

“Međutim, sada smo došli do točke s koje nema povratka i otok je u krizi”, rekao je.

Euronews piše, čamci su dolazili jedan za drugim. Nezapamćen priljev migranata pripisuju ‘uskom grlu’ od nekoliko dana, koje je nastalo u tuniskim lukama zbog nemirnog mora, što je značilo da krijumčari ljudima nisu mogli slati brodove.

Budući da jedina rezidencija za migrante na otoku ima kapacitet od oko 450 kreveta, vlasti su se trudile prebaciti migrante komercijalnim trajektima ili brodom obalne straže na Siciliju ili Kalabriju u južnim krajevima talijanskog kopna.

Francesca Basile, glasnogovornica talijanskog Crvenog križa na Lampedusi, rekla je da ulažu “velike napore” kako bi pružili “osnovne usluge” za 6000 migranata u centru na otoku.

Dvostruko više migranata nego u istom razdoblju prošle godine

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od 1. siječnja do 13. rujna u Italiju je stiglo skoro 124.000 migranata, skoro dvostruko više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Francuska je pojačala svoje kontrole u borbi protiv ilegalne migracije na granici s Italijom. Sredozemno more je važna ruta za neregularne migracije u Europu. Čamce migranata u nevolji koji traže pomoć obično spašavaju europske nevladine organizacije umjesto vlasti.

Snimke pokazuju kaos

Iregularni migranti koji svojim sredstvima stignu u Europu obično se prvo iskrcaju na Lampedusu, talijanski teritorij najbliži sjevernoj Africi.

Snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju kakav je točno kaos nastao na ovom otoku.

Salvini: Objava rata Europi

Zbog najnovije situacije reagirala je talijanska konzervativna vlada. Zamjenik talijanske premijerke Matteo Salvini, poznat po oštrim stavovima o imigraciji tijekom svog mandata ministra unutarnjih poslova 2018., rekao je da kada 120 brodova punih migranata pristiže u isto vrijeme stigne na obale Italije, “to nije slučajni i spontani fenomen, već to je objava rata Europi”.

Naglasio je da problem nije isključivo na Lampedusi i da masovna ilegalna migracija prijeti “urušavanjem talijanskog društva u cjelini”.

Salvini je rekao kako je uvjeren da su masovnu migraciju u Europu orkestrirale kriminalne organizacije, među kojima i one koje se bave trgovinom ljudima. Požalio se da je Europa napustila Italiju kako bi zaštitila svoje kopnene i morske granice.

Također, smatra da bi Rim sam trebao djelovati kako bi dodatno postrožili propise o nacionalnoj sigurnosti i migraciji.

“Ujedinjeni desni centar koji je došao u vladu prije gotovo godinu dana dobro funkcionira u Italiji, isti ujedinjeni desni centar koji nam daje nadu da ćemo napraviti razliku u Europi”, rekao je Salvini.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni vodila je predizbornu kampanju za blokiranje migranata i postavljanje “pomorske blokade”. Međutim, otkako je došla na vlast, svjedočila je rekordnom broj ilegalnih migranata koji stižu u Italiju te je čak i odobrila planove da Italija godišnje prihvati više od 400 000 legalnih migranata koji nisu iz EU-a. Unatoč tome, ankete pokazuju da ne gubi na popularnosti u Italiji.

Salvini je također izjavio da je ujedinjenje europskih konzervativaca i centralista jedini način da se “socijalisti pošalju kući”, misleći na izbore za Europski parlament sljedeće godine. Napomenuo je da je ulog na izborima budućnost Europe i da će se migrantska kriza odbiti ljevičarima o glavu.

Autor:Dnevno.hr