Zadnji komentari

Kučja dolina kod Ljubljane krije 800 Slovenaca i Hrvata među kojima su i žene

Pin It

Kučja dolina se nalazi na periferiji Ljubljane, administrativno pripada kotaru Dravlje. U Kučjoj dolini nalaze se dva mjesta masovnih ubojstava gdje su Titovi partizani vršili zločinačke egzekucije nad vojnim zarobljenicima i civilima nakon Drugog svjetskog rata. Zapravo je to masovna grobišta Veliki Brezar ( slovenski : Grobišče Veliko Brezarjevo brezno ) i masovno grobište u Kučjoj dolini ( slovenski : Grobišče v Kucji dolini ).

Krajem svibnja 1945. godine, na ovim mjestima ubijeno je više od 800 ljudi, a njihova tijela bačena su u Veliki Brezar. Žrtve su bile mješavina slovenskih i hrvatskih ratnih zarobljenika iz Zavoda sv. Stanislava u obližnjem Šentvidu (koji su partizani koristili kao internacijski centar) i civila, uključujući žene.

Veliki broj tijela zatrovao je podzemne vode na tom području. Stoka nije htjela piti iz obližnjeg izvora u Podutiku, a mještani su primijetili da je voda promijenila boju i okus. Zbog sve veće priče među lokalnim stanovništvom, Titove komunističke su vlasti najprije betonskom barijerom pokušale blokirati vezu između Velikog Brezarovog okna i izvora.

Njemački ratni zarobljenici su tada bili prisiljeni izvaditi tijela iz okna 12. i 13. lipnja 1945. godine, i pokopati ih u obližnje masovno grobište na vrhu Kučje doline.  Nakon toga su njemački ratni zarobljenici pogubljeni i pokopani zajedno s tijelima koja su premjestili. Na području Podutika su vadili ubijene žrtve iz većeg broja masovnih grobišta te iste premještali kako bi spriječili zagađenje pitke vode na tome području. Procijena je da je samo na ovom području premješteno oko 2.000 žrtava na nekoliko lokacija. Žrtve su premještali njemački zarobljenici koje bi nakon što bi obavili sav taj posao ubijali zajedno s premještenim žrtvama.

Izvori: Mitja Ferenc, Grobišče Veliko Brezarjevo brezno, Ljubljana, 2009.

Mitja Ferenc, Grobišče v Kucji dolini, Ljubljana, 2009.

Vinko Nikolić, Bleiburška tragedija hrvatskog naroda, Barcelona, 1976.

Uredništvo/komunistickizlocini.net