Zadnji komentari

U Žolšhan kod Puštala u Sloveniji otkriveno 112 žrtava od kojih su tri žene

Pin It

Ostatci žrtava u mjestu Žolščah kod Puštala u Sloveniji 2007.

Škofjeloško Povjerenstvo za evidentiranje i uređenje skrivenih masovnih grobišta poslijeratnih zločina otkrilo je 2007. godine, posmrtne ostatke 11 žrtava partizanskih zločina na dva masovna grobišta u mjestu Žolščah kod Puštala blizu Škofje Loke u Sloveniji.

Prema arheolozima, najmanje tri od 11 žrtava Titovih partizana bile su žene.

Među pronađenim kosturima šest ih je mještana, dok se o preostalih pet žrtava ne zna puno, pojasnio je tada predsjednik posebnog povjerenstva za evidentiranje i uređenje masovnih grobišta Jože Kranjc.

Prema riječima arheologa Draška Josipoviča, najmanje tri žene bile su među 11 pronađenih žrtava. Uz posmrtne ostatke, od kojih je šest pronađeno u jednoj jami, a pet u susjednoj, pronađeni su i razni predmeti, od naušnica i češljeva do praznih čahura.

FOTO POP TV Iskapanja žrtava iz masovnih grobišta u mjestu Žolščah kod Puštala 2007.

Prilikom iskapanja ostataka u Žolščah kod Puštala 2007.

Jedan dio žrtava partizanskog zločina je pokopan u obiteljske grobnice a dio na groblje u Lipici, gdje su izgradili skupnu kosturnicu. U njoj su mjesto našli i neidentificirani ostaci žrtava koje su arheolozi otkrili na drugim škofjeloškim masovnim grobištima a koji su žrtve Titovih partizana.

Prema riječima mještana, u Škofjoj Loki ima veliki broj skrivenih pojedinačnih ili masovnih grobišta, od kojih mnoga još nisu sondirana i pretražena. Masovna grobišta kod Puštala registrirana su 1996. godine. Posebno povjerenstvo za ova pitanja postoji u Škofjoj Loki od 1992. godine.

Izvori:  old.delo.si/  od 15. listopada 2007.

           www.24ur.com  od 15.10.2007.

           gorenjskiglas.si od 20. listopada 2007.

           Fotografije  POP TV 2007.

Uredništvo/komunistickizlocini.net