Zadnji komentari

Na današnji dan ubijen je krilnik Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a u Hercegovini

Pin It

9. kolovoza 1992. Blaž Kraljević - ubojstvo 9 HOS-ovaca u zločinu koji  nikada nije razjašnjen – narod.hr

Na današnji dan prije 1992. godine ubijen je zapovjednik HOS-a u Hercegovini Blaž Kraljević. Osim njega smrtno je stradalo i osam HOS-ovaca koji su bili u njegovoj pratnji, jedan vojnik HVO-a, dok je drugi ranjen. 

Naime, tog dana organiziran je sastanak Kraljevića i časnika Teritorijalne obrane. Na putu prema Čitluku, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima došlo je do paljbe između pripadnika HVO-a i HOS-a. 

U tom nemilom događaju uz Kraljevića ubijeno je i osam osoba iz vodstva Hrvatskih obrambenih snaga: Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović.

Nakon ubojstva provedena je istraga na licu mjesta. Za nju je bio zadužen glavni inspektor HOS-a i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb. 

"Gospodin general Blaž Kraljević i osam bojovnika vraćalo se s tiskovne konferencije iz Mostara. Zaustavljen je na punktu koji je bio, to je vrlo važno i simptomatično, ojačan s antiterorističkom postrojbom HVO-a. Negdje oko 20 ljudi. Ne možemo prihvatiti verziju HVO-a da je naš bojovnik otvorio vatru. Evo zašto! Zato što su svi, njih devet ubijeni i vrlo brzo leševi odneseni s mjesta događaja. Tako da uviđaj nije napravljen tamo kada su tijela bili", rekao je Jastreb nakon svoje istrage te dodao:  

"Znači nekome je bilo u interesu da sve te tragove prikrije. S druge strane poginuo je jedan pripadnik antiterorističke grupe. Budući da se radi o izrazito iskusnim borcima, bojovnicima, sigurno je to da oni nisu imali vremena ni da iz automobila izađu. Znači, cijeli događaj odigrao se vrlo brzo. Po našoj procjeni, za 15 do 20 sekundi sve je završeno. Što se tiče pogibije i ranjavanja pripadnika HVO-a, najvjerojatnije je prvi pratilac Kraljevića vidjevši što će se dogoditi, uspio reagirati i jedino je on uspio ispaliti taj hitac. Onda su oni odmah otvorili vatru. Znamo pouzdano da su imali heklere s prigušivačima. Napravili su to što su napravili. To je bilo vrlo brzo i svi su bili mrtvi".

Blaž Kraljević je sahranjen u rodnom mjestu Lisice 13. kolovoza 1992. godine. Vodstvo Hrvatske stranke prava ga je posmrtno unaprijedilo u čin krilnika, najviši čin u Hrvatskim obrambenim snagama.

Zločin nikada nije kažnjen, unatoč iscrpnoj dokumentaciji o događaju u tužilaštvima BiH i Hrvatske. Pokolj HOS-ovaca dogodio se nakon što je Kraljević odbio podrediti HOS HVO-u, a izvršitelji su najvjerojatnije bili pripadnici tzv. Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute.

direktno.hr