Zadnji komentari

Slovenija nastavlja s tužakanjem Hrvatske

Pin It

Image result for slovenija dragovoljac.com

Žale se da "hrvatska policijska plovila bez dopuštenja Slovenije prate hrvatske ribarske brodove u slovenskom moru..."

Poznato je kako Hrvatska inzistira na bilateralnoj razini, Slovenija na provedbi arbitraže. I tako već traje tri godine.  I tako već tri godine Slovenija tužaka Hrvatsku u Europskoj uniji, ali i po svijetu.

Najnoviji oblik tužakanja je slovenska tužba protiv Hrvatske, koja je objavljena u službenom listu Europske unije. Iz sažettka slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog „neprovođenja arbitražnog rješenja o graničnom prijeporu“, vidljivo je da nema nekih novosti. Slovenska tužba odnosi se na navodno „kršenje europske pravne stečevine“ jer „Hrvatska ne poštuje odluku arbitražnog suda i odbija implementirati presudu arbitara“, jer ju Slovenija smatra „obvezujućom za obje strane“. U tužbi Slovenija predlaže da sud EU-a u Luksemburgu dâ sudski pravorijek da je Hrvatska „kršila članke 2 i 4 ugovora o Europskoj uniji“, „uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici“, „schengenska pravila o kretanju osoba preko granice“ te „direktivu o uspostavi okvira za pomorsko prostorsko planiranje“.

Nadalje, Slovenija u tužbi navodi kako Hrvatska "jednostranim nepoštivanjem" arbitražne presude odbija vladavinu prava kao temeljnu vrijednost EU-a, onemogućuje Sloveniji da provodi suverenost nad "nekim dijelovima njenog teritorija", a ujedno i krši "dužnost lojalne suradnje" s EU-om i Slovenijom u skladu s 4. članom Ugovora EU-a. Navodi se da postupci Hrvatske "ugrožavaju ostvarivanje ciljeva EU-a, te jačanje mira, ciljeve i propise EU-a koji se odnose na teritorij članica" te da Hrvatska tako Sloveniji "onemogućava da na cijelom kopnenom i morskom ozemlju provodi pravo EU-a".

U slovenskoj tužbi posebno se naglašava da Hrvatska navodno krši uredbu EU-a o zajedničkoj ribolovnoj politici i pravilo koje se primjenjuje od kraja 2017. godine, po kojima se dopušta da 25 ribarskih brodica svake od članica može imati slobodan pristup do teritorijalnog mora druge države, prema međunarodnom pravu. U Sloveniji se žali EU-u da Hrvatska „onemogućava ostvarivanje prava u sklopu uredbe o ribolovnoj politici EU-a“, da "sustavnim kažnjavanjem" slovenskim ribarima onemogućava pristup vodama koje im je dodijelila arbitraža, a time krši i uredbu EU-a iz 2009. o kontrolnom sustavu nad ribarenjem u skladu s europskom ribolovnom politikom, prenose slovenski mediji. Posebno je zanimljivo da se u Sloveniji žale i na to da „hrvatska policijska plovila bez dopuštenja Slovenije prate hrvatske ribarske brodove u moru koje je arbitraža dodijelila Sloveniji“ te da Hrvatska Sloveniji "ne dostavlja podatke o aktivnosti hrvatskih plovila u slovenskim vodama". Previše žaljenja, a ništa novoga i ništa konkretnoga.

Zrinko Horvat/hrvatski-fokus.hr