Zadnji komentari

GI Narod odlučuje premijeru Plenkoviću: Raspišite referendum i smijenite ministra Kuščevića

Pin It

Građanska inicijativa Narod odlučuje pozvala je u otvorenom pismu premijera Plenkovića da, sukladno europskim standardima, omogući raspisivanje referenduma i smijeni ministra Kuščevića.

Premijer Plenković je prije tri tjedna na sjednici Vlade najavio da će se omogućiti uvid i kontrola pregleda potpisa zainteresiranim stranama, rekla je Ivana Bilić - Antičević ispred GI Narod odlučuje na konferenciji za medije u Splitu.

“S obzirom na to da je već prošlo tri tjedna, zašto nismo dobili nikakvu informaciju, zašto nam nije dano i omogućen uvid kao što je i rečeno”, pitala je Bilić Antičević, rekavši kako je u dosadašnjem ponašanju premijera Plenkovića i ministra Kuščevića vidljivo kako nisu neutralni, istaknuvši da se potpisi nalaze kod ministra Kuščevića već dva i pol mjeseca.

“Građanska inicijativa Narod odlučuje je tijekom cijelog referendumskog procesa dokazala nezakonit i netransparentan rad aktualnog ministra Kuščevića, ali jednako tako i premijera Plenkovića, stoga i tražimo ostavku ministra”, rekla je Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje.

Neki od razloga za smjenu ministra Kuščevića koje je Bilač navela su: 

laž ministra Kuščevića da se GI Narod odlučuje nije prijavila za uvid u navodno nevažeće potpise; 

laž da su se potpisi prikupljali nakon roka; 

laži da referendumska pitanja zadiru u ljudska prava;

nezakonito djelovanje ministra Kuščevića u vezi provjere potpisa koje je prema zakonu samo u nadležnosti Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje;

uvid u potpise je Kuščević omogućio tvrtki Apis u kojoj se ljudi zapošljavaju po političkom ključu;

nepodudaranje izvješća Ministarstva uprave i zapisnika Sabora o primopredaji potpisnih knjiga što ukazuje na manipulaciju potpisnim knjigama;

mijenjanje kriterija valjanosti potpisa nakon početka provjere potpisa. 

Bilač je podsjetila i na Kuščevićevu izjavu da se referendumom ne mijenja izborni sustav, koja je u suprotnosti s demokratskim standardima.

“Sve ovo pokazuje nezakonit rad i nesposobnost aktualnog ministra Kuščevića koji je od početka provodio antireferendumsku kampanju i pokušao opstruirati referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav”, rekla je Bilač.

Kako bi se revizija provjere potpisa mogla provesti na transparentan način, GI Narod odlučuje traži da se u svrhu ponavljanja pregleda i brojanja potpisa osiguraju standardni uvjeti za svaku reviziju, isti oni koji su bili omogućeni Povjerenstvu ministra Kuščevića:

1. Uvid u cjelokupan materijal koji je predan Hrvatskom saboru 13. lipnja 2018. od strane GI Narod odlučuje;

2. Uvid u svaki potpis koji je proglašen nevažećim uz uvid u zakonsku osnovu za proglašavanje potpisa nevažećim;

3. Mogućnost ponavljanja svih provjera na temelju kojih je Ministarstvo uprave potpis hrvatskog birača proglasilo nevažećim;

4. Razumno vrijeme (sukladno vremenu koje je na raspolaganju imalo Ministarstvo uprave - 45 kalendarskih dana) te drugi tehnički uvjeti potrebni za pregled i ponovno brojanje potpisa;

5. Mogućnost sastavljanja evidencije svih potpisa čije proglašenje nevažećima će predstavnici GI Narod odlučuje smatrati spornim.

“Ako se pokaže netransparentan rad i pogreške u definiranju važećih potpisa tražimo da se poništi odluka Ministarstva i raspiše referendum o promjeni izbornog sustava”, rekla je Bilač.