Koliko dugo DORH misli istraživati je li Anka Mrak Taritaš preplatila cijenu kuća, kada je 70 kvadrata u Gunji naplaćivala 893.600 kuna?

Pin It

Ona je kao, bivša HNS-ova ministrica graditeljstva i prostorne gradnje bila zadužena za obnovu mjesta Gunje potpuno uništenog nakon poplava. U toj su obnovi, kuće po kvadratu navodno preplaćene za 5810 kuna, dok je cijena wc četke bila notornih 239 kuna, a DORH je čak i pokrenuo istragu po službenoj dužnosti.

Kada je 8. rujna vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio prosvjed u Vukovaru za 13. listopada čiji je cilj pokrenuti državne institucije i plaćene profesionalce da (bolje) rade svoj posao, reakcije iz Vlade su bile skeptične. Ljudi iz kruga premijera Plenkovića pa i on sam tvrde javnosti kako bi Penava mogao biti izmanipuliran sa svrhom zarađivanje političkih poena na žrtvi Vukovara.

Kada su mediji nekoliko dana nakon najave prosvjeda upitali Penavu što misli o pokretanju nekoliko optužnica, poput onih koje je na medijskoj konferenciji objavio ministar unutarnjih poslova Božinović, odnosno smatra li da se vrijeme istraga slučajno poklapa s najavom prosvjeda, vukovarski gradonačelnik je poručio: “Mene to uopće ne impresionira, mi ćemo vidjeti rezultat kroz godinu, dvije, isto kao kao što ga vidimo kroz ovih 27 godina”.

Ivan Penava je u posljednjih nekoliko tjedana, zahvaljujući izborenoj medijskoj pozornosti prokazati tri konkretna problema hrvatskog pravosuđa: taj da postoje konkretni neriješeni slučajevi, da postoje konkretna imena još uvijek na slobodi i taj da pravosuđe, zahvaljujući birokratiziranosti beskrajno dugo procesuira, vrši izvide i vodi istrage za zločine.

Uz istrage ratnih zločina, one koje imaju jedan od najslabijih postotaka uspješnosti jesu istrage za političku korupciju. Uostalom, koliko hrvatsko pravosuđe podbacuje, pokazuje slučaj suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu koje još uvijek traje.

Kada je u pitanju politička korupcija i zloporaba položaja, imamo primjerice javnosti poznat slučaj Gunje u čijem se središtu prije pet godina našla tadašnja predsjednica zagrebačkog HNS-a, a danas čelnica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš.

Ona je kao, bivša HNS-ova ministrica graditeljstva i prostorne gradnje bila zadužena za obnovu mjesta Gunje potpuno uništenog nakon poplava. U toj su obnovi, kuće po kvadratu navodno preplaćene za 5810 kuna, dok je cijena wc četke bila notornih 239 kuna, a DORH je čak i pokrenuo istragu po službenoj dužnosti. Pravni stručnjak i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević isticao je da “je zamračeno najmanje 17 milijuna eura”, a danas se ne može sa sigurnošću znati u kojoj je fazi istraga.

“Ovo je stvarno skandal nad skandalima! Iz svega proizlazi da je kuća od 70 metara kvadratnih koštala 893.600 kuna s PDV-om, to je 1.725 eura po kvadratu. Kuća od 70 m2 koštala je 120.756 eura. Onaj tko postigne na tom području tu cijenu, smatra da je napravio super posao. Pa, tamo se kuće danas prodaju po 25.000 eura… Ovo je sofisticiraniji oblik kriminala. Postojale su tri vrste tipskih kuća. Radili su 290 kuća, to su bile kuće od 55, 70 i 85 metara kvadratnih. Stručnjaci iz građevinarstva rekli su mi da cijena u najboljem slučaju, ne može biti iznad 600 eura po m2. Dolazimo do toga da je ta kuća mogla koštati 42 tisuće eura. Kod svake kuće zamračeno je najmanje 78 tisuća eura! Po tom principu, na onih 290 kuća dolazimo do računice da je zamračeno najmanje 17 milijuna eura”, objašnjavao je Kovačević prije godinu dana u emisiji Bujici.

U Bujici je također bila objavljena informacija kako je Policijski Uskok ozbiljno istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine, o čemu danas također ništa ne znamo.

Da je držanje slučajeva u ladicama ili njihovo rješavanje uz potpuno isključenje javnosti česta praksa, smatra Zlatko Hasanbegović koji je u Otvorenom glede elitne prostitucije koja je ponovno u središtu javnosti rekao sljedeće:

“Pravosuđe koje nije u stanju u 15 godina donijeti pravomoćnu presudu – u ovom je slučaju ekspresno isključilo javnost, jer je cijeloj strukturi tzv. duboke države, i tkz. ljevici i desnici, i tkz. antifaštistima – to bilo u interesu. Kad bi se slučaj do kraja rasvijetlio došli bismo do impresivnog popisa korisnika te ‘kokošarske prostitucije’ među kojima su uglednici raznih provenijencija i dobili bismo veliku koaliciju, prije velike koalicije. Dakle velika koalicija korisnika kokošarske prostitucije, dovelo do toga da se sve to zataška, s nekakvim smiješnim presudama i uvjetnim kaznama.”

Izvor: narod.hr