Penava: Popis iz 2011. je netočan, u pitanju su lažni podaci i manipulacija kako bi se destabilizirao Vukovar

Pin It

Jutarnji list - GRADONAČELNIK VUKOVARA IVAN PENAVA ZA JUTARNJI 'Ulagače u  grad treba osloboditi poreza barem do visine ratne štete. Treba nam lex  Vukovar'

Pokušana je nasilna promjena karaktera i odnosa snaga u gradu Vukovaru ne uvažavajući povijesne okolnosti niti činjenice, ali što je najvažnije niti brojčane činjenice temeljem samog popisa

“Nažalost, nakon svega što je Vukovar prošao tijekom Domovinskog rata, kompletnog razaranja, ponovno je provučen kroz jednu traumu koju smo sada kroz ovaj popis, gdje sam kao gradonačelnik bio zadužena osoba za zakonito i kvalitetno provođenje popisa, dokazali ono sve o čemu smo pričali – da pripadnika srpske nacionalne manjine nema dovoljno da bi se i u redovnoj proceduri nametale bilo kakve agende kao na primjer nametanje ćirilice u gradu Vukovaru“, ističe u razgovoru za Narod.hr vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentiravši najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku.

Na temelju rezultata popisa Srbi u Vukovaru gube pravo na određene povlastice koje su imali do sada.  Dok je 2011. u tom gradu živjelo 34,87 posto Srba, novim popisom utvrđeno je da ih sada u Vukovaru živi 29,73 posto.

Povodom konačnih rezultata koji pokazuju da je u Vukovaru broj Srba pao ispod 30 posto, upitali smo vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu za komentar.

“Ovi rezultati popisa potvrđuju ono što više od 10 godina tvrdimo u gradu Vukovaru – da je popis iz 2011. bio netočan, da su na temelju tog netočnog popisa i netočnih brojki manipulacijom pokušali provesti destabilizaciju u Vukovaru. Pokušana je nasilna promjena karaktera i odnosa snaga u gradu Vukovaru ne uvažavajući povijesne okolnosti niti činjenice, ali što je najvažnije niti brojčane činjenice temeljem samog popisa.

Nažalost, nakon svega što je Vukovar prošao tijekom Domovinskog rata, kompletnog razaranja, ponovno je provučen kroz jednu traumu koju smo sada kroz ovaj popis, gdje sam kao gradonačelnik bio zadužena osoba za zakonito i kvalitetno provođenje popisa, dokazali ono sve o čemu smo pričali – da pripadnika srpske nacionalne manjine nema dovoljno da bi se i u redovnoj proceduri nametale bilo kakve agende kao na primjer nametanje ćirilice u gradu Vukovaru.

Međutim, imali smo jako mali broj sugovornika koji su to htjeli prihvatiti u Hrvatskoj na političkoj sceni, ali i u medijskom prostoru. To nam govori kolika je anti-hrvatska i anti-vukovarska kampanja bila jaka, ali smo uspjeli.

Deset je godina dugo vrijeme. Deset je godina vrijeme gdje smo puno energije utrošili. Nažalost, ostali i bez dragih ljudi, mnogih prijatelja koji su dobili sudske procese, iako su svi redom od njih 35 bili časnici, dočasnici HV, većina njih i invalidi Domovinskog rata.

Međutim, sve smo skupa morali proći kako bi se u svojoj državi, u svome Vukovaru mogli izboriti za istinu. Sve ovo dok govorim, naravno ne govorim ni u jednom trenutku u kontekstu protiv srpske nacionalne manjine ili bilo kojeg čovjeka, govorim sve na tragu istine i borbe za istinu. Drago mi je da je konačno sada svima jasno koliku su nam nepravdu institucije ove države donijele s nečasnim i neprofesionalnim postupanjem.

Ovom prigodom morao bih se, vezano za ovaj popis, zahvaliti DZS-u s kojima smo doista napravili kvalitetan posao”, zaključio je Penava za Narod.hr.

Izvor: narod.hr