DP: Hoće li pravda biti zadovoljena?

Pin It

Tri mjeseca od apokaliptičnog požara policija u suradnji s osječkim Općinskim državnim odvjetništvom provodi kriminalističko istraživanje nad osobama koje se dovode u vezu s požarom u Dravi International. Ujedno, jučer je uhićen Zvonko Bede, vlasnik tvrtke Drava International.

Domovinski pokret od samog početka traži da odgovorne osobe odgovaraju pred zakonom zbog posljedica požara nevjerojatnih razmjera. Još uvijek nisu poznati rezultati analize tla ekološke katastrofe. Obzirom na veliku većinu koja pokušava zataškati istinu Domovinski pokret od prvog dana upozorava i prati rasplet nemilog događaja u Osijeku. Bivši župan Ivan Anušić je krenuo vrlo hrabro i oštro u istjerivanju pravde na vidjelo, no nakon što je iz Zagreba reagirao vrh HDZ-a Anušić se povukao.

U Domovinskom pokretu su poduzete interne istrage koje dokazuju zagađenost terena oko Osijeka, a osobito zemlje na kojoj se dogodila ekološka katastrofa. U Dane gašenja buktinje vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je izjavio da je ovo treći put da izbija požar na lokaciji tvrtke Drava International, odnosno da mjere koje je vlasnik trebao poduzeti nisu poduzete. Podsjetimo, Županija Osječko-baranjska je tvrtki Drava International izdala 10-godišnju dozvolu za rad bez obzira na ranije propuste, prijašnje požare i stradavanja radnika.

Je li se mogla spriječiti katastrofa u kojoj je teško stradao jedan vatrogasac? Zašto i dalje nisu poznati rezultati analize zahvaćenog područja? Zašto gradonačelnik Radić i župan Lukić negiraju odgovornost? Što su poduzeli sa svojih pozicija kako bi se preispitao rad ove tvrtke, koja predstavlja pravu ekološku bombu unatoč svim ranijim upozorenjima koje je vlasnik Bede znao, ali očito se na njih oglušio? Zašto država dopušta vlasniku daljnje poslovanje bez da je vlasnik u svome poslovanju primijenio sve zaštitne mjere i sigurnosne protokole? Tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja naših sugrađana i stanovnika okolnih naselja, županija i pograničnih područja?

Tražimo da se o trošku vlasnika tvrtka Drava International izmjesti te da se svako buduće otvaranje sličnih postrojenja vode najvišim europskim standardima zaštite okoliša i zdravlja stanovnika.