Savjet za nacionalne manjine: Pupovac i manjinci sami sebi dijele novac!

Pin It

Milorad Pupovac istodobno kao predsjednik SNV-a predlaže Savjetu za nacionalne manjine program rada i projekte SNV-a za koje traži financijsku podršku, a onda kao član Savjeta odobrava (sam sebi) sredstva.

Pupovac predlaže, a zatim Pupovac odobrava!?

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, već je godinama jedan od političara koji najviše opterećuju hrvatsko društvo. Jedan je od najmoćnijih i najutjecajnijih političara koji, vrlo često, iz sjene upravljaju procesima, politikama i financijama u RH. Svoj utjecaj duguje nepoštenom izbornom zakonu koji mu omogućuje povlašten ulazak u sabor te ucjenjivanje gotovo svake hrvatske vlasti.

Preko Srpskog narodnog vijeća kojem je na čelu, a koje se obilato financira iz državnog proračuna, provodi projekte koji izravno vrijeđaju osjećaje većine građana RH. Pojašnjeno, Pupovac novcem RH financira projekte koji de facto rade protiv interesa velike većine građana te iste države. Nije dovoljno to da političkom trgovinom pojedincima, udrugama i organizacijama pod svojom kontrolom osigurava razne povlastice i položaje, nego upravo on osobno sjedi u tijelima koja donose odluke o raspodjeli financijskih sredstava za nacionalne manjine.

Etnobiznismen, ekstremni ljevičar, jugoslaven, intelektualac i borac za ljudska prava. Sve su to epiteti koji se vežu uz ime Milorada Pupovca

Nenamjensko trošenje sredstava

Osim što su prilikom dodjele sredstava Milorad Pupovac i njegovo SNV u očitom sukobu interesa, oni dobiveni novac troše nenamjenski. Naime, na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Savjet za nacionalne manjine RH ima točno određene kriterije koje projekti moraju zadovoljiti:

1. Poticati financijsku potporu za ostvarivanje programa udruga i ustanova koje doprinose očuvanju etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a istovremeno integracijom u društvo daju doprinos kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju Republike Hrvatske, vodeći računa o broju članova udruge i ustanove, dužini djelovanja i dosadašnjem radu udruge

2. Održavati i podizati dostignutu razinu ostvarivanja etničkih prava značajnih za pripadnike nacionalnih manjina

3. Poklanjati posebnu pozornost kulturnom amaterizmu i ustanovama kulture zbog njihove važnosti u očuvanju etničkog identiteta

4. Podupirati programe koji doprinose promicanju vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, unapređivanju tolerancije i uspostavljanju multietničkog i multikulturalnog povjerenja

5. Provoditi zaključke i odredbe bilateralnih sporazuma i ugovora o zaštiti prava nacionalnih manjina kojih je Republika Hrvatska potpisnik

6. Neće se financirati političke djelatnosti pojedinaca i grupa članova udruga i ustanova odnosno cijelih udruga i ustanova na izborima i slične aktivnosti.

Srpsko narodno vijeće od Savjeta je 2021. godine dobilo ukupno gotovo 5 milijuna kuna. Od toga je 3 milijuna i 750 tisuća kuna bilo predviđeno za financiranje tjednika Novosti. Radi se o političkom tjedniku par excellence i time je na očit način prekršeno 6. pravilo o dodjeljivanju sredstava Savjeta za nacionalne manjine.

Novosti, iako bi se nominalno trebao baviti pitanjima srpske nacionalne manjine i njihovom kulturom, zapravo su izrazito lijevo-projugoslavenski orijentirani medij. U njemu se, na zgražanje velike većine građana Hrvatske, nerijetko vrijeđaju i izruguju sa samim temeljima RH kao i katoličke vjere. Također iznose se neistinite i pretenciozne tvrdnje oko Domovinskog rata i današnje ugroženosti srpske nacionalne manjine.

Nejasno je zašto Vlada RH koja je zadužena za nadzor nad utrošenim sredstvima ne stopira ovo očigledno kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Zbog navedenih nepravilnosti u vidu sukoba interesa i nenamjenskog trošenja sredstava pri čemu je zakazala kontrola od strane Vlade RH, Ljiljana Lili Benčik je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv Milorada Pupovca.

narod.hr