Radić o uvođenju vojne obuke: Moramo biti spremni braniti svoju slobodu, ali i probuditi domovinski duh u Hrvatskoj

Pin It

Mario Radić | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog  tjednika

Mario Radić: ''DP već tri godine promišlja o nekoliko mogućih varijanti vojne obuke, nacionalnoj gardi, obveznom vojnom roku i uvođenju predmeta u škole. Od 2008. dragovoljnu vojnu obuku prošlo je 10.300 osoba, što znači da oko 300.000 osoba nije prošlo nikakvu vojnu obuku i mi već gubimo korak s vremenom''.

''Prošla su vremena kada smo se mogli osloniti na NATO. Puno je globalnih sigurnosnih prijetnji, ali jedna od najvećih, koja me osobno pogodila, je ona kada je mađarski premijer Orban proglasio Republiku Srpsku počasnim susjedom. Nitko od naših vladajućih struktura nije na to reagirao. Između Mađarske i Republike Srpske je Slavonija, Hrvatska, i ne vidim kako se nekoga može proglasiti susjedom ako između njih postoji druga država!''.

''U ovom trenutku nismo vojno ugroženi, ali postoje neugodne situacije, poput vojne parade u Republici Srpskoj, a tu je i prijedlog srpskog generalštaba da se uvede obvezni vojni rok od četiri mjeseca, dok je Mađarska također vojna sila. Sa sve tri strane su nam ljudi bliski Putinovu režimu. Putin stvara narativ da je u ratu s NATO-om, a kod njega su bili i vođe Hamasa prije napada na Izrael''.

 ''Lako je moguće da se negdje zapali iskra, možda i slabijeg intenziteta, ali mi nismo spremni ni za kakav intenzitet. Imali bismo problem da nas napadne i malo jače lovačko društvo. Imamo vojsku, ali je u njoj puno problema i manjak sredstava. Vojna obuka u srednjim školama može biti dobar početak, a onda da imamo tri mjeseca vojne obuke, što je optimalno i prema NATO-ovim standardima''.

''Moramo biti spremni braniti svoju slobodu, ali i probuditi domovinski duh u Hrvatskoj. Moj prijedlog vojne obuke u školama Plenković je prvo ismijao, a onda je polako počeo mijenjati priču, prvo da treba uvesti tečaj, a potom da će naložiti ministru obrane Anušiću da on nešto provede. Vidi se da je tu temu prihvatio teška srca jer nije bio ovdje tijekom Domovinskog rata, ali neka je i tako, mi smo zadovoljni samo da se nešto pokrene!''.