Istraživanje: Na europskim izborima dominirat će desnica

Pin It

Think about whatever is right — Power Packed Promises

Europski parlamentarni izbori koji će se održati u lipnju mogli bi biti najzanimljiviji dosad. Nove ankete upućuju na značajnu promjenu u njegovom sastavu i to prema desno orijentiranim, populističkim strankama.

Prema istraživanju koje je provelo Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR), zakonodavstvo EU-a moglo bi postati rascjepkanije nego ikad prije, a “stara garda” koalicije lijevog centra borit će se zadržati većinu koja joj trenutno omogućuje dominaciju dnevnim redom.

“Glavni pobjednici na izborima bit će populistička desnica. Najveći pobjednik bit će skupina desnice Identitet i demokracija (ID), za koju očekujemo da će osvojiti 40 mjesta i, s gotovo 100 zastupnika u Europskom parlamentu, postati treća najveća skupina u novom parlamentu”, predviđa se prema istraživanju.

Nadalje, predviđa se da će grupa ID dominirati posebno u Francuskoj. Skupina, kojoj je pridružena i stranka Rassemblement National (Nacionalno okupljanje) Jordana Bardellea, dobila bi najviše glasova. Prikupila bi 30 od raspoloživog 81 mjesta. Grupa bi također bila najpopularniji izbor u Nizozemskoj i uzela 10 od 31 mjesta. Nastavila bi dalje uspjeh Stranke za slobodu Geerta Wildersa (PVV), koja je nedavno pobijedila na izborima u Nizozemskoj, prenosi Remix.

Većina bi se mogla bazirati na desnici

Predviđa se da i da bi skupina europskih konzervativaca i reformista (ECR) desnog centra dobiti 18 mjesta, prvenstveno zbog uspona stranke Braća Italije (FdI) talijanske premijerke Giorgie Meloni. Također, mogle bi i neizjašnjene nacionalne stranke, uključujući vladajući Fidesz u Mađarskoj, povećati njihov ukupni broj mjesta.

“Očekujemo da će skupine ECR i ID zajedno činiti 25 posto zastupnika u Europskom parlamentu i imati više mjesta zajedno od Europske pučke stranke (EPP) ili socijalista i demokrata (S&D) po prvi put”, navodi se u izvješću Europskog vijeća za vanjske odnose.

Istraživanje sugerira da bi se “supervelika koalicija” EPP-a, S&D-a i liberala Renew Europe mogla boriti za kontrolu doma u sljedećem parlamentu. Predviđaju da bi skupine mogle držati samo 54 posto mjesta u usporedbi sa sadašnjih 60 posto.

Potencijalno, mogla bi se formirati “populistička desna koalicija” između skupina EPP-a, ECR-a i ID-a koja bi mogla osvojiti 49 posto mjesta i kontrolirati dnevni red uz potporu neizjašnjenih zastupnika u Europskom parlamentu.

“Većina samostalnih zastupnika u Europskom parlamentu su iz desnih stranaka, što znači da s tom podrškom, većinske koalicije mogle bi se formirati na desnici po prvi put u povijesti Europskog parlamenta.”

Nadalje, očekuje se da će broj zastupnika koji su protiv EU-a značajno porasti s 30 posto na 37 posto, što će omogućiti veću zastupljenost onih koji su razočarani trenutnim smjerom kretanja Europske unije.

narod.hr