Igranje s datumom izbora dovest će do daljnjeg pada izlaznosti: Kome to odgovara?

Pin It

Vladajući i dalje skrivaju datum parlamentarnih izbora kao zmija noge, a već smo debelo zagazili u izbornu 2024. Mnogi spekuliraju s datumom, a nitko ga ne zna. Osim HDZ-a, a možda ni njih. Jer kako drugačije objasniti stalne probne balone koji se plasiraju u javnost.

Jasno je jedino da HDZ, pritisnut ograničenim koalicijskim potencijalom, nastoji maksimizirati svoj rezultat na izborima ne bi li zadržao vlast. To je uostalom u nedavnoj izjavi potvrdio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je rekao: “Traži se najpovoljniji trenutak za izbore, ništa to nije neobično i tako je bilo uvijek”. I to je legalno jer to Ustav i zakoni dopuštaju. No, je li dobro za demokraciju?

Za demokraciju bi svakako bilo korisno čim prije saznati datum izbora. Njime bi se oporbi omogućila pravedna izborna utakmica, a biračima dovoljno vremena za razmišljanje i usklađivanje privatnih planova s participacijom na izborima. Također, poznavanje datuma izbora dovoljno vremena unaprijed donosi priliku svima u društvu (Vladi RH, strankama, medijima, udrugama, analitičarima…) da motiviraju birače na čim veću izlaznost. U suprotnom vjerojatan je trend daljnjeg pada izlaznosti koji je na izborima 2020. bio posebno vidljiv.

Dosadašnja izlaznost birača na parlamentarnim izborima

U cijeloj je Europi, uz manje iznimke, vidljiv trend pada izlaznosti birača na izbore. Razlozi su višeslojni i ovise od osobe do osobe, ali na agregatnoj razini može se reći da su ljudi (pre)zasićeni politikom i sve više opada povjerenje u političare. Ovaj trend posebno je vidljiv u Hrvatskoj. Promatrajući izlaznost na izbore od 2000. godine do danas vidljiv je jasan, kontinuirani pad.

Izbori 2000. 76%

Izbori 2003. 66%

Izbori 2007. 63%

Izbori 2011. 62 %

Izbori 2015. 60%

Izbori 2016. 52%

Izbori 2020. 46%

U pravilu niža izlaznost pogoduje vladajućim strankama i onima s jakim i discipliniranim organizacijama (brojno članstvo koje uvijek izlazi na izbore). S druge strane oporbi, protestnim i novim strankama u prilog ide viša izlaznost birača. U Hrvatskom kontekstu bi se moglo zaključiti da niža izlaznost najviše koristi HDZ-u, a viša oporbenim strankama sa slabijom stranačkom infrastrukturom: Most, Domovinski pokret, Možemo…

HDZ i ovoga puta oteže s objavljivanjem termina parlamentarnih izbora. Takva praksa događala se i ranije, primjerice 2020.

Vlada bi trebala činiti sve da izlaznost bude čim viša, a ne obrnuto

Vlada RH zajedno sa saborskom većinom koja ju podupire najodgovorniji je politički faktor u društvu. Njima bi zbog boljitka cijele države i funkcioniranja demokracije trebalo biti u interesu potaknuti čim veću izlaznost birača na parlamentarne izbore koji su u našem političkom sustavu najbitniji. Visoka izlaznost ima mnoge benefite, a dva su ključna: visoka izlaznost dovodi do točnijeg reprezentiranja birača i njihovih stavova u Hrvatskom saboru, a Vlada koju izglasava Sabor potom ima veći legitimitet i snagu donositi ključne državne politike.

Nažalost zbog inercije, ali i uskih stranačkih interesa svjedoci smo da se gotovo ništa ne čini kako bi se zaustavio, a potom i preokrenuo pad izlaznosti birača na izbore. Kad bi bilo volje našlo bi se načina jer, alata ne nedostaje. Neki od njih su: edukacija mladih, promjene izbornog zakona, uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja, obavezno glasovanje…

Budući da su izbori pred vratima, za većinu alata u kontekstu ovih izbora je prekasno. Ipak, minimum bi političke pristojnosti bio čim prije objaviti datum izbora. Posebno ako se točnim pokažu najnovije neprovjerene informacije o održavanju parlamentarnih izbora u vrijeme uskrsnih praznika kad mnogi birači borave izvan mjesta prebivališta.

narod.hr