Zločin protiv čovječnosti: ‘Hamasovci su sustavno i namjerno počinili seksualne zločine’

Pin It

hamasovci

Iz Udruženja kriznih centara za silovanje u Izraelu tvrde kako su prikupili dokaze da su Hamasovi naoružani pripadnici “sustavno i namjerno” počinili seksualne zločine tijekom napada 7. listopada. Izvješće krovne organizacije opisuje “identične obrasce” seksualnog nasilja na više lokacija. To uključuje i nasilna silovanja žena koja su vršena “kolektivno” ili “pred publikom”.

Hamas su zanijekali da su njihovi naoružani napadači seksualno zlostavljali žene tijekom napada.

Izvještaji o seksualnom nasilju koje provodi Hamas počeli su se pojavljivati ubrzo nakon što je ova organizacija 7. listopada pokrenula napad na Izrael. Od tada ti se izvještaji stalno gomilaju.

Viši izraelski policijski časnik rekao je britanskim zastupnicima prošlog mjeseca da postoje “jasni dokazi” – prikupljeni iz forenzičkih istraga kao i iz stotina izjava svjedoka – da su seksualni zločini počinjeni u dovoljno velikim razmjerima da ih se definira kao zločin protiv čovječnosti. BBC navodi da su također vidjeli i čuli dosta dokaza o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena.

Isti obrasci djelovanja

Izvješće Udruge kriznih centara za silovanje u Izraelu (ACCRI) objedinjuje većinu onoga što je prijavljeno, kao i druge informacije za koje kaže da su ih primili izravno od profesionalaca i povjerljivih poziva. Utvrđeno je da su napadi 7. listopada uključivali “brutalne činove nasilnog silovanja, često uključujući prijetnje oružjem, posebno usmjerene prema ozlijeđenim ženama”.

“Mnogi incidenti silovanja dogodili su se kolektivno, uz suradnju među teroristima počiniteljima”, kaže se u izvješću.

“U nekim slučajevima silovanje je izvršeno pred publikom, kao što su partneri, obitelj ili prijatelji, kako bi se povećala bol i poniženje svih prisutnih.”

“Neki članovi Hamasa progonili su žrtve koje su pobjegle masakru, vukući ih za kosu. Većina žrtava je ubijena tijekom ili nakon seksualnog napada.”

Također se poziva na različite izvore koji pokazuju da su tijela mnogih žrtava “pronađena osakaćena i svezana, s brutalno ozlijeđenim spolnim organima, a u nekim slučajevima je u njih umetnuto oružje”.

Izvješće zaključuje da postoji “jasna slika identičnih obrazaca djelovanja koji se ponavljaju u svakoj od zona napada” – festivalu Nova, domovima u kibucima i selima u blizini granice s Gazom te izraelskim vojnim bazama.

“Nema mjesta za poricanje”

Nekoliko preživjelih s festivala Nova prijavilo je slučajeve grupnog silovanja, “gdje su žene zlostavljane od više terorista koji su ih tukli, ozljeđivali i na kraju ubili”, piše u izvještaju.

Oni koji su prvi reagirali i volonteri koji su skupljali tijela svjedočili su o znakovima seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i oni koji su identificirali tijela vojnikinja ubijenih u bazama. Izvješće također upozorava da informacije o oslobođenim taocima sugeriraju da se zlostavljanje nastavilo u zatočeništvu – što je Hamas opovrgao.

BBC-jev dopisnik Paul Adams iz Jeruzalema kaže da je to nešto o čemu izraelski dužnosnici izrazito nerado govore otvoreno, iz poštovanja prema zabrinutim članovima obitelji. Ali kažu da je jedan od razloga zašto Hamas još uvijek drži žene kao taoce taj što ne želi da se njihove priče ispričaju. Upitan o ovim izvješćima na nedavnom brifingu, visoki izraelski dužnosnik odbio je dati detalje, jednostavno rekavši: “Vjerujte mi. Znamo.”

ACCRI kaže da je dostavio svoje nalaze posebnoj predstavnici UN-a za seksualno nasilje u sukobima Pramili Patten, koja provodi sličnu istragu i posjetila je Izrael prošli mjesec. Izrael se požalio da su UN i druge međunarodne organizacije sporo reagirale na optužbe. Izvršni direktor ACCRI-ja rekao je da njihovo izvješće sada “nema mjesta za poricanje ili zanemarivanje”.

narod.hr