Na vidjelo izašao eksplozivan dokument

Pin It

Nastavlja se afera “Geodetski fakultet”, a N1 je sada objavio da su došli u posjed dokumenata u kojima europsko tužiteljstvo analizira zašto smatra da novac koji je Ministarstvo kulture za sumnjive poslove isplaćivalo Geodetskom fakultetu potječe iz EU fondova. U istom dokumentu se europski tužitelji objašnjavaju i svoju nadležnost za ovaj slučaj što premijer Andrej Plenković dovodi u pitanje.

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi je nedavno morala istupiti u javnost i komentirati premijere izjave o ovom slučaju, koji se nedavno s Geodetskog fakulteta proširio i prema Ministarstvu kulture kada je policija u njega upala po nalogu europskog tužiteljstva.

Kövesi je na upit televizije N1 premijeru Plenkoviću poručila da bi “takav razvoj događaja značio ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”.

Nadležni za financijske interese EU

Uz to, predstavnici EPPO-a u ovom istom dokumentu, ističu kako su nadležni za “sva kaznena djela koja utječu na financijske interese Europske unije”, a među tim djelima su ona u kojima je nastupila šteta za financijske interese EU, ali i ona u kojima je šteta mogla nastupiti. Plenkovića je zbog cijelog slučaja napala i oporba, rekavši među ostalim, da premijer ovakvim ponašanjem “svjesno riskira sankcije za Hrvatsku!”

Prema informacijama europskih istražitelja utvrđeno je da je iznos od oko 12.380.000 kuna, odnosno oko 1.650.000 eura, bio prijavljen od strane Ministarstva kulture i medija za financiranje iz Fonda solidarnosti, piše N1.

Prema njihovim informacijama, između Ministarstva kulture i medija, kao tijela odgovornog za provedbu financijskog doprinosa, te Ministarstva kulture i medija, kao korisnika bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti EU, 26. srpnja 2021. bio sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti čija je svrha bila provedba operacije pod nazivom “Izrade projektne dokumentacije i provedba mjere zaštite zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba”.

Europski istražitelji utvrdili su i tijek za još šest milijuna kuna, odnosno oko 800 tisuća eura za koje tvrde da je najprije knjižen na teret Općih prihoda i primitaka, tzv. Izvora 11, dok je naknadno, 1. prosinca 2021. preknjižen na tzv. Izvor 5761, odnosno, kako tvrde europski istražitelji, Fond solidarnosti EU. Iz tih podataka EPPO zaključuje da su novčana sredstva čije je trošenje pod istragom, povezana s europskim izvorima financiranja.

dnevno.hr