Skandal s kontaminiranom krvlju: Djeca – ‘pokusni kunići’ u kliničkim ispitivanjima

Pin It

Pedijatar peva i daje injekcije bebama - Ona.rs

“Bio sam pokusni kunić u kliničkim ispitivanjima koja su me mogla ubiti”, rekao je Luke BBC-u. “Nema druge mogućnosti za objasniti to. Moje je liječenje promijenjeno kako bih mogao biti uključen u klinička ispitivanja. Ta promjena u medicini dala mi je smrtonosnu bolest, hepatitis C. Moja majka čak nije ni obaviještena.”

Pravi razmjeri broja medicinskih ispitivanja korištenjem kontaminiranih krvnih proizvoda na djeci tijekom 1970-ih i 80-ih godina, otkrivena je dokumentima koje je BBC News imao priliku vidjeti.

Ti dokumenti otkrivaju tajni svijet nesigurnih kliničkih testiranja uključujući djecu u Velikoj Britaniji, dok su liječnici postavljali istraživačke ciljeve ispred potreba pacijenata.

Ispitivanja su trajala više od 15 godina. Uključila su stotine ljudi i većinu njih zarazila hepatitisom C i HIV-om.

Jedan preživjeli pacijent rekao je BBC-u da je bio tretiran kao “pokusni kunić”.

Ispitivanja uključivala djecu s poremećajima zgrušavanja krvi

Ispitivanja su uključivala djecu s poremećajima zgrušavanja krvi, često bez pristanka obitelji da sudjeluju. Većina djece koja su sudjelovala sada su mrtva. Dokumenti također pokazuju da su liječnici u centrima za hemofiliju širom zemlje koristili krvne proizvode, iako je bilo opće poznato da su vjerojatno kontaminirani.

Nedostatak krvnih proizvoda u Velikoj Britaniji tijekom 1970-ih i 80-ih godina značio je da su bili uvezeni iz SAD-a. Donori visokog rizika poput zatvorenika i ovisnika o drogama davali su plazmu za tretmane koji su bili zaraženi potencijalno smrtonosnim virusima. Između ostaloga i hepatitisom C koji napada jetru rezultirajući cirozom i rakom te HIV-om.

Jedan krvni proizvod, poznat kao faktor VIII, pokazao se izuzetno učinkovitim za zaustavljanje krvarenja. No, također je bio kontaminiran virusima.

Pokrenuta je javna istraga o skandalu. Konačno izvješće očekuje se u svibnju.

‘Pokusni kunić’

Luke O’Shea-Phillips (42) ima blagu hemofiliju. Riječ je o poremećaju zgrušavanja krvi. ‘Uhvatio’ je potencijalno smrtonosnu virusnu infekciju hepatitis C dok je bio tretiran u bolnici Middlesex u središnjem Londonu. Bilo je to zbog male porezotine u ustima. 1985. godine bio je trogodišnjak.

Dokumenti koje je vidio BBC sugeriraju da mu je namjerno dan krvni proizvod kako bi mogao biti uključen u kliničko ispitivanje. Za krvni proizvod njegov je liječnik znao da bi mogao biti zaražen.

Liječnik je želio saznati koliko je vjerojatno da će se pacijenti zaraziti bolestima, novom verzijom toplinski tretiranog faktora VIII. Iako nikada prije nije bio tretiran zbog svog stanja, Luke je dobio toplinski tretirani faktor VIII kako bi zaustavio krvarenje u ustima.

Pismo liječnika kao dokaz

Pismo Lukeovog liječnika, Samuela Machina, drugom stručnjaku za hemofiliju, podneseno je kao dokaz u javnoj istrazi o skandalu s kontaminiranom krvlju.

Pišući Peteru Kernoffu, u londonskoj bolnici Royal Free, dr. Machin je detaljno opisao tretman Lukea i još jednog dječaka. “Nadam se da će biti prikladni za vaše ispitivanje s toplinski tretiranim proizvodom”, stoji u pismu.

Mjesecima ranije, dr. Kernoff je pozvao svoje kolege liječnike u tom području da identificiraju pacijente prikladne za klinička ispitivanja. Konkretno, rekao je, morali su biti “prethodno netretirani pacijenti”, u medicinskim krugovima poznati kao “PUPs”.

Djeci su davani nadimci “djevice hemofilije”. Termin je to koji je dr. Machin upisao u Lukeov medicinski karton.

‘Bio sam pokusni kunić’

“Bio sam pokusni kunić u kliničkim ispitivanjima koja su me mogla ubiti”, rekao je Luke BBC-u. “Nema druge mogućnosti za objasniti to. Moje je liječenje promijenjeno kako bih mogao biti uključen u klinička ispitivanja. Ta promjena u medicini dala mi je smrtonosnu bolest, hepatitis C. Moja majka čak nije ni obaviještena.”

“Znanstvenom svijetu bila je nevjerojatna prednost biti djevica hemofilije”, dodao je.

“Biti čistom ‘petrijevkom’ kako bi se razumjela znanost. Bez sumnje, bio sam bio toga”, rekao je.

Zaključci nalaza

U narednim godinama, dok su medicinska ispitivanja dostigla svoje zaključke, Luke je imao brojne krvne pretrage. Liječnici su rekli “da ga prate”. U to vrijeme, njegova majka, Shelagh O’Shea, bila je zahvalna.

U njihovim nalazima, objavljenim 1987., dr. Kernoff i dr. Machin zaključili su da toplinska obrada ima “malo ili nikakvo” djelovanje na smanjenje rizika od hepatitisa C.

I dr. Kernoff i dr. Machin sada su mrtvi.

narod.hr