DP za ministra branitelja predložio Srbina? ‘Počašćen sam, ali više od toga ne mogu reći’

Pin It

Predrag Peđa Mišić: “Generale, oprosti mi, ali neću ti upaliti svijeću” –  Jabuka.tv

Šef HDZ-a je pak htio razgovarati o podjeli ministarstva, no Domovinci tu temu nisu htjeli ni počinjati sve dok se ne riješi pitanje SDSS-a. Ipak, kako Dnevno.hr doznaje iz izvora bliskih DP-u, predložili su da ministar branitelja bude Predrag Mišić, koji se kao nezavisni našao na listi Domovinskog pokreta našao u IX. Izbornoj jedinici na 3. mjestu, kako bi pokazali kako nemaju ništa protiv srpskog naroda.

Još uvijek se ne nazire kraj pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta koji su ključni za sastavljanje nove Vlade. Premijer Andrej Plenković jučer je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a novinarima poručio kako je posljednja runda pregovora bila “jako dobra”, no ništa konkretnije nije bilo rečeno.

Ivan Penava, Mario Radić i ostali pregovarači iz DP-a od početka su jasni. Koalirati ne mogu s Možemo, kao ni SDSS-om, a upravo se oko te teme već danima lome koplja. Jučerašnja runda pregovora navodno je propala upravo zbog te problematike, točnije zato što Plenković ne odustaje od SDSS-a.

“Mi smo rekli 76 ruku bez SDSS-a, idemo naći još dvije ruke. Ali Plenkoviću nije stalo do manjina nego do Pupovca”, rekao je sugovornik iz DP-a u neslužbenom razgovoru za RTL i dodao da Plenković govori da bi to bila “trokut suradnja”.

Sve se vrti oko Pupovca?

Šef HDZ-a je pak htio razgovarati o podjeli ministarstva, no Domovinci tu temu nisu htjeli ni počinjati sve dok se ne ne riješi pitanje SDSS-a. Ipak, kako Dnevno.hr doznaje iz izvora bliskih DP-u, predložili su da ministar branitelja bude Predrag Mišić, koji se kao nezavisni našao na listi Domovinskog pokreta našao u IX. Izbornoj jedinici na 3. mjestu, kako bi pokazali kako nemaju ništa protiv srpskog naroda.

A Mišić, hrvatski branitelj koji je ujedno Srbin i pravoslavac, ovih se dana također oglasio o Miloradu Pupovcu, rekavši mu da “nije predstavnik Srba u Hrvatskoj i da to neće biti”.

“Prestani trovati ovu napaćenu zemlju. Dobio si 9% glasova. To dovoljno govori o svemu. Neću ti dozvolit da iznosiš laži. Ako ti se ne sviđa u Hrvatskoj, spakuj stvari i nosite se i ti i tvojih 9 %. Ne treba nam tvoje tri bandere i wf… Otvaraš kulturno obavještajne centre u Hrvatskoj, plaćaju ih svi državljani Hrvatske. Lažete da vam Ivan Penava želi zabraniti rad. Nije istina, rekao je izađite na tržište i radite. Neće vas i vaše antihrvatsko djelovanje plaćati Hrvatski državljani”, napisao je Mišić na Facebooku.

‘Počašćen sam takvim nečim’

Mišić je, podsjetimo, bio dragovoljac Domovinskog rata u Vukovaru i kasnije logoraš srpskih koncentracijskih logora. Ove je godine organizirao prigodni domjenak povodom pravoslavnog Badnjaka i Božića u Dicmu, a osim toga se javno zalagao se za formiranje Hrvatske pravoslavne crkve.

Njegovo je ime dospjelo u medije i 2019. godine kada je reagirao na kampanju SDSS-a “Kako je biti Srbin u Hrvatskoj?” pa je pored svog imena i slike napisao – časno, a kraj imena i slike Milorada Pupovca – unosno.

Pregovarač iz Domovinskog pokreta tvrdi da su Plenkoviću iznijeli ideju o Mišiću ministru branitelja i da je on na to odgovorio šutnjom. Sam Mišić je na pitanje RTL-a hoće li biti ministar branitelja odgovorio: “Počašćen sam takvim nečim. Ali više od toga u ovom trenutku ne mogu komentirati. Traju pregovori i sve drugo bilo bi neozbiljno”.

dnevno.hr