Počeo novi krug pregovora: Domovinski pokret traži četiri ministarstva

Pin It

pokret

U Banskim dvorima počeo je u utorak poslijepodne novi krug pregovora predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta o formiranju parlamentarne većine i Vlade. Predsjednik DP-a Ivan Penava potvrdio je uoči sastanka da njegovu stranku zanimaju četiri ministarstva, javio je HRT pozivajući se na Hinu.

“Bili ste upoznati sa zahtjevima DP-a u smislu s kim možemo razgovarati, s kim ne. I sada kada smo to kroz niz pregovora uspjeli riješiti, prijeći ćemo na točke koje se tiču sastavljanja Vlade, preuzimanja odgovornosti za određene resore. Međutim, preuranjeno je govoriti o tim pozicijama jer su one tek sada predmet razgovora, poručio je čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava uoči današnjeg sastanka.

Potvrdio je kako su četiri ministarstva pod njihovom ingerencijom polazišna osnova ovih daljnjih pregovora.

“Bit ćemo na tragu onoga što smo komunicirali. Zanima nas jako rješavanje problema demografskog sloma, zabrinjava nas da nemamo samodostatnost u proizvodnji elementarnih proizvoda, a zanima nas i sigurnost naših građana, ali i ono što nam djeca u školi uče i što gledaju kroz medije“, naveo je.

“Definitivno da nam ne pada na pamet zadirati i na neki način vraćati prava nacionalnih manjina u nekom obrnutom smjeru. Dakle, to nije naša točka nikad ni bila. Želimo da se sve nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ugodno osjećaju, smatramo ih jednakima sebi, smatramo ih ravnopravnima”, dodao je.

Pregovarački tim DP-a u sastavu čelnika stranke Ivana Penave, njegova zamjenika Marija Radića, glavnog tajnika Josipa Dabre te političkog tajnika Damira Barne, stigao je s nekoliko minuta zakašnjenja u Banske dvore. Stigli su nakon sastanka Andreja Plenkovića s osam predstavnika nacionalnih manjina, na kojem je zaključeno da će više od jednog zastupnika iz njihova Kluba dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće Vlade, ali da SDSS neće.

Prema neslužbenim informacijama koje je ranije objavio Jutarnji list, a u kojima se poziva na izvore iz tih stranaka, Domovinski pokret zahtijeva četiri ministarstva. Radi se o resorima demografije, energetike, poljoprivrede i kulture.

Domovinski pokret traži i 20 posto svih izvršnih funkcija?

Prema neslužbenim informacijama DP u pregovorima polaže pravo i na 20 posto svih izvršnih funkcija.

– U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu Vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava. Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno im neće dati ni pod koju cijenu. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u raznim ministarstvima, određen broj direktorskih mjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade – kazao je izvor iz Vlade.

Spremni smo im, kaže, dati tri resora.

– Radi se o novom resoru demografije, o Ministarstvu poljoprivrede i o novom Ministarstvu energetike, koje bi nastalo izdvajanjem energetike iz sustava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Možda će tražiti još i resor zaštite okoliša. A što se tiče informacija da mi mogli zatražiti i Ministarstvo unutarnjih poslova mogu vam reći samo da mi je apsolutno nezamislivo da bi Plenković na to pristao – rekao je izvor.

narod.hr