Ogorčene ‘Novosti’ i traženje tračka nade u Plenkovićevim potezima

Pin It

“Novosti” su ogorčene činjenicom da su HDZ i DP postigli dogovor oko formiranje većine i raspodjele resora. Vijest je to koja je odjeknula prije nekoliko dana, ali nije svima sjela. Ivica Đikić ipak nalazi moguće “opravdanje” za Andreja Plenkovića oko odricanja SDSS-a, i traži tračak nade ako se ne dogodi da Plenković ne ode u Bruxelles, kako se već duže nagađa.

Što muči “Novosti”?

U tekstu pod naslovom “Pirova pobjeda” Đikić se tako žali kako Plenković radi ono što mora, iako to nije ono što vjeruje. Jer, po Đikiću, odricanje SDSS-a je veliki ustupak.

“Šef HDZ-a radi ono što mora i na što su ga natjerale okolnosti, a ne ono u što vjeruje: taj raskorak itekako mu zagorčava zaista veliki politički uspjeh – treću uzastopnu pobjedu na parlamentarnim izborima. Taj raskorak daje pobjedi okus osobnog poraza.

Nema sumnje da Plenković smatra svojim golemim ustupkom to što je pristao da se odrekne SDSS-a, pa će onda biti čvršći kad je riječ o ostalim DP-ovim zahtjevima“, piše Ivica Đikić u “Novostima” SNV-a Milorada Pupovca.

Dogovor je da će DP-u pripasti Ministarstvo poljoprivrede, iz Ministarstva gospodarstva izdvojit će se resor energetike, ali je moguće da će DP-u pripasti samo Ministarstvo gospodarstva, a da će HDZ zadržati energetiku, no ipak su moguća i druga rješenja, koja će se još raspraviti. Oformit će se i novo Ministarstvo demografije, a DP će u tom resoru dati svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju. Iako se dugo spominjalo Ministarstvo kulture, kao vrlo važno, DP ga nije uspio dogovoriti. Tome u prilog idu i riječi predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, koji nikako nije želio Zlatka Hasanbegovića u Vladi, a koji se pak spominjao kao mogući ministar kulture.

“Novosti”: Plenkovićev plan za Bruxelles kao “opravdanje”

Đikić se u tekstu također osvrće na Plenkovićeve europske ambicije i na neki ga način dodatno opravdava, kao da cijeli dogovor s DP-om služi samo privremeno. I to dok Plenković ne dobije neku poziciju u Bruxellesu. A ako je ne dobije, čemu se moguće autor teksta više nada, i navodi “koaliciji HDZ-a i DP-a ne piše se dobro”.

“On sebi ne može dopustiti da Hrvatsku i HDZ, nakon osam godina, vrati ondje gdje ih je bio pozicionirao Tomislav Karamarko, a opet, mora formirati vlast i dočekati na mjestu premijera ljetnu ili jesensku raspodjelu najviših dužnosti u Bruxellesu“, dodaje se u tekstu.

“Prema svemu sudeći, Plenkovićeva je računica ovakva: sastaviti vladu prije izbora za Europski parlament, koji se održavaju 9. lipnja, potom pobijediti na tim izborima i – u najmanju ruku – osigurati mjesto u briselskim zastupničkim klupama, pa onda čekati rasplet kadrovske igre u funkcionarskom vrhu Europske unije, a u tih četiri-pet mjeseci otrpjeti ekshibicije Domovinskog pokreta i odgađati ispunjavanje njihovih ideoloških hirova. Posreći li se Plenkoviću jedna od tri-četiri vodeće funkcije na razini EU-a, njegov nasljednik Anušić bespogovorno će učiniti sve što DP-u padne na pamet, jer ne postoji ništa u čemu se njegovi stavovi razilaze s Penavinima“, vidljivo je ogorčenje “Novosti”.

Odluka o SDSS-u ‘nije stvar pritiska’ DP-a?

Iako HDZ, zbog inzistiranja Domovinskog pokreta s kojom pregovara o većini, ostaje bez dugogodišnjeg partnera SDSS-a, Marko Milić je rekao da ova odluka nije stvar pritiska.

Milorad Pupovac je u Novom danu na N1, upitan zašto je Plenković pristao na to, rekao: “Nisam siguran da je imao drugog izbora. Nisam siguran da je Hrvatska imala drugog izbora.”

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prije nekoliko je dana govorio je o SDSS-u kao prepreci: “Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju.”

Brzo nakon ove izjave stvari su se posložile i skupljeni su potpisi.

”Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem i nisam mogao steći dojam o odricanju, bilo o odnosu premijera prema manjinama ili odnosu manjinskih predstavnika prema premijeru”, poručio je tada Pupovac.

Plenković novi mandatar

Na kraju, i bez SDSS-a, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stigao je na Pantovčak gdje je predsjedniku Zoranu Milanoviću predao potpise potpore 78 saborskih zastupnika. Na temelju toga dodijeljen mu je mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade. Plenković ima rok od 30 dana za sastavljanje i izglasavanje povjerenja vladi.

Osim 61 zastupnika HDZ-a i njihovih partnera te 12 zastupnika DP-a, potporu Plenkoviću dala je i Vesna Vučemilović te četvorica zastupnika nacionalnih manjina: Armin Hodžić, Vladimir Bilek, Robert Jankovics i Veljko Kajtazi.

narod.hr