Sanjin Baković: “Let Trumpmania make America great again”

Pin It

Oglasio se Trump: "Metak mi je probio gornji dio uha, bilo je puno krvi" -  Novi.ba

U SAD-u se odvija prava drama uoči nadolazećih predsjedničkih izbora koji će se održati 5.studenog 2024. godine. Dok Demokrati nisu još odlučili hoće li aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden u reizbor za Bijelu kuću bivši predsjednik SAD-a Donald Trump prihvatio je nominaciju Republikanaca za predsjedničkog kandidata SAD-a koji će pokušati Republikancima vratiti Bijelu kuću ponovno nakon 2020. godine.

Naime, Joe Biden nakon debakla u prvoj debati s Donald Trumpom doveo je pod upitnik vlastitu kandidaturu za predsjednika SAD-a, jer najnovije ankete pokazuju da 2/3 ispitanih Demokrata misli kako Joe Biden više nije sposoban obnašati dužnost predsjednika SAD-a u idućem mandatu, a paralelno navedenom ispitivanju krenuli su pritisci najvećih donatora i mainstream političara iz redova Demokrata da Joe Biden odustane od kandidature iako je potvrda Bidenove kandidature trebala biti formalne naravi na konvenciji Demokrata u Chicagu. 

Čak je i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio da Joe Biden treba razmisliti o vlastitoj kandidaturi. Slučajno ili ne, dok se vrše pritisci Demokrata o odustajanju aktualnog predsjednika SAD-a Joe Biden nalazi se u samoizolaciji od korone koju u 2024. godini više nitko niti ne spominje čime je vjerojatno dobio dodatno vrijeme na razmišljanje o vlastitoj kandidaturi, jer najnovija istraživanja javnog mnijenja favoriziraju Trumpa i vode ga prema Bijeloj kući sa dobivenih 52% potpore birača.

Međutim, iako Demokrati tri i pol mjeseca do predsjedničkih izbora sa sigurnošću ne znaju hoće li im kandidat za predsjednika SAD-a biti Joe Biden ili Bidenova potpredsjednica Kamala Harris navedeni problem nemaju Republikanci, već naprotiv Republikanci su aklamacijom izaslanika prepune dvorane na konvenciji u Milwaukee-u izabrali Donald Trumpa, kao i kandidata za potpredsjednika SAD-a James David Vancea 39-godišnjeg senatora iz Ohija koji bi trebao biti u potpunosti lojalan Trumpu za razliku od bivšeg Trumpovog potpredsjednika SAD-a Mike Pencea. 

Republikanci žive tjedan iz snova režiran kao u najboljim akcijskim hollywoodskim filmovima budući da je republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump preživio pokušaj atentata na otvorenom skupu u Pennsylvaniji dan uoči druge obljetnice smrti bivše Trumpove žene Ivane Trump. 

Nažalost, poginula je jedna osoba i dvije su teško ranjene, ali Donald Trump ustao je s poda poput najvećeg hollywoodskog akcijskog junaka okružen pripadnicima tajnih službi koji su vlastitim tijelima štitili njegovo tijelo i dignuo desnu ruku u zrak te uzviknuo tri puta borite se što je dovelo do potpunog oduševljenja okupljenih. Sve ostalo je povijest od fotografije koja je nastala s uzdignutom rukom, krvavog uha i lica, oduševljenja okupljenih do preživjelog pokušaja atentata.

Nadalje, ono što me posebno žalosti je da se pokušaji atentata vrše protiv suverenističkih političara koji zagovaraju prekid rata u Europi, jer s jedne strane, sredinom svibnja 2024. godine imali smo pokušaj atentata na novoizabranog slovačkog predsjednika Vlade Roberta Fica koji ne podržava naoružanje i slanje vojske u Ukrajinu, već se temelji na mirovnim pregovorima, dok s druge strane, sredinom srpnja 2024. godine izvršen je pokušaj atentata na Donald Trumpa koji i sam naglašava da je ostao predsjednik SAD-a rat u Europi ne bi se nikada dogodio, a najavljuje u slučaju da bude izabran za 47. predsjednika SAD-a kako će rat u Europi završiti u 24 sata. Moramo biti svjesni da je svaki pokušaj atentata pokušaj potkopavanja demokracije kakvu svijet poznaje. 

Svrsishodno navedenim činjenicama ne iznenađuje me da je upravo suverenistički mađarski premijer Viktor Orban izabran za ključnog Trumpovog saveznika u EU koji se nakon sastanka sa Zelenskim, Putinom i Xi-em sastao i sa Trumpom na Floridi, a koji će pobjedi li Trump u SAD-u zasigurno imati svoju ulogu u mirovnom procesu u EU. Također, nakon sastanka s Trumpom upravo je Orban bio taj koji je nagovijestio da Trump neće čekati inauguraciju, već će odmah djelovati kao mirovni posrednik. Stoga, analogno tome za pretpostaviti je da upravo zato Viktor Orban okuplja u EU parlamentu istomišljenike suverenističkih opcija na desnom spektru u sklopu Kluba “Domoljubi za Europu”.

No, vratimo se nazad novonastalom hollywoodskom snu koji snivaju svi koji nastoje postati bogati i slavni, jer Trumpmania is still alive i završimo ovaj članak u stilu hollywoodskih poznatih režisera riječima bivšeg slavnog performera i profesionalnog wrestlera Hulk Hogana koji je odgojio mnoge generacije sredinom osamdesetih i sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća ispred malih ekrana  “Let Trumpmania make America great again”.

Sanjin Baković mag.ing.pp.tp.