Penava: Idemo u izmjenu Zakona o grobljima kako bi se zabranili i uklonili četnički spomenici

Pin It

Penava: Ne mogu zajedno s onima koji pljačkaju i uništavaju Hrvatsku! -  Budica.info

Domovinski pokret već je prije najavio skore izmjene Zakona o grobljima, kojim bi se četnički spomenici, poput onog Vukašina Šoškočanina u Borovu Selu koji je ovih dana oštećen, konačno i zabranili te uklonili. Prema procjeni braniteljskih udruga, u Hrvatskoj je oko 40 takvih spomenika.

Predsjednik DP-a Ivan Penava istaknuo je da je povjerenstvo imenovano te da je izrađen prijedlog nacrta izmjene tog Zakona: ''U suradnji s koalicijskim partnerima u Vladi to smo i dogovorili. To će ići putem resora na čijem je na čelu ministar Branko Bačić. Imamo dogovor da se krene vrlo brzo i ozbiljno u izmjene tog Zakona kako bismo došli u poziciju da se četnički spomenici iz područja Republike Hrvatske moraju ukloniti".

''Mnoge stvari iz Domovinskog rata nisu riješene do kraja i treba ih riješiti, pa tako i pitanje izmjena Zakona o grobljima'', rekla je Dražena Vrselja, državna tajnica Ministarstva kulture i medija iz redova Domovinskog pokreta.

''Ovime, nakon više od 30 godina, želimo osnažiti hrvatsku državu kroz donošenje tog novog zakona, a onda i kroz izvršnu vlast, kako bismo raščistili s elementima danas ''Srpskog sveta'', a nekad velikosrpske Miloševićeve, presuđene i međunarodno osuđene, politike koja je u Hrvatskoj ostavila svoj krvavi trag 90-ih godina'', zaključuje Penava.