Mađarska ima rješenje za migrante: ‘Autobusi su spremni’

Pin It

Ok Accept Finger Up Svg Png Icon Free Download (#483879) -  OnlineWebFonts.COM

Mađarska je spremna organizirati prijevoz migranata autobusima u Bruxelles, ako Europska unija prisili ovu državu na prihvat ilegalnih migranata.

To je izjavio Bence Rétvári, državni tajnik mađarskog Ministarstva unutarnjih poslova, na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Rétvári je naglasio da Mađarska, sa svojom ogradom na južnoj granici, štiti ne samo vlastite granice već i vanjske granice Schengenskog prostora. Prema njegovim riječima, mađarski policajci i granični lovci od 2015. godine spriječili su više od milijun pokušaja ilegalnog prelaska granice – pišu mađarski mediji.

Kazna Europskog suda

Sud Europske unije nedavno je donio odluku kojom je Mađarskoj nametnuta, prema riječima Rétvárija, “gigantska, neproporcionalna i nepravedna kazna”, s ciljem prisile da zemlja prihvati migrante i promijeni svoju strogu migracijsku politiku.

U odgovoru na odluku, Rétvári je putem svoje objave na Facebooku naglasio spremnost Mađarske da, ukoliko Bruxelles želi više migranata, omogući njihov prijevoz direktno do sjedišta Europske unije. “Autobusi su spremni! Ako Bruxelles želi više migranata, može ih dobiti. Ali mi želimo zaštititi našu granicu i sigurnost Mađarske”, napisao je Rétvári u objavi, uz ilustraciju autobusa s natpisom “Röszke -> Brussels”, aludirajući na rutu od mađarskog naselja blizu srpske granice do Bruxellesa.

Dok EU nastavlja s pokušajima implementacije zajedničke migracijske politike, Mađarska se i dalje odlučno protivi obvezujućim kvotama za raspodjelu migranata.

geopolitika.news