I dok hrpa Hrvata gladuje....

Pin It

Plenković u Kijevu: RH je do sada pomogla Ukrajini s 300 milijuna eura

Premijer Plenković stigao je u četvrtak u Kijev, što je njegov treći posjet Ukrajini od početka ruske agresije u veljači 2022.

Plenković se u Kijevu sastao s cijelim državnim vrhom, kojem je predstavio novi paket bilateralne pomoći Hrvatske Ukrajini, a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme. U njegovoj su pratnji ministri Radovan Fuchs, Damir Habijan i Gordan Grlić Radman.

Plenković je poručio kako je ovaj njegov posjet još jedan signal potpore ukrajinskom vodstvu i narodu u vremenu dugotrajne i snažne ruske agresije na Ukrajinu. Govoreći o kontinuiranoj potpori Ukrajini, kazao je da je Hrvatska u protekle dvije godine za tu svrhu izdvojila 300 milijuna eura. Dodao je i da je Vlada predstavila novi paket podrške energetskoj sigurnosti i obnovi energetske infrastrukture Ukrajine u vrijednosti od 4 milijuna eura.

”Dosad smo pružili pomoć u vrijednosti od 300 milijuna eura, a dijelimo i naše iskustvo u humanitarnom razminiranju teritorija, procesuiranju ratnih zločina i na europskom putu. Nastavit ćemo pružati vojnu, humanitarnu, političku, diplomatsku, energetsku i financijsku pomoć”, kazao je Plenković.

Premijer je sudjelovao i na sastanku Međunarodne krimske platforme, s kojeg je poslao jasnu poruku: ”Krim je Ukrajina, a ne Rusija. I to je snažna politička poruka koju prenosi Krimska platforma”.

Hrvatska je do sada pomogla Ukrajini s ukupno 300 milijuna eura

Predsjednik vlade RH došao je u Kijev s porukom da će Hrvatska pomagati koliko god bude trebalo i koliko god dugo bude trebalo.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika žrtvama genocida nad krimskim Tatarima, sastao se s ukrajinskim predsjednikom. U Marijinskoj palači Volodimiru Zelenskom predstavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini.

– Naše prijateljstvo, partnerstvo i poštovanje glavni je razlog zbog kojeg smo ovdje, da podržimo ukrajinski narod u doba intenzivne ruske agresije. Ovo je moj prvi posjet u trećem mandatu i jedan od mnogih posjeta u posljednjih osam godina. Ovdje smo i nakon što je naša vlada prihvatila još jedan bilateralni paket vojne pomoći vašoj zemlji. Dosad smo pružili pomoć u vrijednosti od 300 milijuna eura u posljednje dvije godine, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Potpisani memorandumi o suradnji na područjima pravosuđa, znanosti i tehnologije

– Zahvalni smo na vašoj podršci od početka rata i uvijek smo računali i na vašu političku podršku kada je riječ o našem putu u Europsku uniju i NATO. Zahvalni smo vašem narodu što je primio ukrajinske izbjeglice i što nam pružate pomoć u razminiranju teritorija, kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski i hrvatski ministri potpisali su memorandume o suradnji na područjima pravosuđa, znanosti i tehnologije. U Kijevu je poslijepodne održan i sastanak na vrhu Krimske platforme. Sa zemljama saveznicama Ukrajina je razgovarala o nastavku vojne pomoći.

– Ukrajina ne pregovara o svojoj zemlji i neće napustiti svoje ljude. Dok s ostatkom svijeta radimo na pravednom miru, ne zaboravljamo ni okupirane dijelove na kojima privremeno vidimo rusku trobojnicu. Vjera našeg naroda ne može biti uništena, rekao je ukrajinski predsjednik.

RH daje Ukrajini dodatnih 4 milijuna eura za obnovu energetike

Hrvatski premijer istaknuo je da se zauzima za pravedan mir jer je Hrvatska i sama bila žrtva agresije prije tri desetljeća. Uz novi paket vojne pomoći, Hrvatska Ukrajini daje i četiri milijuna eura za obnovu energetske infrastukture. Potencijalni ruski utjecaj, kaže premijer, nije prijetnja.

– Ovo je 11. ili 12. paket vojne pomoći. Kada imate prijatelje u potrebi, tada trebate pokazati svoju solidarnost i podršku. To je ono što mi činimo i što ćemo nastaviti činiti unatoč mogućim prijetnjama koje spominjete. Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije. Znamo kada je pravi trenutak pomagati prijateljima, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Dubrovnik će biti domaćin summita Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe

Predsjednik Vlade RH je sudjelovao i na Krimskoj platformi, koja se ne bavi više samo oslobođenjem Krima, nego i svim ostalim okupiranim teritorijima u Ukrajini. U Kijev su stigli i američki državni tajnik Antony Blinken, s kojim je Plenković razgovarao, te britanski ministar vanjskih poslova David Lammy.

O obrani i obnovi Ukrajine za nekoliko će se tjedana razgovarati i u Hrvatskoj. Dubrovnik će početkom listopada biti domaćin summita Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe, s ciljem podrške Ukrajini i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti.

Tijekom posjeta Kijevu premijer Plenković je razgovarao i s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom. Glavna poruka s tih susreta je kako su vojna, humanitarna, politička i financijska pomoć presudne u borbi Ukrajine za slobodu.

Također, ministri Damir Habijan i Radovan Fuchs potpisali su s ukrajinskim kolegama dva sporazuma o suradnji. Posjet premijera Plenkovića Ukrajini i sastanak Krimske platforme događaju se u vrijeme kada se nagađa da bi Amerikanci mogli dopustiti Ukrajini udare duboko u Rusiji dalekometnim projektilima, javlja HRT.

DOK-ING otvorio ured u Kijevu, osnažujući obnovu i oporavak Ukrajine

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za robotske i autonomne sustave, u četvrtak je svečano otvorila svoj novi ured u Kijevu. Svečanom otvaranju prisustvovali su visoki politički dužnosnici, uključujući hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Kao i ukrajinske prve potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Julije Sviridenko. Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog zbora, međunarodnih i nacionalnih nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija te tvrtki uključenih u napore obnove i oporavka Ukrajine.

”DOK-ING Ukraine” djelovat će kao središte za suradnju. Olakšavati će komunikaciju između DOK-ING-a, ukrajinskih vlasti, inozemnih državnih i nevladinih dionika, lokalnih partnera te svih ostalih zainteresiranih strana.

DOK-ING, svjetski poznat po svojim naprednim robotskim sustavima za razminiranje, je od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. isporučio već 45 robotskih sustava za razminiranje Ukrajini. Pomogao je u razminiranju gotovo 12 milijuna četvornih metara zemljišta. Pritom je neutralizirao više od 5600 minsko-eksplozivnih sredstava i drugih eksplozivnih ostataka rata, sve bez ijedne žrtve.

Do kraja 2024. godine, u Ukrajini će biti aktivno ukupno 67 DOK-ING-ovih robotskih sustava za razminiranje. Pri tome će ujedno biti osposobljeno više od 200 stručnjaka za njihovo rukovanje i održavanje.

narod.hr