Čovjek koji je zabranio Kijevu da potpiše mir se vratio na mjesto zločina: Želi još rata

Pin It

Bivši britanski premijer Boris Johnson je pojačao pritisak na zapadne lidere, uključujući Keira Starmera i američkog predsjednika Joea Bidena, urgirajući ih da dopuste Ukrajini upotrebu raketa dugog dometa protiv Rusije. Johnson je, nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, izjavio kako bi ograničenja na korištenje oružja trebala biti ukinuta što je prije moguće.

Ukrajinski predsjednik Zelenski izrazio je zahvalnost Johnsonu za podršku te frustraciju zbog sporog napretka u isporuci potrebnog oružja, posebno dugometnih raketa poput Storm Shadowa.  Istaknuo je da ne bi trebalo biti “neodgovorenih pitanja” o tome zašto je Ukrajini nužno omogućiti ove sposobnosti.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio NATO-u da bi moglo doći do otvorenog sukoba ukoliko zapadna vojna alijansa dopusti upotrebu tog oružja protiv ruskih ciljeva. Putin je izjavio da bi takav potez značio rat između Rusije i NATO-a, što je izazvalo dodatnu zabrinutost na globalnoj razini. Johnson je pak zauzeo stav da Rusija snosi odgovornost za eskalaciju sukoba te da Ukrajina ima legitimno pravo na samoobranu.

Fatalni dolazak

Podsjećamo, Boris Johnson je u travnju 2022. sletio u Kijev i kazao Zelenskom da je “Putin ratni zločinac kojeg treba pritiskati, a ne pregovarati s njim”. Dodao je da, i ako je Kijev spreman potpisati neke sporazume s Putinom, NATO saveznici to nisu.

Tome unatoč, Zelenski je napisao: “Zahvalan sam na njegovoj (Johnsonovoj) pažnji prema Ukrajini i potpori u pružanju potrebne međunarodne pomoći Ukrajini od početka sveobuhvatne invazije. Ukrajinci se uvijek sjećaju onih koji su uz njih.”

geopolitika.news