Novosti u napadu na Branku Lozo

Pin It

Zasmetalo je dakle ovom glasilu srpske nacionalne manjine to što Lozo propitkuje potrebu za gradnjom srpskih centara diljem Lijepe naše, mada je nedavno i gradonačelnica Petrinje HDZ-ova Magdalena Komes izjavila kako gradnjom Srpskog kulturnog centra u tome potresom razrušenom gradu nisu zadovoljni ni svi Srbi.

Sve dok u kampanju za predsjedničke izbore nije krenula potpredsjednica novoosnovane stranke Dom i nacionalno okupljanje (DOMINO) Branka Lozo, birači na desnom spektru imali su dvojbe oko toga kome dati svoj glas na tim izborima čiji se prvi krug održava koncem prosinca.

Ne čudi da je desnica dvojila oko toga kome dati svoje povjerenje na predsjedničkim izborima sve one koji znaju u koliko je navrata to biračko tijelo bilo prevareno od strane raznih samoprozvanih mesija koji su pod krinkom raznih obećanja i domoljubne propagande zapravo vodili borbu za vlastiti prosperitet, i vlastite interese.

Ostvarena doktorica znanosti i majka 

Lozo je međutim nešto sasvim drugo-  riječ je o ženi koja se odavno ostvarila kao uspješna intelektualka, odnosno doktorica znanosti koja pri tome i sama njeguje tradicionalne obiteljske vrijednosti što je lako zaključiti i iz toga što je majka petero djece. U jednoj se osobi tako kroz Branku Lozo spaja tradicionalna i karijerno ostvarena žena kojoj ni najzagriženije feministice ne bi imale što za predbaciti.

No, tamo gdje je ostvarena žena s desnice, ali i tamo gdje je bilo kakva natruha desnice nalaze se i Novosti, koje u stopu prate ne samo Branku Lozo već i njene stranačke kolege, o kojima nerijetko progovaraju s dozom kritike znajući da se među tim ljudima nalaze oni koji su se drznuli dovesti u pitanje smisao financiranja ovog medija koji se formalno predstavlja kao glasilo srpske nacionalne manjine u našoj zemlji.

Da su Novosti svojevrsni pamflet kroz koji se propagira lijeva ideologija, još je uoči parlamentarnih izbora detektirao šef DOMIN-a Mario Radić, a da nije bio daleko od istine vidljivo je i sada kada je Lozo samouvjereno krenula u kampanju za predsjedničke izbore u kojoj nastupa kao jedina desna kandidatkinja. Ako je suditi po onome što su Novosti iznijele o predsjedničkoj kandidatkinji Lozo, njena pojava izazvala im je veliku nervozu, što bi i za onaj dio desnog biračkog tijela koje eventualno ima dvojbe oko svojeg kandidata na predsjedničkim izborima trebao biti prvi signal da je ova doktorica znanosti na dobrom putu.

Put je to u kojem se Lozo s Novostima susrela utoliko što su odlučili pobrojati sve njene grijehe. Lozo je kako se navodi u ovom mediju gostujući na jednoj televizijskoj emisiji izjavila da nema ništa protiv srpske nacionalne manjine, ali ima protiv ‘srpskog sveta’ pri čemu je spomenula gradnju Srpskih kulturnih centara po Hrvatskoj postavljajući pitanje za koga se grade budući pošto prema posljednjem popisu stanovništva srpska manjina čini 3,2 posto.

Lozo dirnula u Pupovca

Zasmetalo je dakle ovom glasilu srpske nacionalne manjine to što Lozo propitkuje potrebu za gradnjom srpskih centara diljem Lijepe naše, mada je nedavno i gradonačelnica Petrinje HDZ-ova Magdalena Komes izjavila kako gradnjom Srpskog kulturnog centra u tome potresom razrušenom gradu nisu zadovoljni ni svi Srbi.

S druge strane, i samo Srpsko nacionalno vijeće kojim predsjeda šef SDSS-a Milorad Pupovac, a koje i izdaje tjednik Novosti godinama upozorava na to da mjesta u kojima žive Srbi predstavlja najnerazvijenije krajeve u našoj zemlji. Prošle godine SNV je prihvatio Deklaraciju o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj stoji da deset najmanje razvijenih općina u našoj zemlji čine one u kojima su Srbi većina.

Iz svega toga nameće se pitanje Pupovčeve, ali i odgovornosti SNV-a jer je riječ u općinama u kojima u vlasti sudjeluju predstavnici SDSS-a, čiji je šef u posljednjoj Vladi premijera Andreja Plenkovića bio ključan koalicijski partner. Razumno je imajući u vidu i podatke do kojih je u svojim analizama došlo samo Srpsko narodno vijeće postaviti pitanje što će Srbima u Hrvatskoj srpski centri kada najveći dio njih živi u ruralnim sredinama, i na rubu egzistencije pri čemu bi mnogima od njih daleko korisnija bila ulaganja u infrastrukturu, kanalizaciju ili ceste nego li u nekakve centre.

Novosti nadalje prozivaju predsjedničku kandidatkinju Lozo da je u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora održanih u travnju izjavila da je pitanje financija za poboljšanje demografskih mjera najlakše pitanje te konstatiraju kako je problematično i to što se u Hrvatskoj financira ‘sve i svašta’. Pitanje je samo što je u toj izjavi pogrešno, jer takvu konstataciju izreći će vam i svaki drugi prosječan građanin na uobičajenoj jutarnjoj kavi.

Problematizirala financiranje udruga

Istaknula je Lozo i da je teško vjerovati da je moguće velikim iznosima financirati udruge i aktivnosti onih koji rade protiv ove zemlje koja im omogućava da uopće djeluju.

“Čovjek ne bi vjerovao da je tako nešto moguće, da se razmišljanja sa četničkih polazišta toleriraju u zemlji, da je zemlja po svom unutarnjem uređenju zaista već počela sličiti na Jugoslaviju, samo se zove Hrvatska”, jedna je u nizu izjava koje Novosti ocjenjuju kao bizarnu naglašavajući da ima neskrivenu podršku krugova koji svoju moć duguju vezama s Katoličkom crkvom među kojima je i udruga U ime obitelji na čijem se čelu nalazi Željka Markić čiji je Hod za život ove godine pohodila.

Problematično je dakle što Branku Lozo podržava Katolička crkva, i to je ono u što Novosti upiru prstom kao u svojevrsnu kontroverzu, zaboravljajući pri tome da ni glasa nisu pustili onoga trena kada je primjerice ratni zločinac Vojislav Šešelj dobio odlikovanje od Srpske pravoslavne crkve, ili onoga trenutka kada se Pupovac zaputio u Banja Luku na neustavnu proslavu Dana Republike Srpske gdje se sve Hrvate naziva ustašama i zaziva nadaleko poznata Dodikova separatistička politika.

To Novostima ne smeta, ali im zato smeta što se jedna doktorica znanosti u demokratskom društvu koje bi se trebalo temeljiti na argumentiranoj razmjeni mišljenja usudila izreći svoje stajalište oko prekida života djeteta.  “Za Lozo, zakon koji regulira pobačaj treba promjene, ograničavajući abortus na slučajeve kada je nužno “sačuvati život majke””, pišu Novosti koje pod egidom tolerancije i borbe za manjinska prava ne dopuštaju da jedna žena i majka izrazi svoje mišljenje o abortusu.

I von der Leyen upozorila na isti problem

Lozo je kažu i protiv zamjene stanovništva koje se odvija pomoću migranata, međutim, ako je suditi po pismu kojega je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dostavila na adrese čelnih ljudi zemalja EU predsjednička kandidatkinja stranke DOMINO ni tu nije daleko od istine. Von der Leyen naime u obraćanju europskim čelnicima upozorava na potrebu za donošenjem zakona radi uklanjanja većeg broja migranata bez prava ostanka u EU.

”Migracijska politika EU-a može biti održiva samo ako oni koji nemaju pravo ostati u EU-u budu učinkovito vraćeni”, navodi šefica EK iz čijih riječi nije teško zaključiti da problem migracija, posebice onih ilegalnih iz zemalja Afrike i Azije u EU postaje sve veći problem i opterećenje zemljama Europske unije. Kao grijehe predsjedničke kandidatkinje Lozo Novosti nadalje ističu i to što u svojem istupu spominje protuhrvatske ideje i odnarođivanje koje se vrši putem medija, obrazovnih i kulturnih institucija u domaćem i javnom prostoru, a uz to spominju i njeno zalaganje za deratifikaciju Istanbulske konvecije.

“Govoreći o pisanju Novosti, koje su uoči i nakon izbora analizirale pojedince iz DP-a i njihov program, a posebno huškačke i nazadne ideje u njemu, Lozo je televizijski otvoreno zaprijetila Novostima da će im sredstva za izdavanje lista – presahnuti”, pišu Novosti koje su baš u ovome citatu dale odgovor na pitanje zbog čega im smetaju stavovi Branke Lozo i njena kandidatura na predsjedničkim izborima. Kao i uvijek do sada i u pozadini ovog slučaja kriju se financije, što ne iznenađuje, jer se samo lani u njihovu blagajnu slilo oko 600 tisuća eura što je nemali iznos za Srpsko narodno vijeće čiji čelnik Milorad Pupovac godinama egzistira na hrvatskoj političkoj sceni gradeći svoj opstanak na podjelama i navodnom prijeziru između Hrvata i obespravljenih Srba, što se može naslutiti i iz otkaza koji je nedavno uručen novinarki Bojani Guberac koja je optužila urednike SNV-ova YouTube kanala VidaTv za mobing tvrdeći uz ostalo da je bez posla ostala zbog pozitivnog priloga o suživotu Hrvata i Srba u Vukovaru, o čemu je nedavno pisao Nacional.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr