Ukrajina uspijeva mobilizirati sve manje ljudi, Kijev prijeti: ‘Pazite kako pišete o ovome’

Pin It

Prema izvješću Vasilija Rumaka, načelnika odjela za obuku pri Glavnom stožeru Oružanih snaga Ukrajine, trenutno se u centrima za obuku nalazi oko 20.000 novaka, što je značajno smanjenje u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci, kada je taj broj dosezao gotovo 35.000. Rumak je na brifingu izjavio kako je smanjenje posljedica manjeg priljeva mobilizacijskih sredstava u centre za obuku.

Trenutno je aktivno više od 25 obrazovnih centara u Ukrajini, a glavni fokus je na poboljšanju kvalitete obuke. Produženo je razdoblje obuke na 1,5 mjeseci, uz preoblikovanje sustava obuke instruktora, što je dio napora Glavnog stožera da unaprijedi osposobljavanje vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je najavio pojačanu mobilizaciju, nakon što je zakon o mobilizaciji stupio na snagu. Prema riječima zamjenika predsjednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava, deokupaciju i reintegraciju Ruslana Gorbenka, plan je da se ove godine mobilizira 120.000 ljudi. Međutim, narodni zastupnik Roman Kostenko nedavno je komentirao da se mobilizacija smanjila nakon nekoliko mjeseci, naglašavajući potrebu za “radikalnim” mjerama, poput snižavanja dobne granice za vojni rok, kako bi se odgovaralo na trenutne potrebe vojske.

Apel za podrškom

Paralelno, oružane snage Ukrajine upozorile su na mogućnost pokretanja kaznenih postupaka protiv pojedinaca koji se bave “spekulativnim radnjama u informacijskom prostoru” koje uključuju optužbe o navodnim nezakonitim djelovanjima predstavnika teritorijalnih centara za regrutaciju i socijalnu potporu (TCC) te drugih vojnih struktura. Prema priopćenju Kopnenih snaga Ukrajine, širenje neprovjerenih i iskrivljenih informacija može negativno utjecati na mobilizacijske aktivnosti i sigurnost države, a takvi postupci bit će predmet istraga kaznenih organa.

Kopnene snage ističu kako se u posljednje vrijeme šire lažne informacije usmjerene na destabilizaciju društveno-političke situacije u zemlji, što može utjecati na mobilizaciju i povjerenje javnosti u državne institucije. Upozoreno je da bi širenje takvih dezinformacija moglo rezultirati kaznenim postupcima prema Zakonu Ukrajine o ometanju legitimnih aktivnosti Oružanih snaga. Istovremeno, naglašavaju da se svi prekršaji unutar TCC-a i drugih vojnih struktura pomno prate i podliježu odgovarajućim pravnim mjerama. Pozivaju građane, medije i internetske blogere da koriste samo službene i provjerene izvore informacija kako bi se izbjeglo narušavanje nacionalne sigurnosti i obrambenih aktivnosti.

Promjene u zakonodavstvu koje reguliraju mobilizaciju stupile su na snagu u svibnju 2024., nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama pojedinih zakonodavnih akata Ukrajine. Te promjene su pojašnjene Rezolucijom Kabineta ministara br. 560, a cilj im je unaprijediti postupak mobilizacije i regrutacije.

geopolitika.news