Zadnji komentari

Jeste li zaboravili srbijanske pravoslavne kampove za djecu? Prije samo nekoliko godina učili ih kako da pucaju iz kalašnjikova

Pin It

SRBI ŠALJU DJECU U RUSKI VOJNI KAMP: Rastavljaju kalašnjikove i bore se  noževima, ima ih i mlađih od 6 godina

Mališani uzrasta od sedam do 17 godina, pod okriljem "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa", danima su živjeli u vojničkim uslovima u prirodi, pješačili po 10 km i spavali u pećini. Nosili su maskirne uniforme i učili pucati iz takozvanih airsoft pušaka!

Djevojčice i dječaci pucaju iz replika "kalašnjikova", rade sklekove i spavaju u pećini. To su neki od jezivih prizora na fotografijama sa "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa" (SPOK). Kamp je u bespuću Kučajskih planina organizirala "Srpska istinski pravoslavna crkva" (SIPC), objavio je srbijanski Blic, 2014. godine.

Alarmanta je to slika u vrijeme kada je regija zgrožena ubojstvima u susjednoj Srbiji.

Na web stranici SIPC-a tada je istaknuto da se kamp provodi na Kučajskim planinama, kao i da je "vrlo poželjno da se u SPOK-u idućih godina nađe veći broj tinejdžera" jer je upravo njima potrebna ovakva edukacija.

Ono što je zapanjujuće je činjenica da su nosili maskirne uniforme te da su ih učili da pucaju iz takozvanih airsoft pušaka.

"Ova priča je poražavajuća. Jedna vjerska grupa, ma koja ona bila, ne smije na ovaj način zloupotrebljavati djecu. Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloljetnika i njihovih vjerskih osjećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smiju se na takav način koristiti i stvarati vjersko-militantne organizacije", kazala je tada Živica Tucić, vjerski analitičar iz Srbije.

direktno.hr